Zoeken

Gevulde paprika’s

Deze gevulde paprika’s hebben alles in huis om te bekoren: de vulling zit boordevol smaak en heeft een fijne en boeiende textuur. De paprikakuipjes zijn zacht en bijzonder, dankzij dat heerlijke geroosterde accent. Yes, I’m pretty happy with myself, voor het creëren van dit recept, in het bijzonder omdat ook P enorm enthousiast is over dit gerecht. En – niet om de sfeer te bederven – deze gevulde paprika’s zijn vegan, lactosevrij en glutenvrij. Iedereen blij!

Gevulde paprika’s: poging 2

Wie naar de derde aflevering van De Karola’s Kitchen podcast luisterde, herinnert zich misschien het verhaal van mijn papa die eens kwam eten en mijn veggie gevulde paprika’s niet wist te appreciëren. Dat was denk ik zo’n zeven jaar geleden. Tijdens die zeven jaar heb ik gelukkig ontzettend veel bijgeleerd over koken én over het plezieren van moeilijkere of klassiekere eters. Dus hier ben ik opnieuw met een gevulde-paprika’s-recept. Niet gewoon veggie, papa… VEGAN! En lekker. Suuuuuperlekker.

Het succes van dit recept is voor een groot deel te danken aan het Delhaize vegan gehakt. Het ligt sinds april 2021 in de winkelrekken, maar ik ontdekte het nog maar heel recent, dankzij een tip van een vriendin. Ik had het vegan ‘kneedgehakt’ eigenlijk al een beetje opgegeven… ‘Kneedgehakt’ is een vreselijk woord, waarmee een type veggie gehakt bedoeld wordt dat nog gebakken moet worden en waarmee je zelf naar wens nog burgertjes of balletjes kan maken. Dit in tegenstelling tot het gebruiksklare ‘korreltjesgehakt’. Ik had al enkele soorten kneedgehakt uitgeprobeerd, maar ik was nooit overtuigd. De smaak vond ik vaak wat chemisch. Maar niet dus bij dit Delhaize vegan gehakt. De smaak is zacht en neutraal, terwijl de textuur fijne dikke chuncks geeft. Het enthousiasme van P, een vleeseter, maakte mijn overtuiging compleet: dit wordt een nieuwe favoriet hier thuis!

Wat is een goede vleesvervanger?

Een goede vleesvervanger voldoet aan een aantal kenmerken en – hoe groot mijn enthousiasme over smaak en textuur ook moge zijn – ik zou jullie nooit zo openlijk een product aanprijzen dat niet in lijn ligt met de voedingsaanbevelingen. Het Delhaize vegan gehakt doorstaat de test met glans. Zo bevat het per 100 g 14 g eiwitten (de aanbeveling is meer dan 10 g) en 8,5 g vet (de aanbeveling is minder dan 10 g). Het gehakt is ook verrijkt met ijzer en vitamine B12, essentieel voor een waardig veggie product. (En meteen ook de reden waarom het als vegetariër geen goed idee is om elke dag huisgemaakte burgers en balletjes te eten.)

Nog een heel belangrijk kenmerk: smaak. Een goede vleesvervanger is er één die je lekker vindt. Nooit vergeten. Het is soms wat zoeken naar producten die je kunnen bekoren, maar ik deel onze winaars met plezier. Dit vegan gehakt zal sowieso een vaste waarde worden hier,  net zoals de kipstukjes (Greenway Just Like Chicken) die ik twee jaar geleden voor het eerst met jullie deelde bij de Slawraps met ‘kip’. Intussen zagen jullie ze ook verschijnen bij de Vol-au-veg en de Traybake met radijsjes, ‘kip’ en currysaus, dus de kans dat dit gehakt nogmaals zal passeren is behoorlijk groot 🙂

Zij-aanzicht van een ovale zwarte ovenschotel met vier gevulde paprika's. De vulling heeft een gehakttextuur en er ligt een dun laagje gesmolten kaas overheen.

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize – 

Gevulde paprika's

Gevulde paprika's met veel groenten en het lekkerste plantaardige gehakt! Een smaakbommetje waarmee je zelfs de moeilijkste eters kan bekoren. De vulling bevat heerlijke specerijen en smaakmakers, die samen voor een ware beleving zorgen. Smakelijk!
Je vindt dit recept ook in mijn boek Smaakvol, p. 118.
4.91 van 98 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 à 3

Ingrediënten
  

  • 2 rode paprika's
  • 1 ui
  • 1 el olijfolie + wat extra
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 wortel
  • 250 g champignons
  • een grote handvol peterselie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl pikant paprikapoeder
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 bakje Delhaize vegan gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas of een vegan alternatief
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij, optioneel

  • een groene salade
  • geroosterde krieltjes of aardappelpartjes, puree...

