Zoek

Geroosterde groenten met feta en rucola

Dit gerecht kan je in alle smaken en kleuren maken. Voor mij is het echt dagelijkse kost tijdens de werkweek: supereenvoudig, doordat alles in grote stukken mag en bovendien tijdbesparend, want als de groenten in de oven staan, kan ik me met andere dingen bezig houden. Gebruik je creativiteit. In dit recept gebruik ik rucola, maar die kan je gerust weglaten. Ook venkel is hier bijvoorbeeld erg lekker bij. Heb je overschot? Perfect 🙂 Ook koud is dit gerecht erg lekker en zo heb je meteen een lunch voor de volgende dag klaar!
gegrilde groenten met feta en rucola (640x480)
Ingrediënten voor één grote eter:

¼ flespompoen, ontpit, geschild
1 kleine rode paprika, zaadlijsten verwijderd
½ courgette
1 rode ui
50 g feta
8 kerstomaatjes, gehalveerd
een handvol rucola
1 teentje knoflook, geperst
½ tot 1 kl kurkuma
1 kl gedroogde Provençaalse kruiden (basilicum, oregano, tijm)
een flinke snuif gemalen gedroogde chilipeper
2 kl olijfolie
peper en zout

Bereiding:

  1. Verhit de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd de pompoen, paprika, courgette en ui in vrij grote stukken. Doe de groenten in een ovenschotel en vermeng ze goed met de knoflook en de olijfolie. Ik gebruik bij voorkeur mijn handen, om zeker te zijn dat alle groenten goed met de olie bedekt worden.
  3. Strooi alle kruiden over de groenten en vermeng nogmaals goed. Best niet met de handen, deze keer. Door de gele kurkuma en de chilipeper is dit niet ideaal!
  4. Zet de schotel gedurende 35 minuten in de oven. Schep ergens halverwege eens om.
  5. Voeg na 35 minuten baktijd de kerstomaatjes toe, schep opnieuw om en plaats nogmaals 5 minuten in de oven.
  6. Meng de rucola onder de gegrilde groenten en verkruimel de feta erover.

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

7 reacties

  1. Het is al de derde keer dat we dit recept klaarmaken.
    Het is reuzegemakkelijk om klaar te maken en heel lekker.
    En heerlijk om mee te experimenterenmet andere groenten en kruiden.
    Niet zo snel maar er is buiten het snijden van de groenten niet veel werk aan.
    Dit zal zeker één van onze basisrecepten geworden.

    1. Bedankt voor je reactie Ellen!
      Dat is het inderdaad: een perfect basisrecept, dat op heel veel manier naar je eigen smaak, goesting en tijd aangepast kan worden 🙂 Ik ben blij dat het jullie kan bekoren 🙂

  2. Ik heb al verschillende keren de gegrilde groenten gemaakt. Maar ze lijken altijd eerder gebakken/gekookt dan gegrild.
    Zou ik de ovenschaal te vol doen of de verkeerde oveschotel (UltraPro Tupperware 3,3l)? De oven staat op 180 graden warme lucht en de ovenschotel staat in het middel van de oven.

    1. Hey Marjan, het zijn geroosterde groenten, geen gegrilde, dus als je echt het effect van een grill wilt, gebruik je het beste een grillpan 🙂
      Dat gezegd zijnde, het beste resultaat krijg je met geroosterde groenten wel als de ovenschotel niet te vol is. Liefst niet dikker dan één laag groenten, zodat ze niet op elkaar gestapeld liggen. Dan gaan ze inderdaad eerder stomen. Ik ken de ovenschaal die jij gebruikt niet, maar als die van siliconen of peen andere kunststof is, kan dat zeker en vast ook impact hebben! Gebruik bij voorkeur gewoon de bakplaat. Succes!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!