Zoeken

Grieks auberginestoofpotje met orzo

Dit gerecht heeft het allemaal: boterzachte aubergines, knapperige paprika, smaakvolle olijven, romige Griekse yoghurt en smeuïge orzo. Het is een totaalpakketje om helemaal blij van te worden. Perfect voor die eind-augustus-vibe: het doet nog denken aan vakantie maar het heeft ook een hoog comfortfood-gehalte om de overgang naar het normale werk- en schoolritme wat te verzachten. Net goed.

Het idee voor dit gerecht kwam uit twee hoeken. Enerzijds werd ik geïnspireerd door het overheerlijke hoopje aubergines met tomatensaus dat terug te vinden is in de take out Veggie Mix die we soms afhalen, hier in de buurt. (Voor de Gentenaars: ik heb het over Hot Falafel.) En anderzijds de volkoren orzo, beter bekend als Griekse pasta, die onlangs bij Delhaize in een ‘1+1 gratis’-promo stond en daardoor mijn aandacht trok.

In alle eerlijkheid: ik had tot hiertoe nog nooit orzo gegeten. Ik heb namelijk niet superveel met pasta en ook niet met rijst*. En dit leek me altijd een combinatie van die twee. Bovendien was ik nog nooit ergens volkoren orzo tegen gekomen. Niets tegen witte graanproducten hoor, ze verzadigen me gewoon echt niet lang.
Mijn oorspronkelijke idee was eerder een Midden-Oosters-achtig gerecht, met kamut. Maar toen ik op mijn Instagram Stories jullie mening vroeg, was het resultaat overduidelijk: het moest orzo worden! En ik kan alleen maar zeggen: dank jullie wel om mij dit product te leren kennen! Want de textuur is zo’n geweldige meerwaarde in dit recept.

Ik reisde dus met mijn gedachten van het Midden-Oosten naar Griekenland. Enter: olijven, veel oregano, een vleugje citroen en romige Griekse yoghurt. Het resultaat is deze super smaakvolle, feel good maaltijd. Simpele ingrediënten, niet veel werk, maar een combinatie die ongelooflijk goed werkt. Daarom, nog deze kleine eettip: schep tegelijk wat yoghurt, orzo en groenten op. Het is net de mix aan smaken en texturen die dit gerechtje zo genieten maakt! Smakelijk!

*Even ter verduidelijking:
1. Dit heeft niets te maken met het feit dat dit koolhydraatbronnen zijn. Ik vind pasta en rijst vaak gewoon niet bijzonder interessant om te eten.
2. Er zijn uitzonderingen: in bepaalde gerechten vind ik pasta wel een meerwaarde (zoals in de Tortiglioni met butternutsaus). En gebakken rijst van bij de Chinees, dat is ook een uitzondering.

Zijaanzicht van een zandkleurig plat bord, met onderaan een laagje romige, witte yoghurt, daarbovenop wat volkoren orzo en daaroverheen een stoofpotje van tomaten, paprika en aubergine.

Grieks auberginestoofpotje met orzo

Boterzachte aubergines, knapperige paprika, smaakvolle olijven, romige Griekse yoghurt en smeuïge orzo, dit gerecht heeft het allemaal. Zomers maar toch met een hoog comfortfood-gehalte!
5 van 6 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor het auberginestoofpotje

  • 1 grote rode ui
  • 2 el olijfolie
  • 2 aubergines
  • 1 rode paprika
  • 2 à 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl kaneel (of wat minder, als je niet per se fan bent)
  • een snuifje chilivlokken (of 1/2 tl harissa of pikant paprikapoeder)
  • 1 groot blikje dubbel tomatenconcentraat (140 g, ='tomatenpuree')
  • 200 ml warm water
  • 80 g zwarte olijven, zonder pit
  • 3 trostomaten
  • het sap van 1/4 citroen
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor het yoghurtsausje