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijst. Laat het steeltje zitten. Besprenkel de paprika's met 1 tl olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en wrijf ze met je handen zowel langs binnen als langs buiten in met de olie. Leg ze met binnenkant naar beneden in een ovenschaal en plaats 20 minuten in de oven.
  • Snipper de ui fijn. Verwarm 1 el olijfolie in een pan met antikleeflaag en voed de ui toe. Voeg meteen ook een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui op een heel laag vuurtje bakken tot hij glazig wordt.
  • Spoel intussen de wortel (schillen hoeft dus niet) en borstel de champignons schoon. Snijd de groenten in heel kleine blokjes. Voeg ze bij de ui. Pers ook de knoflook erboven uit. Laat minstens 5 minuten stoven op een laag vuur, tot alles gaar is.
  • Hak intussen de peterselie fijn.
  • Voeg alle smaakmakers bij de groenten: 1 tl tijm, 1/2 tl basilicum, 1 tl gerookte paprikapoeder, 1/2 tl pikant paprikapoeder, 1/2 tl komijn en 1 el sojasaus. Roer om tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Doe het vegan gehakt bij de groenten en plet het met een houten spatel tot grove stukken. Laat zo'n 5 minuten bakken en roer hierbij regelmatig om. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en laat nog een paar minuten sudderen.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en zet opzij.
  • Haal intussen de paprika's uit de oven en zet de oven op grillstand op 230 °C.
  • Schep de peterselie door het tomaten-gehaktmengsel.
  • Tijd om de paprika's te vullen! Druk de vulling hierbij goed aan binnenin de paprika, maar schep de bovenste vulling er losjes bovenop. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en plaats 5 à 10 minuten onder de grill. Serveer met een groene salade.
Trefwoord vegan, glutenvrij, veggie, lactosevrij

Bovenaanzicht van een zwarte ovenschotel met vier gevulde paprika's. De vulling heeft een gehakttextuur, met bovenaan een dun laag gesmolten kaas.

Gevulde paprika’s: tips & tricks

Bereidings- en producttips:

  • Ik gebruik het Delhaize vegan gehakt (zie inleiding). Welk je ook verkiest, neem zeker een ‘kneedgehakt’ en geen ‘korreltjesgehakt’.

Aanpassingen:

  • Glutenvrij
    Gebruik tamari in plaats van sojasaus.
  • Lactosevrij
    Parmezaanse kaas bevat een verwaarloosbare hoeveelheid lactose. Bovendien gaat er ook nog eens heel weinig kaas in dit gerecht. Je mag het dus als lactosevrij beschouwen.
  • Vegan
    Gebruik een plantaardig alternatief voor de Parmezaanse kaas of laat deze weg
  • Sojavrij
    Soja is een fantastische eiwitbron. Behalve als je er allergisch voor bent. In dat geval kan ik het Beyond Meat vegan gehakt aanbevelen. De voedingswaarden zijn een beetje minder goed maar het is wel lekker én sojavrij.
  • Andere groenten
    Je kan twee extra wortelen gebruiken in plaats van de champignons. (Je kan de champignons natuurlijk ook gewoon een kans geven 😉 P lust echt niet graag champignons, maar doordat ze in dit recept zo klein gesneden zijn, stoorde het hem niet.) Je kan ook 100 g extra champignons gebruiken in plaats van de wortel.
    In plaats van paprika’s kan je bijvoorbeeld ook (bolletjes)courgette als kuipje gebruiken, of portobello’s (dat zijn eerder schoteltjes dan kuipjes, maar ze doen zeker ook dienst) of kleine pompoentjes.

Vooraf maken en bewaren

Je kan deze schotel vooraf maken. Plaats hem dan niet onder de grill. Zet de voorbereide schotel 15 à 20 minuten in een oven van 180 °C. Ik vind wel dat de textuur van het gehakt een beetje vermindert met de tijd. Dit gerecht eet je dus bij voorkeur meteen op, als je de optimale smaakbeleving wil.

Bewaar restjes in een luchtdicht doosje in de koelkast. Zo kan je ze tot 3 à 4 dagen bewaren.

Nog meer gehakt?

Ook in een basisspaghettisaus zou dit gehakt superlekker zijn! Probeer zeker eens mijn heerlijke, kruidige Bolognese-recept uit. Vervang de linzen door het gebakken gehakt en je kan volgens mij elke carnivoor plezier 🙂

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

231 reacties

  1. 5 sterren
    Dit is weer zo een heerlijk lekker receptje met zoveel smaak! Had nog vulling over die in de diepvries kan, volgende keer gewoon paprika’s roosteren en vulling erbij. Wordt hier thuis altijd erg gesmaakt! 😊

  2. 5 sterren
    Heel erg lekker! Helaas ben ik een trage kok, en ik was dus nog lang niet klaar met de vulling toen de paprika’s klaar waren. Had de oven wel uitgezet, maar de paprika’s erin gelaten terwijl ik verder werkte aan de vulling. Groot was mijn verbazing toen ik zag dat ik nu platte paprika’s had 😉
    Tipje dus voor trage koks: zet de paprika’s niet als tweede stap al in de oven. Ik zou het zelfs pas na het snijden van champignons en wortel doen. Maar ik ben dus een traaaaaage kok.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!