Sociale media en jullie fijne mailtjes hebben me al geleerd dat er zoiets bestaat als ‘Karola’s Kitchen klassiekers’. De Shiny, happy spruitjes bijvoorbeeld of het Kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen. Ook de Pikante salade van geroosterde groenten en de Gegratineerde witte kool met een mosterdricottasausje blijken er te zijn, net als de Auberginelasagne met champignons. Ik vind dat niet alleen fantastisch, ik geef jullie ook helemaal gelijk. In de meerderheid van de gevallen maak ik een Karola’s Kitchen gerecht zelf namelijk gemiddeld zo’n twee keer: een keer om uit te proberen en een keer ‘voor echt’, om te fotograferen. Maar jullie ‘Karola’s Kitchen klassiekers’ verschijnen ook hier regelmatig op tafel.
Ik denk dat ik er weer een te pakken heb. Geen idee of jullie er ook zo over zullen denken, maar ik ben er in elk geval heel zeker van dat dit nieuwe recept hier nog vaak op tafel gaat verschijnen. Het is super lekker no nonsense eten, zoals ik dat het allerliefste heb. Ik had daar ontzettend veel nood aan. Gewoon, gezond en smakelijk. Geen poeha of nodeloze opsmuk, maar écht winters comfortfood. Heel fijn, zo voor het feestgedruis losbarst.
Ik gebruik in dit gerecht boerenkool. Boerenkool is zoals havermout: tegelijkertijd ontzettend oubollig en mega hip. Je vindt de groene bladgroente tegenwoordig dan ook in de meeste supermarkten. Het is een heel stugge groente, die niet zo eenvoudig om te toveren is tot iets lekkers. Door menig gezondheidsfanaat wordt hij in smoothies en sapjes gedraaid, maar ik ga voor de eenvoudige aanpak: stoven!
De stugheid van boerenkool is in dit gerecht een meerwaarde. De blaadjes blijven hun beet behouden en vormen daarom een heerlijke combinatie met de boterzachte knolselder en raapjes. Hem vervangen door spinazie is een optie, maar dan verlies je wel die variatie in texturen, iets waar ik in een gerecht toch naar probeer te streven.
De groenten vul ik in dit gerecht aan met twee soorten geitenkaas, waaronder één scherpe, die zalig samen gaat met zachte smaken van de groenten. Door de porties kaas bescheiden te houden, blijft deze maaltijd echter heel lijnvriendelijk. Mooi meegenomen, zo voor we aan zesentwintig feesttafels aanschuiven 😉 Smakelijk!
Ingrediënten voor twee grote eters:
4 stelen boerenkool
2 tl olijfolie
1 busseltje rapen (= 3 stuks van normale grootte), geschild en in blokjes
1 kleine knolselder, geschild en in blokjes
80 g zachte geitenkaas (het type om een boterham mee te besmeren)
4 à 6 el (plantaardige) room (ik geef de voorkeur aan sojaroom)
1 tl gemalen komijn
flink wat versgemalen nootmuskaat
een handvol peterselie, fijngehakt (of 1 el diepvriespeterselie), optioneel
1/2 rolletje geitenkaas (= 90 g), in dunne plakjes (of meer naar wens)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
voor erbij:
een groene gemengde salade
Bereiding:
Trek de boerenkoolblaadjes los van de stelen, spoel grondig en zwier droog met een slazwierder. Snijd de boerenkool in kleine reepjes.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de olijfolie in een grote pan met deksel en bak de blokjes raap en knolselder zo’n 15 minuten. Roer hierbij regelmatig, maar laat het deksel tussendoor op de pan. Voeg na 5 minuten de reepjes boerenkool toe en
Klop de zachte geitenkaas om met de room tot een gladde saus. Kruid met de gemalen komijn en nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schenk de geitenkaassaus bij de groenten, strooi de peterselie eroverheen (optioneel) en schep alles goed om tot alle ingrediënten mooi verdeeld zijn. Verdeel de groenten over een grote of twee kleine ovenschaaltjes. Aandrukken is niet nodig, het zorgt voor extra textuur en kleur als de groenten niet allemaal op dezelfde hoogte liggen. Scheur de plakjes geitenkaas in stukken en beleg de stapel groenten hiermee. Plaats de schotel 20 à 25 minuten in de oven, tot de kaas een goudbruin korstje heeft.
Tips:
Als ik dit recept voor 4 personen maak, vul ik het recept aan met andere groenten i.p.v. de hierboven beschreven ingrediënten gewoon te verdubbelen. 2 dikke stronken prei en 4 kleine pastinaken passen uitstekend bij de andere winterse groenten! Ook met de kaas kan je variëren: blauwe kaas, feta, Parmezaanse kaas … Deze schotel leent zich er perfect toe om restjes op te maken.
Boerenkool bevat door zijn vele krulletjes en kronkels altijd wel wat restjes zand tussen de blaadjes. Spoel ‘m dus grondig! Als je gebruik maakt van voorgewassen en fijngesneden boerenkool, gebruik dan 2 grote handenvol. Kan je echt geen boerenkool vinden (zie inleiding), gebruik dan spinazie in de plaats. Voeg deze echter pas tijdens de laatste 2 minuten baktijd bij de rapen en selder.
Heb je boerenkool over, dan kan je deze gerechten eens uitproberen:
- Oveneitjes met prei, champignons en boerenkool
- Ovenschotel met broccoli, boerenkool en mozzarella
- Geroosterde groentesalade met granaatappel en komijn
Gebruik meirapen (de kleine paars-witte) of boterrapen (de gele) voor dit recept. Koolrapen (de grote paars-witte) zou ik niet aanraden, omdat deze een stuk minder zoet zijn.
15 reacties
Beste Karolien,
bij het zien van dit recept was ik direct verkocht. Boerenkool en knolselder groeien weelderig in onze tuin, dus perfect. Raapjes had ik niet maar wel nog een paar wortelen, die ik samen met de knolselder bakte. Het moet gezegd, heerlijk recept dat hier nog op tafel zal komen. Vooral omdat de echtgenoot, die een heel kritische eter is, moest toegeven dat dit toch wel een van de betere winterschotels is. En deze reactie is veel waard, geloof me! Bedankt voor de inspiratie. Hartelijke groet.
Oh wat fijn!!
Heel graag gedaan 🙂 Jij bedankt voor de fijne reactie 🙂
Hallo Karolien, ik heb net deze schotel in de oven geschoven 😋. In Het Kookboek staat dat de groenten na het stoven gewoon 5 minuutjes onde de grill moeten. Maar hierboven lees ik dat alles 20-25 minuten op 180 graden moet. Ik ga de schotel er voor de zekerheid nu toch 20 minuten in laten staan. Wat raad jij aan?
Hey Nele, in het geval dat je verschillen opmerkt tussen recepten die hetzelfde lijken/zijn volg je sowieso best het recept in de kookboeken (Het Kookboek of Smaakvol). De recepten daar zijn opnieuw uitvoerig getest en indien nodig voerde ik er wat verbeteringen aan uit of maakte ik ze praktischer/korter/met minder afwas… Hopelijk heeft het jullie gesmaakt!
Bedankt en ja, ‘t was lekker. We hebben er met z’n tweeën twee keer van kunnen eten. (Toegegeven: de echtgenoot bakte zich er nog een kalfsworst bij 😅)
Om my, hoe lekker is dit gerecht?!?!
Het verscheen hier al meermaals op tafel en ik moet mezelf telkens weer inhouden om er niet te veel van te smullen voordat het nog de oven ingaat. Sooooo good!