Laat de bereidingstijd van dit gerecht je alsjeblieft niet afschrikken. Dit feestelijke gerecht kost je amper moeite om te maken. De oven doet quasi al het werk! De boterzachte knolselder combineert zalig met de romige prei. De linzen zorgen voor een fijne textuur en leveren, samen met de hazelnoten, de nodige eiwitten. Die laatsten zorgen bovendien voor een heerlijke crunch. Een op en top winterse en gezellige maaltijd!
Knolselder op het verlanglijstje
Dit wou ik echt al zo lang doen! Een hele knolselder bereiden. Een pronkstuk! Hoewel… we kunnen er niet omheen dat een knolselder nu ook weer niet echt Moeder Natuurs mooiste creatie is. Dus laat ons het een conversation piece noemen 🙂 .
Met deze Hele knolselder uit de oven met prei vind ik in de verste verte het warm water niet uit. Ik zag dit type hele knolselders al zo vaak voorbijkomen en steeds werd het recept-ontwikkeldeel van mijn brein ontzettend geprikkeld. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om groenten te presenteren. Met bereidingswijzen spelen maakt het interessant én leuk voor zowel de koks als de eters. Het was dus een kwestie van tijd voor ik me er zelf aan waagde. En welke gelegenheid is er betere dan de eindejaarsperiode om een dergelijk conversation piece op tafel te toveren?
Door de knolselder in te wrijven met een kruidige olie wordt hij net wat specialer. Ik koos ervoor om er inkepingen in te maken. Enerzijds om de bereidingstijd enigszins binnen de perken te houden. Je vindt online recepten die om 2 en zelfs 2,5 uur oventijd vragen. Dat vond ik toch wat te veel van het goede. Maar anderzijds ook om de specerijen tot binnenin de knol te laten doorsijpelen. Extra smaakvol!
Gekonfijte prei met linzen van Ottolenghi
De knolselder moest uiteraard vergezeld worden van nog meer groenten, om er een waar feest van smaken en texturen van te maken. En daarvoor gaat alle eer naar Ottolenghi. Daarmee krijg je twee primeurs: ik die iets van Ottolenghi maak en ik die een bestaand recept quasi helemaal overneem.
In tegenstelling tot wat veel mensen van verwachten, ben ik niet echt een Ottolenghi-fan. Begrijp me niet verkeerd: ik vind zijn eten echt superlekker! Ik mocht er al twee maal van genieten in zijn restaurant Nopi in Londen. Maar om het zelf te maken… De moeilijk verkrijgbare ingrediënten ontmoedigen me keer op keer. Nu kreeg ik onlangs de kans om enkele gerechten uit zijn nieuwe boek Extra lekker te proeven, tijdens zijn boeklanceringsevenement in Antwerpen. Deze prei was er één van. Het recept en de foto had ik al gezien in Extra lekker, maar in alle eerlijkheid deed de titel (Gekonfijte prei met Puy-linzen en preiroom) én de waanzinnig lange bereidingstijd me meteen terugdeinzen.
Waarom ging ik er nu dan toch mee aan de slag? Simpelweg omdat ik het prei-gerecht het lekkerste van de avond vond 🙂 . Voor mij is dit een nieuwe manier om prei te bereiden: de stukken zijn groot maar toch boterzacht. Die verrassende textuur en beet, vond ik de moeite om te delen! En vermits de oven toch al lange tijd moet draaien voor de knolselder, kan die warmte maar beter optimaal benut worden. De lange bereidingstijd van Otto’s prei was dus ook geen drempel meer 🙂
De Karola’s Kitchen-twist
Alle eer voor de ‘gekonfijte’ (ik blijf moeite hebben met het woord 😀 – klinkt me veel te fancy) prei gaat dus naar Ottolenghi. Ik paste het recept wel hier en daar aan naar Karola’s Kitchen-normen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld geen 200 ml olijfolie, maar 2 eetlepels (wat perfect lukt én lekker is) en maakte ik de bereidingswijze iets minder arbeidsintensief. Ik sprong wat zuiniger om met het citroensap, maar voegde wel spinazie toe (om de waaier aan nutriënten net wat groter te maken) en hazelnoten (voor extra crunch). En koos ik voor volle Griekse yoghurt in plaats van slagroom.
De volle Griekse yoghurt dient voor het maken van de saus. Die romige preisaus is een essentieel onderdeel van dit recept, laat hem dus zeker niet weg! Ik gebruik de volle Greek style yoghurt van Delhaize, die heel stevig en vol van smaak is. Ideaal voor het creëren van een rijke, smeuïge saus! (Met € 1,89 voor een pot van 500 g is hij ook heel betaalbaar.) Laat het smaken!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Hele knolselder uit de oven met prei
Benodigdheden
- 1 mini foodprocessor of staafmixer
Ingrediënten
Voor de knolselder
- 1 knolselder van 1 à 1,2 kg
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 tl kipkruiden
- 1 tl gedroogde dille
Voor de prei
- 5 preien
- 2 el olijfolie
- 10 takjes verse tijm
- 3 tenen knoflook
- 120 g spinazie
- 100 g volle Griekse yoghurt
- 1/4 kleine citroen het sap
- een grote handvol verse dille + extra voor de garnering
- 1 tl mosterd
- 1 blik linzen uitgelekt ca. 250 g
- 60 g hazelnoten
Instructies
Voor de knolselder
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spoel de knolselder grondig schoon. (Gebruik indien nodig een schoon metalen schuursponsje.) Verwijder eventuele uitlopertjes een de bovenzijde en snijd de onderste 2 à 3 centimeter (de volledige wortelaanzet dus) weg. Maak met een groot mes 4 diepe inkepingen in de knol. Blijf hierbij zo'n 2 centimeter weg van de bodem, zodat de knolselder wel nog één geheel blijft.
