Zoeken

Makkelijke lasagne met pompoen

Zachte pasta, heerlijke tomatensaus, onweerstaanbare gegratineerde kaas… Dit is een maaltijd om menig harten mee te veroveren. Het perfecte comfortfood om je aan te verwarmen na een koude dag, maar ook ideaal om tijdens een etentje met vrienden op tafel te zetten!

Lasagnestoofpot

Dit is geen klassieke lasagne. Ik zeg het zelf maar al even, want ik wil geen enkele trotse lasagne-chef beledigen. Maar het kind moet een naam krijgen en Makkelijke lasagne met pompoen kwam toch wel het dichtste in de buurt. Lasagnestoofpot stond ook op het lijstje en mijn goede vriendin en collega-foodie Stefanie Baert van FoodLove noemt haar recept dan weer Lazy lasagne. Het is die Lazy lasagne uit haar boek Ready, Set, Go, die me de inspiratie gaf voor dit recept, samen met de volkoren lasagnevellen die ik bij Delhaize vond.

Hoe je dit gerecht ook wil noemen, het komt er dus op neer dat dit type “lasagne” makkelijker en sneller te maken is dan de traditionele versie met zijn verschillende sauzen, veel laagjes en… veel afwas. Ik maakt eerder al weinig klassieke lasagnes, zoals de razend populaire Courgettelasagne met paprika en feta. Weinig klassiek omdat hij geen pasta bevat, maar – in alle eerlijkheid – best een werkje om te bereiden. Met deze Makkelijke lasagne met pompoen ben je een stuk sneller klaar.

Pompoenvreugde

Het is het seizoen der pompoenen, een absolute lievelingsgroente van me. Zo veelzijdig, zo gezellig herfstig… Ik word er simpelweg blij van. Als jij er net zo warm van wordt als ik, ga dan zeker ook eens kijken naar de blogpost 10 recepten met pompoen. Ben je daarentegen niet zo’n fan van pompoen, dan kan je gerust met andere groenten aan de slag gaan, het principe blijft hetzelfde! (Tips vind je onder het recept.)

Ik kan het niet laten om in dit recept de pompoen (en paprika) eerst te roosteren, alvorens toe te voegen aan de lasagne. Heel veel groenten kan je dat extra duwtje geven, op vlak van smaak en textuur, door ze roosteren in de oven, een techniek waar ik zo hard van hou dat ik er een heel stuk aan wijdde in mijn nieuwste boek Smaakvol. Als je daar tegenop ziet, kan je gerust ook aanstoven. Bekijk dan even de bereidingstips onder het recept.

Bovenaanzicht van een gegratineerde lasagne, in een zwarte, ronde ovenschotel, op een houten ondergrond.

Ze is daar weer met haar vezels

Het eten van voldoende vezels vermindert het risico op hart- en vaatziekten, verkleint de kans op diabetes type 2 en verlaagt het risico op darmkanker. Bovendien zorgen ze voor verzadiging en een vlotte stoelgang. We kunnen voedingsvezels niet verteren, maar dat maakt ze des te interessanter voor onze darmbacteriën, die een belangrijk deel uitmaken van ons afweersysteem. Die darmflora in topvorm houden is dus een goed idee. Niet alleen de bacteriën zélf zijn trouwens belangrijk, ook de stoffen die ze aanmaken spelen een rol spelen in het reguleren van allerlei processen in ons lichaam.

De Hoge Gezondheidsraad adviseert ons om 25 g voedingsvezels per dag te eten, de hoeveelheid die door onderzoek is aangetoond als het kantelpunt vanaf waar de gezondheidseffecten waarneembaar worden. Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (2014) blijkt dat slechts 16 % van de Belgen deze aanbeveling haalt. De gemiddelde Belgische vezelconsumptie bedraagt 18 g per dag. Vooral mensen die een eerder klassiek eetpatroon of een koolhydraatarm eetpatroon volgen, komen in moeilijkheden. Volkoren graanproducten en peulvruchten zijn namelijk enorm belangrijke leveranciers van voedingsvezels.

Dit recept biedt je in elk geval een ruime portie vezels! Onder meer dankzij de Delhaize bio volkoren lasagnebladen. Met hun 7,5 g vezels per 100 g zijn ze een stuk rijker aan vezels dan hun witte tegenhanger, die 2,5 g vezels per 100 g bevat. Geniet ervan!

– Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van een gegratineerde lasagne, in een zwarte, ronde ovenschotel, op een houten ondergrond.

