Search

Courgetti met parmezaansaus, groene asperges en spekuitjes

Vorig jaar verplichtte een gebroken voet en de bijhorende platte rust me om het aspergeseizoen voorbij te laten gaan zonder nieuw aspergegerecht. Wat een droefheid! Geen denken aan dus dat ik deze lente zou laten passeren zonder jullie aspergelekkers te serveren. En het zijn de groene, elegante schoonheden die vandaag op menu staan.

Groene asperges komen heel vaak uit het buitenland, maar nu kan je er vinden van Belgische bodem. Ik hou minstens evenveel van onze witte asperges, misschien zelfs meer (de Gegrilde asperges met feta en basilicumolie blijft mijn favoriet), maar het voordeel van de groene is dat je de deze niet hoeft te schillen. Bovendien staan ze ook supermooi in dit gerechtje: vijftig tinten groen om de lente te vieren.

In dit gerecht combineer ik de asperges met een zijdezacht roomsausje met parmezaanse kaas en een ruime hoeveelheid, frisse citroenzeste. En dan de spekuitjes… Ik ben er gewoon per toeval een beetje op uitgekomen door wat te experimenteren met smaakmakers, maar het resultaat is zo verrassend spekachtig! Ik hanteer steeds enige voorzichtigheid om verwachtingsvolle begrippen te gebruiken. En het woord ‘spek’ schept verwachtingen. Hoge verwachtingen! Nee, deze gebakken uitjes zijn geen vervangers voor spek, maar ze geven je wel datzelfde zoute, rokerige accent, dankzij de combinatie van sojasaus, balsamicoazijn en gerookt paprikapoeder. Geen al te gekke ingrediënten dus, maar wel een heerlijke, zoutige afwerker die je ook in allerlei andere gerechten kan gebruiken.

Dit romige courgettigerecht is een lichte maaltijd en dus ideaal om op een zomerse avond op het menu te zetten. Heb je wat grote honger, heb je nog een druk avondprogramma, was je dag gevuld met allerlei fysieke activiteiten … vervang dan één courgette door volkoren spaghetti om het resultaat wat meer vullend te maken. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Courgetti met groene asperges

Ingrediënten voor 2 personen:

2 courgettes (of 1 courgette en 125 g volkoren spaghetti)
1 bussel groene asperges (= 500 g)
1 potje zure room (= 200 g) (zie tips)
4 el (plantaardige) room
40 g versgeraspte Parmezaanse kaas + extra voor de afwerking
de geraspte schil van 1 grote biologische citroen
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
2 handenvol rucola

voor de gebakken spekuitjes:
1 grote rode ui
1 tl olijfolie
1 tl balsamicoazijn
1 tl sojasaus
½ tl gerookt paprikapoeder

Bereiding:

Draai de courgettes tot sliertjes met behulp van een spiraalsnijder. (Klik hier voor het toestelletje dat ik heb.) Zet opzij in de koelkast.

Snijd de rode ui in dunne, halve ringen. Verhit de olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de ui tot ze bruin kleurt en krokante stukjes krijgt. Zet het vuur laag en voeg de balsamicoazijn, de sojasaus en het gerookte paprikapoeder toe. (Niet boven de pan gaan hangen, want de verdampende azijn prikt nogal in je neus.) Roer voortdurend om tot de uitjes het vocht en het paprikapoeder hebben opgenomen en zet het vuur uit.

Breng in een kookpot water aan de kook, slecht enkele centimeters hoog. Verwijder de houtachtige uiteindes van de asperges (doorgaans de onderste 3 centimeter ongeveer) en snijd ze in stukken van zo’n 3 à 4 centimeter. Doe de asperges in het kokende water, laat 2 minuten koken (of tot ze beetgaar zijn), giet ze af en spoel kort onder koud stromend water, zodat het garen stopt en ze hun felgroene kleur behouden.

Doe de zure room in de kookpot van de asperges (zet het vuur nog niet aan!) en voeg de geraspte parmezaan, plantaardige room en citroenzeste toe. Breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en een klein beetje grof zeezout. (Naar smaak uiteraard, maar de kaas is al behoorlijk zout, dus voeg geleidelijk aan extra zout toe.) Zet het vuur aan en roer de ingrediënten goed door elkaar op een heel laag vuurtje, tot de saus warm is en de kaas gesmolten. (Draai het vuur uit als de saus te hevig begint te koken. Een beetje pruttelen kan geen kwaad.)

Voeg meteen de courgetti, de asperges en de helft van de gebakken uitjes toe en schep goed om met de saus. Laat dit maximaal nog een 2-tal minuten verhitten, zodat de courgetti niet plat wordt. Draai het vuur uit en schep de rucola bij de andere groenten.

Serveer meteen! Verdeel de courgetti over 2 borden, werk af met de overgbleven uitjes en wat versgeraspte parmezaanse kaas. Smakelijk!

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, vie deze link.

Tips:

Je hebt zure room in een light variant. Deze bevat minder calorieën dan volle zure room (ca. 170 kcal per 100 g versus ca. 290 kcal). Het nadeel is dat deze wel wat toevoegingen bevat (namelijk zetmelen en verdikkingsmiddel), die nodig zijn om de smaak en textuur enigszins te behouden. Je kan voor jezelf de afweging maken welke variant jij het liefst gebruikt, op basis van jouw eetfilosofie. Je kan de zure room ook vervangen door een zachte kaas, zoals Philadelphia, ricotta of zachte geitenkaas.

Voor een vegan versie, kan je de zure room vervangen door 200 ml dikke plantaardige room, zoals Alpro Soja Cuisine. (De soorten haver- en rijstroom die er bestaan en die ik al uitprobeerde zijn heel lopend en dus veel minder geschikt.) De Parmezaanse kaas kan je vervangen door 2 eetlepels edelgistvlokken (of meer naar smaak). In alle eerlijkheid: ik vind edelgistvlokken helemaal niet hetzelfde als Parmezaanse kaas, maar deze worden wel vaak gebruikt als plantaardige vervanger.

Kan je nog meer asperge-inspiratie gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij de volgende gerechten:

21 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!