De Midden-Oosterse keuken boomt! En dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik ben grote fan van de smaken, specerijen en overvloed aan groenten en peulvruchten. Maar dat zal jullie wellicht niet ontgaan zijn, gezien het grootgebruik van onder meer kurkuma en komijn in mijn recepten. Naast smaakbommen ook kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen. Altijd fijn, maar zéker nu de herfst haar intrede maakt. De dalende temperatuur en regen deren me echter niet: I LOVE DE HERFST. Zoveel prachtige seizoensproducten om mee te werken. Inspiratie, inspiratie, inspiratie 🙂 Voor dit nieuwe recept gebruik ik alvast kastanjepompoen, rode biet, veldsla en granaatappel. Dat alles in een Midden-Oosters jasje, zoals de titel vermoedelijk al verraadde.
Mee surfend op de Midden-Oosterse vibe, worden we met shakshuka’s om de oren geslagen (Joepie!), poppen de Libanese restaurantjes als paddenstoelen uit de grond (Hoera!) en ook supermarkten blijven niet achter. Allerlei heerlijkheden maken hun intrede in onze Vlaamse winkels en uiteraard pleziert ook Delhaize ons met heel wat lekkers. Hun eindeloze aanbod aan hummusjes (de Libanese hummus is mijn absolute favoriet) en olijven deed al verlangen naar meer en nu hebben ze ook labneh in huis.
Labneh is een romige, zachte verse kaas, die verkregen wordt door het laten uitlekken van yoghurt. Eigenlijk is labneh vrij makkelijk zelf te maken maar het vraagt om wat handigheid (het construeren van een doek om de yoghurt in te laten rusten) en tijd (een nacht) en dat zijn zaken die er voor mij al snel te veel aan zijn 🙂 Geef mij dus maar deze labneh uit de versafdeling van Delhaize, gemaakt op basis van geiten- en koemelk en ó-ver-heerlijk. Ook op vlak van voedingswaarde doet labneh het goed: de verse kaas bevat ruim 10 g eiwitten per 100 g en 148 kcal: helemaal oké om als ingrediënt of dip te gebruiken. (Ook al is de voedingswaarde van labneh vergelijkbaar – en zelfs beter – dan die van volvette Griekse yoghurt, voor mij is het net iets te heavy om zo uit te lepelen – helaas, want de verleiding is groot.)
Labneh zorgt in dit gerecht voor een frisse toets bij de warme smaken van een berg herfstgroenten, gekruid met onder meer komijn en ras-el-hanout. Extra bouwstoffen worden geleverd door plantaardige gehakt. Persoonlijk ben ik grote fan van het Rul Gehackt van De Vegetarische Slager (eveneens verkrijgbaar bij Delhaize) omdat het 100% vegan is én een waanzinnige hoeveelheid proteïnen bevat (maar liefst 24,3 g per 100 gram). Ook scoort deze vleesvervanger goed qua ijzergehalte. Niet elke soort veggie gehakt is helemaal plantaardig. Heel wat merken voegen nog kippeneiwit toe om de voedingswaarde te verhogen. Dat maakt het product uiteraard meteen een stuk minder ecologisch en diervriendelijk. Je zou kunnen zeggen dat dat in dit gerecht weinig uitmaakt omdat labneh een rasecht zuivelproduct is. Zo redeneer ik echter nooit. Elke plantaardige keuze vormt een positieve bijdrage, hoe klein ook. Daarom vind ik het helemaal niet vreemd om een op-en-top vegan product te combineren met een verse kaas.
(Nog een klein weetje: De Vegetarische Slager is een Nederlands merk. Onze Belgische tegenhanger – GreenWay – komt heel binnenkort ook met een vegan gehakt op de markt (ook verkrijgbaar bij Delhaize). Laat ons hopen dat ze het qua smaak en voedingswaarde net zo goed doen als hun Nederlandse concurrenten 😉 I’ll keep you posted!)
Dit kleurrijke gerecht vormt een voedzaam, hartverwarmend maaltje, dat je zowel warm als koud kan eten en bovendien perfect kan invriezen (zonder de labneh uiteraard). Het is een combinatie van enkele van mijn favoriete ingrediënten en – ondanks de ruime hoeveelheid groenten – erg vullend en verzadigend. Smakelijk!