- Doe 2 el olijfolie in een kommetje en pers er de knoflook bij. Meng met 1 tl kipkruiden, 1 tl gedroogde dille en veel versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
- Leg 2 voldoende grote vellen aluminiumfolie in een kruis bovenop elkaar en plaats de knolselder in het midden. Schenk het olie-kruidenmengsel over de knolselder en gebruik je handig of een vork om het mengsel ook goed in de inkepingen te verdelen.
- Vouw de aluminiumfolie goed dicht rondom de knolselder en plaats deze 1 uur en 30 minuten in de oven.
Voor de prei
- Verwijder de worteltjes en het donkergroene gedeelte van de preien. Scheur ook het buitenste blad los. (Gebruik hiervoor geen mes; er mag namelijk geen insnede ontstaan.) Snijd de preien in stukken van zo'n 2 cm. Stort ze in een badje koud water, spoel ze grondig in het water en laat ze even staan. Herhaal dit nogmaals. (Op deze manier kan eventueel zand loskomen en naar de bodem kan zakken.) Laat de prei uitlekken in een vergiet, stort hem op een schone vaatdoek en dep hem zo goed mogelijk droog.
- Stort de prei in een braadslede of grote ovenschaal. (De prei mag niet op elkaar gestapeld liggen). Besprenkel met 2 el olijfolie, doe er de verse tijm en hele knoflooktenen bij. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om. Verdeel de prei over de braadslede en deze af met aluminiumfolie. Plaats 35 minuten in de oven, schep de prei dan goed om, dek opnieuw af en plaats nogmaals 30 minuten in de oven.
- Spoel intussen de spinazie en zwier hem droog. Spoel de linzen en laat ze goed uitlekken. Hak de hazelnoten grof.
- Haal de knoflook uit de braadslede en doe hem in de mini foodprocessor. Rits alle blaadjes van de takjes tijm. (Ga voorzichtig te werk! Alles is warm!). Stort de spinazie over de prei, dek opnieuw af met de aluminiumfolie en plaats nog 5 minuten in de oven.
- Schep 100 g van het gare prei-spinaziemengsel in de mini foodprocessor. Stort de linzen in de braadslede en schep ze om met de groenten. Maak wat plaats in het midden. Haal de knolselder voorzichtig uit de folie en plaats hem in het midden van de braadslede. Druppel het sausje dat zich gevormd heeft in de aluminiumfolie over de knolselder en de groenten heen. Strooi de hazelnoten over de schotel en plaats nogmaals 5 à 10 minuten in de oven.
Voor de saus
- Doe het citroensap, de yoghurt, mosterd, verse dille en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout in de mini foodprocessor, bij de knoflook en het prei-spinaziemengsel. Mix tot een romige saus. Voeg indien gewenst 1 à 2 eetlepels water toe voor een dunnere textuur.
Het serveren
- Ik schep al 2 à 3 volle eetlepels van de saus doorheen het linzen-groentemengsel (dan ziet het er romiger en aantrekkelijker uit, vind ik persoonlijk), maar dat is geen must. Werk af met wat plukjes verse delen en eventueel ook wat verse tijmblaadjes. Serveer met de rest van de saus. (Zie de tips voor extra bijgerechten om hier een uitgebreide feesttafel van te maken.)
Hele knolselder uit de oven met prei: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- De mini foodprocessor die ik (al jaren) gebruik is de KitchenAid Mini Food Processor. Ik ben er super tevreden over, vandaar dat ik hem opnam in de Mijn keuken must-haves-gids.
- De braadslede is van Ikea.
- De kipkruiden die ik gebruik zijn er van Santa Maria. Je vindt ze bij Delhaize.
Aanpassingen
- Extra’s
Wil je dit gerecht inzetten als feestdiner voor bijvoorbeeld Kerst, dan hier een aantal suggesties:- De Rode kool met blauwe bessen is een gezellige winterse aanvulling bij dit recept. Hij staat ook prachtig van kleur op tafel én je hebt er je oven niet voor nodig (want die is met de knolselder en prei al maximaal in gebruik).
- Je kan een kant-en-klare vleesvervanger gebruiken of zelf veggie balletjes maken (zie foto). Ik bereidde de balletjes uit mijn boek Smaakvol.
- Kroketjes! Hier staan er sowieso kroketjes op tafel op kerstavond. Die maak ik klaar in de AirFryer (klik hier voor het toestel dat ik heb). Het is ongelooflijk hoe enthousiast iedereen wordt van een grote schaal hete, krokante kroketjes. En het kost je als gastvrouw/-heer helemaal geen extra moeite.
- Een stuk witte vis of een stukje vlees zijn geen must, maar ze passen perfect bij deze knolselder! Schat je gasten wat in. Doorgaans is je publiek tijdens de eindejaarsfeesten erg divers. Schuiven er ook klassiekere eters mee aan, dan wordt zo’n groentebomschotel als deze Hele knolselder uit de oven met prei veel hartelijker onthaald als er iets van vlees of vis herkend wordt op tafel.
- Vegan
Gebruik een plantaardig alternatief voor Griekse yoghurt. Voeg eventueel wat meer citroensap toe, naar smaak, vermits plantaardige Griekse yoghurt wat zoeter is. - Glutenvrij
Dit recept is glutenvrij. (De Santa Maria kipkruiden kunnen sporen van gluten bevatten.) - Lactosevrij
Gebruik een lactosevrije Griekse yoghurt.
Vooraf bereiden en bewaren
- Je kan dit gerecht bijna volledig vooraf bereiden (weliswaar dezelfde dag). Ga dan als volgt te werk:
- Laat de knolselder in de aluminiumfolie zitten. Bewaar op kamertemperatuur.
- Bewaar de prei en spinazie, afgedekt met de aluminiumfolie, op kamertemperatuur.
- Houd de saus apart en bewaar in de koelkast.
- Doe de volgende stappen vóór je aan tafel gaat:
- Schep de linzen door het prei-spinaziemengsel, plaats de knolselder in het midden van de schotel, bestrooi met de hazelnoten en plaats nog 10 à 15 minuten in een oven van 180 °C.
- Schep de saus vlak voor het serveren door de groenten en werk af met verse dille.
- Je kan restjes van dit gerecht perfect 2 à 3 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast. Warm ze op in de microgolfoven.
- Als je dit gerecht maakt voor een feestmaaltijd, dan is de kans groot dat je veel eten op overschot zal hebben. Verdrink je in de restjes, dan kan je van de left overs van dit recept soep maken. Het klinkt wat extreem, maar ik probeerde het uit. Na 4 experimenteerrondes met telkens een volledige knolselder en een gerecht voor 4 als resultaat, wist ik zelf namelijk geen blijf meer met al het eten 😀 . Doe alle resten in een grote kookpot (dus ook de linzen en hazelnoten, maar niet eventuele extra saus), schenk er kokend water over (tot alles helemaal onder staat) en kruid extra bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Mix tot een gladde soep in een krachtige blender (mijn favoriete toestellen vind je bij Mijn keuken must-haves). Voeg fijngehakte peterselie toe (vers of diepgevroren) en leng de soep eventueel aan met water tot de gewenste dikte. Je kan deze Knolselder-linzensoep perfect invriezen.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
25 reacties
Dag Karolien, ik zou dit gerecht graag maken voor oudejaar. Het liefst zou ik dit op voorhand maken en op het moment zelf gewoon opwarmen in de oven. Kan ik alles gewoon op voorhand klaarmaken? Hoe zou jij dit aanpakken?
Dat lees je bij de tips 🙂
Deze gisteren gemaakt en helaas één van de eerste keren dat iets ons minder gesmaakt heeft. We hadden het als bijgerecht voorzien en het zag er super lekker uit, maar we vonden de knolselder te veel aanwezig. De prei met de linzen waren wel lekker. Ook wel heel veel werk en het moet lang in de oven staan. Maar geen nood, keuze genoeg aan lekkere receptjes op je website en boeken 😉
WAUW! Gewoon WAUW! Wat een smaakbom! Iets meer werk dan anders, maar ab-so-luut de moeite waard! Zowel mijn gast als ik kregen er geen genoeg van! Voor mij mocht de knolselder wel een uurtje langer in de oven. Ik vind dat persoonlijk vaker met alle recepten dat de groenten vaak nog iets te hard zijn naar mijn persoonlijke mening. Ik ga deze zeker opnieuw maken! Bedankt Karola!
Afgelopen week eindelijk deze gemaakt en zal zeker vaker op het menu staan. Neemt wat tijd, maar eigenlijk eenvoudig te bereiden. Het sausje is de perfecte compagnon voor de knolselder!
Fijn dat het kon smaken!
De knolselders op ons plukveld zijn veel kleiner (grootte van een mango): moet ik de oventijd dan zwaar inkorten? Ik dacht zelf aan 1u ofzo? Of zouden ze even lang moeten garen? Dank voor je antwoord!
Hoi Ellen, ik durf denken dat je met 1 uur dan wel toekomt. Maar je kan het makkelijk testen hoor! Met een lange satéstok er even in prikken, door de folie heen dus. Zo kan je voelen of de knolselder al lekker zacht is of toch nog wat weerstand biedt.