Makkelijke lasagne met pompoen

Geen klassieke lasagne, maar daarom niet minder lekker! Je hoeft geen drie pannen vuil te maken, geen twee sauzen te bereiden en geen uren in de keuken te staan en tóch kan je genieten van absolute heerlijkheid.
4.92 van 56 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Porties 3 personen

Benodigdheden

  • 1 grote ovenbestendige pan met deksel (zie tips)

Ingrediënten
  

  • 1/2 butternut (= 600 à 700 g)
  • 2 rode paprika's
  • 1 el rijstolie + 2 tl (of andere olie die tegen hoge temperaturen kan)
  • 1 tl gedroogde oregano + 1 tl
  • 1/2 tl gedroogde rozemarijn + 1/2 tl
  • 2 uien
  • 120 g spinazie
  • 2 dikke tenen knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes (400 g per stuk)
  • 1 blikje tomatenconcentraat (140 g)
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/8 tl cayennepeper of chilipoeder
  • 1 el balsamicoazijn
  • 100 ml water
  • 100 ml volle (plantaardige) melk
  • 5 volkoren lasagnevellen
  • 100 g groene olijven
  • een grote handvol salieblaadjes
  • 80 g geraspte kaas

Voor erbij (optioneel)

  • een frisse groene salade

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Snijd de pompoen in hapklare stukken (schillen hoeft dus niet). Snijd ook de paprika's in blokjes. Stort beide groenten op de bakplaat en schep ze om met 1 el rijstolie, 1 tl oregano, 1/2 tl rozemarijn en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats 20 minuten in de oven. (Zet de oven daarna op grillstand 230°C.)
  • Snipper de uien fijn. Verwarm 2 tl olijfolie in een grote ovenbestendige pan met deksel (zie tips) en stoof de ui aan. Voeg meteen een flinke snuif fijn keukenzout toe en laat de ui enkele minuten garen. Spoel intussen de spinazie, zwier hem droog en zet opzij. Zet het water en de melk klaar.
  • Pers de knoflook bij de ui en roer om. Voeg vervolgens de kruiden toe: 1/2 tl kaneel, 1 tl oregano, 1/2 tl rozemarijn en 1/8 tl cayennepeper. Stoof de kruiden een halve minuut aan en voeg vervolgens de tomatenblokjes, het tomatenconcentraat, het water en de melk toe. Breng de saus aan de kook.
  • Schep de olijven en 1 el balsamicoazijn door de tomatensaus.
  • Breek de lasagnevellen in onregelmatige stukken. Steek de eerste helft van deze stukken verticaal en diep in de saus. Laat ze gedurende een halve minuut vocht opnemen en roer dan om. Doe nu hetzelfde met de overige stukken lasagnevellen. Zet het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen. Schep na 5 minuten de spinazie door het mengsel, en laat vervolgens opnieuw verder sudderen.
  • Hak intussen de salie fijn. Schep na de 10 minuten gaartijd de geroosterde groenten en de salie door de lasagne. (Maak ook eventuele aan elkaar klevende lasagnebladen los.)
  • Bestrooi het mengsel met de geraspte kaas en plaats 10 minuten onder de grill. Serveer indien gewenst met een frisse groene salade.

Makkelijke lasagne met pompoen: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Je kan het roosteren eventueel overslaan en de pompoen en paprika bakken in de pan, nadat je de ui hebt aangestoofd. Persoonlijk vind ik het roosteren wel een meerwaarde qua smaak en je spaart er ook bereidingstijd mee uit doordat je tegelijkertijd al aan de tomatensaus kan beginnen.
  • De pan die ik gebruik, is de GreenPan Craft stoofpan (30 cm). Ik liet hem ook al voorbij komen in het recept voor de Vis in roomsaus met prei en wortelen en ik gebruikte hem ook voor de Noedels met champignons en paksoi. Ik ben er momenteel behoorlijk door geobsedeerd, echt een handig formaat!
  • De volkorenlasagnebladen vind je bij Delhaize.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik glutenvrije lasagnebladen (zoals bijvoorbeeld van Schär, verkrijgbaar bij Delhaize).
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij als je, net zoals ik steeds doe, volle Alpro Not MLK gebruikt. Ook de Emmentaler geraspte kaas die ik gebruik is lactosevrij.
  • Vegan
    Gebruik een plantaardig alternatief voor de geraspte kaas.
  • Andere groenten
    • Ik probeerde dit gerecht ook met kastanjepompoen in plaats van butternut, maar dat vond ik iets minder geslaagd. Kastanjepompoen is echt een favoriet van me, maar deze soort is een beetje droger van nature, wat het eindresultaat toch wat naar beneden haalde. Ik raad je dus aan om butternut te gebruiken.
    • Deze versie van de Makkelijke lasagne met pompoen is eerder herfstig/winters , maar je kan gerust variëren met de groenten en bijvoorbeeld courgette of champignons gebruiken.

Vooraf bereiden en bewaren

Je kan deze lasagne voorbereiden, tot en met het bestrooien met kaas. Bewaar hem zo afgedekt in de koelkast (als je ook de GreenPan Craft stoofpot gebruikt, zoals ik, kan je deze simpelweg afdekken met het deksel). Plaats de schotel 5 minuten in een op 180° voorverwarmde schotel en gratineer hem vervolgens nog 10 à 15 minuten onder de grill.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

128 reacties

  1. Hoi Karola, mag je deze lasagne invriezen? Ik twijfel door de spinazie… Dankjewel voor jouw antwoord!
    En btw, AL jouw gerechten zijn super lekker. Jouw recepten zijn zo’n meerwaarde in ons dagelijkse leven!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!