Zoeken

Winters fruitkommetje deluxe

Oranje en rood en cocktailglaasjes die nog van mijn mama waren… Qua look is dit Winters fruitkommetje deluxe een knipoog naar de jaren 80, maar qua samenstelling zijn we gewoon vandaag, met kaki, speculoos en Alpro Whipping. De kerst vibes beginnen hier stilaan binnen te sluipen en dat vind ik allesbehalve erg. Wees gerust, die kerstboom blijft nog even weg, maar alvast wat inspiratie opdoen en uitkijken naar de feestdagen… I love it.

Omdat er sowieso een vloedgolf aan chocoladetruffel-, ijstaart- en soezen recepten op jullie zal afkomen, wou ik een lekker fruitig recept in elkaar knutselen. Het zijn vooral de texturen waar ik mee gespeeld heb: door de sinaasappel a vif te snijden (daarover hieronder meer) krijgt die een zijdezacht mondgevoel, de kaki wordt dan weer wat ruwer door hem te stoven en de granaatappelpitjes geven wat frisse knapperigheid. De Alpro Whipping is romig en luchtig, de speculooskruimels krokant en het amandelkoekje kleverig en zoet. Je ziet het: zeg niet gewoon fruitsla, tegen dit dessert.

Kaki, sharonfruit of persimmon

Toen ik jullie via mijn Instagram Stories vroeg of jullie een dessertje met kaki of appel wilden, won de appel met bijna twee derde van de stemmen. Ik kon het echter niet laten om eens met kaki aan de slag te gaan. Ondanks mijn initiële besluiteloosheid, kreeg ik na de Instagram-poll plots een duidelijke voorkeur voor kaki. Ik heb doorgaans dan ook wel een zwak voor de underdog, moet ik toegeven. Bovendien is appel is een van mijn lievelingsvruchten; aan appelrecepten bij gevolg geen gebrek in Karola’s Kitchen! Het mocht dus wel eens wat exotischers, in het bijzonder nu de feestdagen beginnen lonken.

Kaki, sharonfruit en persimmon zijn niet helemaal synoniemen, maar toch ook weer wel. Sharonfruit is de plattere soort, terwijl kaki een meer langwerpige vorm heeft. Persimmon is dan weer de overkoepelende naam. De namen worden in supermarkten vaak door elkaar gebruikt en in dit recept maakt het ook helemaal niet uit welk je vast hebt. De smaak en eigenschappen zijn dezelfde.

Hoe eet je een kaki het beste?

Rijp

Een rijpe kaki heeft een feloranje schil die een beetje glazig lijkt. Het vruchtvlees is zacht, zoet en sappig. Onrijpe kaki’s zijn hard en eet je beter niet. Ze bevatten namelijk looizuur, dat in hoge concentraties voor problemen kan zorgen ter hoogte van maag en darmen. Tijdens het rijpen verdwijnt het looizuur en wordt de kaki dus eetbaar.

Geschild

De schil van een kaki is perfect eetbaar. Toch hou ik zelf meer van kaki’s zonder schil. Deze wordt namelijk wat dik en taai tijdens het rijpingsproces. Hoe rijper en zoeter de kaki, hoe stugger de schil wordt. Niet zo fijn om in je mond te hebben, vind ik. Maar doe met deze info vooral wat je zelf wil!

Appel of kiwi

Je kan een kaki gewoon eten zoals een appel (met schil en al uit het vuistje dus), maar als hij heel rijp is kan je hem ook uitlepelen zoals een kiwi. Het vaakst eet ik kaki bij mijn ontbijt, in blokjes gesneden met wat extra fruit, yoghurt en een zadenmix.

In gebak

Rijpe kaki kan je mixen en inschakelen in (de meeste) bakrecepten ter vervanging van rijpe banaan en appelmoes. Volgens dat idee ontstond mijn recept voor Kaki cakejes.

Winters fruitkommetje deluxe. Cocktailglaasjes, gevuld met blokjes kaki, partjes sinaasappel en granaatappelpitjes, met daarbovenop slagroom en een verkruimeld speculoosje. Er liggen kerstlichtjes omheen. Op de achtergrond staat een brikje Alpro Whipping.

Helemaal plantaardig

Er kan geen sprake zijn van een Winters fruitkommetjes deluxe zonder slagroom. Of eigenlijk toch wel. Met de Alpro Whipping, een plantaardige alternatief voor opklopbare room. Áls het helemaal plantaardig kan, dan graag! Beter voor de planeet, beter voor de dieren en in vele gevallen ook beter voor onze gezondheid. Alpro Whipping heeft met zijn 18,6 g verzadigde vetten per 100 g een betere voedingswaarde dan dierlijke room, die doorgaans 25 g verzadigd vet per 100 g bevat. Niet dat dat er bij een dessert en tijdens de feestdagen veel toe doet, laat me duidelijk zijn.

