Zoek

Frittata met rode biet, courgette en feta

Je zag ze misschien al voorbij komen in mijn Instagram Stories: de GreenPan pannen waarvan ik sinds enkele maanden de gelukkige eigenaar ben. Een nieuwe pannenset aanschaffen heb ik altijd behoorlijk intimiderend gevonden: al die mogelijkheden, al die merken, de bijhorende investering … het brengt toch wat keuzestress met zich mee. Toen ik het Belgische merk GreenPan beter leerde kennen, werd ik echter snel overtuigd. Ik ben dus alvast lid van hun Make The Switch-campagne, waarbij ze elke keukenprins en -prinses willen overhalen traditionele antikleeflagen voorgoed vaarwel te zeggen.

Het waren niet de bak- en antikleefkwaliteiten van de pannen die me wisten te overhalen (want die garanderen concurrerende merken evengoed), maar wel de voordelen voor gezondheid en milieu. GreenPan maakt gebruik van een keramische antikleeflaag, ThermolonTM genaamd, gemaakt op basis van zand, zonder schadelijke stoffen zoals PFOA, PFAS, lood en cadmium. Ook lijm en chemische additieven komen niet te pas aan het productieproces, wat wel het geval is bij klassieke antikleeflagen, wanneer deze bevestigd worden op de pan.

De keramische antikleeflaag van GreenPan is hittebestendig tot 450 °C. Traditionele pannen kunnen temperaturen aan van amper 260 °C en geven bij oververhitting giftige dampen af, ten gevolge van de aanwezigheid van de hierboven genoemde schadelijke stoffen. Zelfs als je erin zou slagen je GreenPan tot boven de 450 °C te verhitten, dan nog zouden er geen toxische stoffen vrijkomen. Ze zijn er gewoon niet. Een heel erg fijne extra aan GreenPan pannen is dat tijdens het productieproces van de keramische antikleeflaag 60 % minder CO2 uitgestoten wordt dan tijdens het vervaardigen van de traditionele variant. Je doet er dus niet alleen je lichaam, maar ook het milieu een plezier mee.

Karola's Kitchen - GreenPan

Mijn thuiscollectie GreenPan pannen bestaat hoofdzakelijk uit producten uit de Barcelona-reeks (klik hier om te kijken). Mijn wok is van de Craft-serie (klik hier voor het exemplaar dat ik heb) en er kwam ook een Featherweight in huis (klik hier voor het exemplaar dat ik heb) ter vervanging van de loodzware gietijzeren stoofpot (waarvan de bodem reeds enkele keren te veel was aangebrand). Omdat zo’n pannenset – naar mijn normen – best waardevol is, draag ik er zo goed mogelijk zorg voor: ik was ze af met hand, gebruik geen schuursponsjes, leg panbeschermers tussen de verschillende exemplaren bij het stapelen en ik kook met houten spatels en lepels. Ook laat ik de pannen eerst afkoelen voor ze onder te dompelen in water. Een hete pan kan namelijk vervormen bij contact met een koud waterbad. Logische, maar belangrijke zaken. Naast zonde van het geld, vind ik het namelijk ook erg zonde van de grondstoffen en fabrieksuitstoot als een pan gedoemd is tot de vuilnisbelt. Met een beetje aandacht gaan ze zoveel langer mee.

En dan nu about the food! De verrassende frittata is lekker als ontbijt, lunch of diner. De groentevulling bestaat uit rode biet, courgette, lente-ui en erwtjes en als smaakmakers gebruikte ik munt en feta. Een combinatie die ik persoonlijk geweldig lekker vind 🙂 Je zou me kunnen beschuldigen van voedselverspilling omdat ik in plaats van vijf eieren de voorkeur geef aan vier eieren en één eiwit. Dat is zeker niet uitsluitend uit calorie- of andere gezondheidsoverwegingen, maar veel meer omwille van de textuur. Dit trucje zorgt voor een luchtiger ei. Gebruik je toch liever vijf hele eieren, voeg dan 50 ml volle room toe. Ook zo maak je een frittata lekker fluffy.

Karola's Kitchen - Frittata met rode biet, courgette en feta

Ingrediënten voor 2 personen:

1 courgette
6 lente-uitjes
1 kleine rode biet
1 el rijstolie (of andere olie die tegen hoge temperaturen kan)
50 g diepvrieserwtjes
10 à 15 muntblaadjes
4 eieren + 1 eiwit
50 g feta (lactosevrije feta, als je intolerant bent)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

een slaatje van rucola en komkommer, voor erbij

Bereiding:

Verwarm de grill van de oven voor op 230 °C.

Snijd de courgette in sliertjes met een spiralizer (klik hier voor de spiralizer die ik gebruik) en hak de lente-uitjes in fijne ringetjes. Verwijder de wortel en steelaanzet van de rode biet, spoel grondig, maar schil hem niet. Snijd de biet in dunne reepjes (met een juliennesnijder gaat dit het vlotst).

Verhit de olie in een ovenbestendige pan met antikleeflaag, zoals de GreenPan Barcelona braadpan. Voeg de courgette en lente-ui toe en roerbak zo’n 2 minuten op hoog vuur. Voeg de reepjes rode biet en de erwtjes toe en roerbak nogmaals 2 minuten. Hak intussen de munt fijn.

Roer de munt door de groenten en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet het vuur op de laagste stand. Klop de 4 eieren los met 1 eiwit en schenk dit over de groenten. Beweeg de pan zacht heen en weer om de eieren te verspreiden en laat 1 minuut staan op het vuur. Verkruimel de feta over de ongebakken frittata en plaats 5 à 10 minuten onder de grill, tot de eieren gestold zijn en goudbruin kleuren.

Snijd de frittata met een houten spatel in punten en serveer met een slaatje.

Tips:

Frittata is een ideaal gerecht om groente- en kaasrestjes in te verwerken. Ook aardappel wordt vaak als ingrediënt gebruikt. In dat geval noem je dit type gerecht tortilla.

Rode biet en feta combineren supergoed samen. Ook in de volgende recepten gebruik ik deze smaakcombo:


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

30 reacties

  1. Vandaag geprobeerd, want ja mijn mama had rode bietjes en courgette uit eigen kweek gebracht 🙂 Ik zou er zelf nooit opgekomen zijn om rode bietjes met erwtjes en munt te combineren, maar is echt heerlijk! Voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!