Bovenaanzicht van verschillende rijen pompoenen, in verschillende kleuren.

10 recepten met pompoen

Lusten kan je leren

Vandaag deel ik 10 recepten met pompoen, maar ooit lustte ik deze groente niet eens. En die ‘ooit’ is nog niet eens zo heel lang geleden. Zowel de zoete smaak als de textuur vond ik maar niets. Maar, zoals ik ook in mijn eerste boek Gewoon Gezond – Eet volgens je buikgevoel vertel: lusten kan je leren! En ik wou het zo zo graag. Want zeg nu zelf: ‘pompoen’… dat woord op zich is al gezellig, warm en hartelijk. Om nog maar te zwijgen van gerechten als pompoensoep, pumpkin pie en gevulde pompoenen.

Bij elke nieuwe herfst die aanbrak staken de grote stapels sprookjesachtige pompoenen in de winkelrekken en marktkramen mijn ogen uit. Dus ik nam me een aantal jaar geleden voor om ermee aan de slag te gaan. Met wat kookboeken in de aanslag probeerde ik – met de nodige pauzes ertussenin om te bekomen – pompoenrecepten uit. Er werd geproefd… een beetje gegeten… veel weggegooid… nog een beetje gegeten… Ik ben echter geen opgever en de wetenschap deed zijn werk: mijn smaakpapillen geraakten niet alleen gewoon aan deze wondermooie najaarsgroente, ze werden er werkelijk waar verzot op.

10 recepten met pompoen

Het pompoenseizoen is intussen volop bezig. En voor al mijn pumpkin lover-zielsverwanten zet ik mijn 10 favoriete pompoengerechten op een rijtje. Via de foto’s en titels kan je meteen doorklikken naar de recepten. Smakelijk!

1. Pasta met tomatensaus, butternut en cottage cheese

Een toegankelijk gerecht waar je werkelijk iedereen mee kan bekoren!

Bovenaanzicht van een zwarte ovenschotel met pasta in een tomatensaus, met daartussen hoopjes cottage cheese. Bovenop liggen wat blaadjes rucola.

2. Balsamicobietjes, pompoen en spinazie uit de oven

Een heerlijke groentesalade die je warm of koud kan opeten. Ideaal als lunch of bijgerecht!

Bovenaanzicht van een ronde zwarte kom met een salade van geroosterde rode biet en pompoen, spinazie en feta.

3. Zalm en groenten uit de oven

Kleurenpracht met een Aziatisch getint sausje eroverheen. Om duimen en vingers bij af te likken!

Bovenaanzicht van een bakplaat met zalm en groenten. De zalm is geglaceerd en de groenten zijn onder meer broccoli, blokjes pompoen en rode ui.

4. Pompoensoep

Deze pompoensoep is geen gewone pompoensoep. Door de butternut eerst te roosteren in de oven, krijgt hij een geweldige smaak!

Zijaanzicht van twee aardewerken kommen met pompoensoep en een koperen lepel erin.

5. Ovenschotel met spruitjes, pompoen en ketchup

Ketchup? Ohja 🙂 Deze spruitjes-met-ketchupschotel werd intussen een echte Karola’s Kitchen-klassieker!

Bovenaanzicht van een witte, ovalen ovenschotel met spruitjes en pompoen.

6. Spaghettipompoen met champignonvulling

Spaghettipompoen heeft van zichzelf niet zoveel smaak, maar de textuur is fantastisch! Met een heerlijke vulling van champignons maak je er een echte lekkernij van!

Zijaanzicht van een bereide halve spaghettipompoen met een vulling van champignons, rijst en linzen.

7. Tortiglioni met butternutsaus

Een van de populairste recepten op de blog! Geroosterde butternut, net genoeg salie… Overheerlijk!

Bovenaanzicht van een rond, wit, diep bord met daarin tortiglionipasta, geroosterde stukken butternut, spinazie en enkele blaadjes salie eroverheen.

8. Geroosterde groentesalade met komijn en granaatappel

Deze salade is echt een van mijn favoriete lunches. Ik zou ‘m elke dag kunnen eten! Prachtige herfstsmaken en kleuren op een bord.

Bovenaanzicht van twee zwarte bordjes met een salade van geroosterde pompoen, courgette en boerenkool, afgewerkt met feta, pecannoten en granaatappelpitjes.

9. Pompoen en raapjes met blauwe kaas, salie en hazelnoten

Een heerlijk bijgerecht met bijzonder smaken. Zowel de raapjes als de pompoen smaken zoet en combineren fantastisch met de blauwe kaas.

Bovenaanzicht van een donkermosgroen bord, met geroosterde pompoen en raapjes met blauwe kaas, salie en hazelnoten.

10. Midden-oosterse groenten met veggie gehakt en labneh

Dit gerecht staat hier tijdens de herfstmaanden bijna wekelijks op tafel. Zo lekker! Soms gebruik ik linzen in plaats van veggie gehakt. Ook een supercombinatie!

Zijaanzicht van een zwart bord met onderaan een laagje romige labneh, met daarop geroosterde pompoen, rode biet en veggie gehakt.

11. Geroosterde pompoen met feta

En als bonus geef ik nog graag wat inspiratie mee uit mijn nieuwe boek, Karola’s Kitchen – Het kookboek. Echt een heerlijk lunchgerecht waar je amper werk aan hebt!

Advice from a pumpkin:
Embrace your curves
Have a thick skin
Keep growing
Be outstanding in your field
Think big

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten