Zoek

Kurkuma, een wondermiddel

Kurkuma of geelwortel is een specerij gewonnen uit de wortel van de kurkumaplant. Het heeft een zacht bittere, maar tegelijk typisch warme oosterse smaak en geeft een felgele kleur aan gerechten.

De voordelen van kurkuma

Kurkuma lijkt wel een wondermiddel te zijn. Er worden tal van geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. Zo toonde in vitro laboratoriumonderzoek (d.w.z. in proefbuisjes en petrischaaltjes) aan dat curcumine, de werkzame stof in kurkuma, kankercellen doodt. Momenteel is men volop bezig deze eigenschap verder te onderzoeken, in een eerste fase op proefdieren en tenslotte op mensen.

Daarnaast is in meerdere studies terug te vinden dat curcumine anti-inflammatoire eigenschappen heeft, wat wil zeggen dat het ontstekingsprocessen vermindert en afremt. Het wordt daarom reeds verdeeld in de vorm van pilletjes. Niet alleen door herboristen en alternatieve geneesheren, maar ook door artsen.

Maar kurkuma zou nog meer in zijn mars hebben. Bij muizen werd reeds aangetoond dat curcumine de kans op dementie en de groei van vetcellen vermindert.
Het is ook goed voor hart en bloedvaten: na een hartaanval wordt het herstel bevorderd door inname van dit gele medicijn.

Verder onderzoek naar al deze wonderbaarlijke effecten is zeker en vast nog nodig, maar de eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.
Belangrijk is wel dat je steeds, gelijktijdig met kurkuma, zwarte peper opneemt, omdat dit de opname van het curcumine ter hoogte van de darmen sterk bevordert. En dat is uiteraard heel belangrijk om van de gezondheidseffecten te kunnen profiteren. De stof piperine, die ervoor zorgt dat de curcumine goed opgenomen wordt, zit meer in zwarte dan in witte peper, vandaar de voorkeur voor de zwarte variant.

Hoe kan je het gebruiken?

Kurkuma is tegenwoordig in de meeste supermarkten te koop, maar ik koop het meestal in een Turkse of Thaise kruidenierszaken. Daar kan je ’t vinden voor een fractie van de prijs.
Het is een specerij dat je makkelijk aan elk type curry-schotel of tomatensaus kan toevoegen. Via onderstaande links kan je doorklikken naar enkele recepten waarin kurkuma een hoofdrol speelt!

 

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!