  • 150 g Griekse yoghurt (volle of halfvolle, zie tips)
  • de geraspte gele schil van 1/2 citroen
  • een mini teentje knoflook, geperst (of snijd een klein stukje van een teentje voor het stoofpotje)
  • 1 el fijngehakte verse oregano (of 1/2 tl gedroogde oregano)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij

  • 150 g volkoren orzo
  • enkele blaadjes verse oregano, voor de afwerking (optioneel)

Instructies
 

  • Hak de ui fijn. Verwarm 1 el olijfolie in een kookpot met antikleeflaag en roerbak de ui zo’n 5 minuten, tot hij glazig is.
  • Snijd de paprika in blokjes en de aubergine in halve maantjes. Voeg de groenten en de geperste look bij de ui en laat 10 minuten aanstoven, met het deksel op de pot. Voeg zout toe en roer regelmatig om. (Het zout onttrekt het vocht uit de groenten en vermindert de kans op aanbranden. Als het mengsel toch te droog zou worden, voeg dan 1 à 2 eetlepels water toe.) Snijd intussen de zwarte olijven in de lengte in twee.
  • Voeg alle gedroogde kruiden en specerijen toe en verhit deze zo’n halve minuut. Voeg het tomatenconcentraat, het warme water en de olijven toe. Schep goed om en laat op een zacht vuurtje sudderen.
  • Kook de orzo gaar volgens de aanwijzing op de verpakking (12 minuten) en maak intussen het yoghurtsausje. Schep hiervoor de yoghurt om met de citroenzeste, geperste look en verse oregano en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Snijd de tomaten in halve maantjes en voeg ze kort voor het serveren samen met het citroensap toe aan de groenten.
  • Verdeel eerst een dun laagje yoghurt over je bord, schep hier wat orzo bovenop en vervolgens het auberginestoofpotje. Werk af met wat verse oregano (en een flinke dot extra yoghurt!). Smakelijk!
Trefwoord vegan, glutenvrij, veggie, lactosevrij

Grieks auberginestoofpotje met orzo: tips & tricks

Ik vond die volkoren orzo al bijzonder, maar Delhaize heeft nog een veel groter assortiment aan volkoren graanproducten, zoals bijvoorbeeld volkoren couscous (grote fan van) en volkoren mie (nog niet getest).

Als yoghurt gebruikte ik de volle Griekse yoghurt van het Delhaize-merk. Deze heeft een vetgehalte van 10% wat vrij veel is voor een yoghurt maar niet voor een saus! En Griekse yoghurt die ook dienst kan doen is de Fage Total 5%. Dit is ook een heel romige Griekse yoghurt, die in potjes van 170 g verkrijgbaar is, wat een voordeel kan zijn als je geen grote pot wil kopen. Nadeel: de Fage Total 5% is wel een stuk duurder dan de Delhaize Griekse yoghurt (€ 8,76 / kg versus € 3,38 / kg).
(Een lager vetgehalte dan 5% zou ik niet aanraden voor dit recept.)

Als vegan alternatief voor de Griekse yoghurt kan je Alpro Greek Style gebruiken. Deze is wel een stuk zoeter en ook nogal dik van textuur. Voeg er daarom wat citroensap aan toe.

Als glutenvrij alternatief voor de orzo kan je bijvoorbeeld quinoa of boekweitkorreltjes gebruiken. (Boekweit is een glutenvrij graan (technisch eigenlijk een zaadje) maar de Bio Delhaize boekweit kan sporen van gluten bevatten doordat het verwerkt wordt in een bedrijf waren ook glutenbevattende voedingsmiddelen verwerkt worden. De Bio Delhaize quinoa is gegarandeerd glutenvrij.)

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht? Laat dan gerust hieronder een reactie na!


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize.
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, 
anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

129 reacties

    1. Hoi Annelies, 1x wil zeggen dat het recept is voor het aangegeven aantal personen, meestal is dat 2. Als je op de knop 2x klikt, dan verdubbel je het recept en kom je dus uit bij 4 personen 🙂

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!