– Deze blogpost werd gemaakt in samenwerking met Alpro –

Winters fruitkommetje deluxe

Dit winterse fruitdessert is verrassender dan je op het eerste zicht zou denken. De in sinaas en rozemarijn gestoofde kaki, de romige dot Alpro Whipping, het krokante amandelkoekje... Er is véél aan de gang in dit kommetje en it is good!
5 van 22 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Dessert
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor het amandelkoekje

  • 10 g geschaafde amandelen
  • 3 g agavesiroop
  • een snuifje zoutvlokken

Voor het fruit

  • 1 kaki
  • 1 tl plantaardige boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 sinaasappel
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/2 tl vanille-extract
  • een handvol granaatappelpitjes

Voor de toppings

  • 1 speculoosje
  • 1 brikje Alpro Whipping

Instructies
 

Voor het amandelkoekje

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de amandelen, agavesiroop en het snuifje zoutvlokken in een kommetje en schep goed om.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm met de amandelen twee koekjes op de bakplaat. De vorm mag zeker en vast onregelmatig zijn. Zorg er gewoon voor dat de amandelen niet te veel gestapeld liggen, maar in een dunne laag uitgespreid zijn.
  • Zet de bakplaat 5 à 7 minuten in de oven, tot de amandelkoekjes goudbruin gekleurd zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat.

Voor het fruit en de toppings

  • Snijd de kaki in de lengte in tweeën en verwijder de steelaanzet. Schil de kaki en snijd hem vervolgens in dobbelsteentjes. Zet opzij.
  • Snijd de sinaasappel à vif. (Hoe je dit precies doet, kan je zien in mijn Instagram Stories over dit recept of in deze YouTube video.) Doe dit boven een kom, zodat je de partjes en het sap kan opvangen. Pers de overgebleven vliesjes met je hand uit boven de kom. Scheid de partjes van het sap en zet opzij.
  • Laat 1 tl (plantaardige) boter smelten in een pan. Voeg de kakiblokjes toe. Schep niet meteen om, maar laat de kaki enkele minuten op een hoog vuur aanbakken.
  • Voeg het sinaasappelsap bij de kaki, alsook 1/4 tl kaneel, 1/2 tl vanille-extract en het takje rozemarijn. Breng aan de kook en laat enkele minuten doorkoken, tot het sap begint in te dikken. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
  • Klop intussen de Alpro Whipping tot een romige, vaste massa. (Zie tips - Alpro Whipping wordt niet zo stijf als echte slagroom, dus daar hoef je niet op te wachten.)
  • Verkruimel het speculoosje en zet opzij.
  • Verwijder het takje rozemarijn uit de kaki. Voeg de partjes sinaasappel en de granaatappelpitjes toe en schep om.

Stel samen

  • Verdeel het fruit over twee glazen schaaltjes, schep er wat Alpro Whipping bovenop en bestrooi met speculoos. Steek een amandelkoekje aan de zijkant van het schaaltje en serveer meteen.

Winters fruitkommetje deluxe. Twee cocktailglaasjes, gevuld met blokjes kaki, partjes sinaasappel en granaatappelpitjes, met daarbovenop slagroom en een verkruimeld speculoosje. Er liggen kerstlichtjes omheen.

Winters fruitkommetje deluxe: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Klop de Alpro Whipping op in een ruime maatbeker of diepe kom, zodat er voldoende ruimte is om lucht in te kloppen. Gebruik zeker een elektrische mixer en klop voldoende lang.
  • Er bestaat geen magische methode om een granaatappel te ontpitten, maar mijn beste methode lees je hier. Je kan natuurlijk ook granaatappelpitjes uit een bakje kopen (maar dat geeft dan wel weer meer afval).
  • De rozemarijn proef je. Laat die dus zeker niet weg (tenzij je super-anti bent), want hij geeft het fruit echt een unieke, kerstige smaak. De combinatie van kaneel, rozemarijn en sinaasappel zorgt trouwens voor een ultieme kerstgeur, wanneer je dit dessertje bereidt.

Aanpassingen

  • Vegan & lactosevrij
    Gebruik Lotus Speculoos (Original of 6 granen) als je dit gerecht vegan en lactosevrij wil maken.
  • Andere fruit
    Je kan gerust experimenteren met ander fruit in dit nagerecht. Appel of peer aanstoven in plaats van kaki, geef ongetwijfeld ook een heerlijk resultaat!

Vooraf maken en bewaren

  • Als je dit dessert vooraf maakt, houdt de kaki dan in de kookpot en bewaar de sinaasappelpartjes en granaatappelpitjes apart. Verwarm de kaki, vlak voor het serveren en werk het dessert vervolgens af zoals in de receptomschrijving staat.
  • Je kan de Alpro Whipping vooraf al een eerste keer opkloppen (wat ik aanbeveel, vermits het wel even duurt voor het stijf wordt), maar vlak voor het serveren doe je dit best nog eens opnieuw.
  • Bewaar de opgeklopte Alpro Whipping in een luchtdichte bokaal in de koelkast. Een absolute aanrader om de Alpro Whipping op te gebruiken: goudbruin gebakken verloren brood met een dun laagje van je favoriete confituur overheen en daar een grote schep Alpro Whipping bovenop. Heeeeeerlijk!
  • Bewaar overgebleven of vooraf gemaakte amandelkoekjes niet in een luchtdichte bokaal of in een doosje. Wikkel ze losjes in het bakpapier, waarop je ze maakte. Zo blijven ze het lekkerste.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

56 reacties

  1. Granaatappel pellen doe ik op een gemakkelijke, snelle, handige manier zonder geknoei:
    1 voor 1 stukken in plastiek zakje en dan via buitenkant van zakje de pitten er uit breken.
    Nadien nog de witte vliesjes uit zakje verwijderen en klaar! 😀

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!