Labneh met Midden-Oosters gekruide groenten en veggie gehakt
Ingrediënten
Voor de groenten
- 1/2 kastanjepompoen (= jampompoen)
- 2 rode bieten
- 1 courgette
- 2 rode uien
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl ras-el-hanout
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 el rijstolie (of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan - zie tips)
- versgemalen peper en grof zeezout (naar smaak)
Voor het gehakt
- 100 g plantaardig gehakt (= een half bakje - zie inleiding)
- 1 el tomatenpuree
- 1/2 el rijstolie
- 1 el water
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 el appelciderazijn
Voor erbij
- 200 g labneh (zie inleiding)
- 2 grote handenvol veldsla
- 4 el granaatappelpitjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Was de kastanjepompoen grondig, maar schil hem niet. Schep de pitjes eruit met een lepel en snijd de pompoen in hapklare stukken (= stukken die je elegant in één keer in je mond kan steken). Verwijder de steelaanzet en wortel van de bieten, maar laat de schil eraan. Schrob ze schoon met een keukenborsteltje of metalen sponsje en dep droog. Snijd ook de bieten in hapklare stukken. Snijd de courgette in halve maantjes van zo’n centimeter dik. Ontdoe de uien van hun schil en snijd ze in dikke partjes.
- Schep alle groenten op een bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels rijstolie en strooi er 1 theelepel komijn, 1 theelepel ras-el-hanout en 1 theelepel oregano overheen. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om tot de kruiden en olie alle groenten bedekken. Plaats 25 minuten in de oven (omscheppen hoeft niet).
- Vermeng het plantaardige gehakt met 1 eetlepel tomatenpuree, 1/2 eetlepel rijstolie, 1 eetlepel water, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder en 1 eetlepel appelciderazijn tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Schep het gehakt door de groenten na de eerste 25 minuten oventijd en plaats het geheel nog 5 minuten in de oven. Verminder hierbij de temperatuur naar 180°C.
- Bereid intussen de borden voor door er zo’n 2 eetlepels labneh op uit te smeren. Schep de veldsla doorheen de groenten, wanneer deze uit de oven komen. Dresseer de groenten bovenop het laagje labneh en werk af met de granaatappelpitjes. Serveer dit gerecht warm of koud, met de overgebleven labneh en veldsla.
Labneh met Midden-Oosters gekruide groenten en veggie gehakt: tips & tricks
Rijstolie kan je zorgeloos verhitten tot 240 °C. Het is daarom de olie die ik gebruik in alle recepten die een hoge temperatuur vragen. Gebruik geen olijfolie voor dit gerecht. Deze heeft namelijk een rookpunt van 180 °C en vormt toxische verbindingen bij hogere temperaturen.
Wil je dit gerecht vegan houden, vervang de labneh dan door ongezoete sojayoghurt, op smaak gebracht met versgemalen zwarte peper, grof zeezout, een snuifje gemalen komijn, wat citroensap en eventueel wat verse kruiden (zoals peterselie en/of bieslook).
Vraag je je af wat te doen met de overgebleven pompoen en granaatappelpitjes? Kijk dan eens bij het recept Geroosterde groentesalade met komijn en granaatappel. Eén van mijn persoonlijke favorieten 🙂
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
56 reacties
Wat een ontdekking was dit gerecht. Echt heel lekker. Ik maakte de versie uit het kookboek met de linzen. Ook de kinderen zijn fan. Dit komt zeker vaker op ons menu.
Dag Karola,
Ik zou dit gerecht graag willen maken voor bezoek. Aangezien we met 8 eten zouden zijn, dacht ik om de groenten op voorhand te grillen in verschillende beurten en nadien verschillende ovenschalen op te warmen. Op welke temperatuur en voor hoelang zou ik de groenten in een ovenschaal best opwarmen?
Bedankt!
Hey Jolien, ik zou in dat geval de oven op 160 graden voorverwarmen en een beetje voelen hoelang het nodig is.
Liefs
Isabelle
Team Karola’s Kitchen
Heerlijk gerecht!
Echt heerlijk! Net wat ik nodig had op zo’n herfstavond als deze.