Het is een maand geleden sinds het laatste recept op Karola’s Kitchen verscheen en daar had ik een goede, weliswaar spijtige reden voor. Doordat ik aangereden werd door een auto – met als gevolg een gebroken voet en doodmoe lijf – heb ik de voorbije vijf weken zo goed als platte rust moeten houden. De gevolgen hadden zoveel erger kunnen zijn en ik weet heel goed dat mijn toestand van voorbijgaande aard is, maar toch… Het was veel zwaarder dan ik had durven vermoeden, fysiek én mentaal… Om nog maar te zwijgen over de miserie die ik er als zelfstandige ondernemer door ervaar.
Gelukkig ben ik intussen aan de betere hand! En ook al zal het nog even duren voor ik weer zonder hulp kan stappen, dankzij een walking boot en krukken, weet ik me intussen redelijk goed te behelpen. Ik kon dan ook niet wachten om terug in de keuken en met mijn fototoestel aan de slag te gaan! En bij deze is het dan ook eindelijk gelukt. Alles een beetje trager dan gewoonlijk, maar we zijn er geraakt. Voor jullie op het menu vandaag: een heerlijke ovenschotel met broccoli, boerenkool, ei en mozzarella.
Al heel lang wou ik jullie wat vertellen over zuivel. Biologische zuivel om precies te zijn. Want sinds enkele maanden hebben we hier thuis de omschakeling gemaakt van reguliere naar bio melkproducten, om weldoordachte redenen. Ook ik leer namelijk nog elke dag bij en al enige tijd was ik me aan het verdiepen in de zuivelindustrie. Vaak wordt namelijk vergeten dat de productie van zuivel ook een ontzettend grote impact heeft op ons milieu. We horen vaak dat we vlees moeten schrappen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar dat geldt evengoed voor zuivel. Vlees eten is zo belastend voor het milieu omdat het vee grond en water nodig heeft en voer, dat op zijn beurt ook weer geteeld moet worden op grond. Koeien stoten daarenboven het krachtige broeikasgas methaan uit via hun mest en scheten. Het vraagt dan ook geen buitenaardse intelligentie om in te zien dat ook melkkoeien bijdragen aan de opwarming van de aarde. Zij hebben namelijk ook voer nodig en ze laten ook drollen en scheten. Uiteraard geldt dat evenzeer voor koeien in de biologische als in de reguliere veeteelt, dus vanwaar dan onze switch naar bio?
Biologische koeien eten voornamelijk gras, klaver en ander natuurlijk voedsel. Dit in tegenstelling tot niet-bio dieren die vooral soja en maïs te eten krijgen. Die veevoederteelt heeft dramatische gevolgen voor de oerwouden in Zuid-Amerika, die massaal ontbost worden om plaats te maken voor oneindige akkers soja, die vervolgens ook nog eens tot bij ons getransporteerd moet worden. Maar daar stopt het verhaal nog lang niet. Er zijn ook heel wat ethische aspecten die ons doen kiezen voor biologische melkproducten. Het gebruik van antibiotica is veel beperkter en strenger gereguleerd in de bio veeteelt, terwijl reguliere boeren door het veelvuldige antibioticagebruik bijdragen aan het groeiende probleem van antibioticaresistentie. Theoretisch gezien zouden er geen sporen van die antibiotica meer in onze voeding te vinden zijn, maar ‘ongelukjes’ gebeuren toch beduidend vaker in de gewone melkindustrie.
En dan komen we tot de voor mij persoonlijk belangrijkste reden: bio koeien hebben een veel beter leven dan niet-bio dieren. Het is nog steeds geen rozengeur en maneschijn, maar de verbeteringen zijn al zoveel waard. Biologische koeien leven zoveel mogelijk buiten, kalfjes mogen langer bij de moeder blijven, melkkoeien gaan op een latere leeftijd naar het slachthuis, ze hebben geen onophoudelijke spijsverteringsklachten omdat ze gras en ander natuurlijk voer eten en geen soja en maïs (waar hun magen niet voor gemaakt zijn), de stallen zijn beter en ruimer en ga zo maar door… Het klopt dat biologische zuivel duurder is. Dat is ook heel logisch gezien de productie arbeidsintensiever en veeleisender is. Toch heb ik niet de indruk dat onze rekening de hoogte is ingegaan. Want naast de omschakeling naar bio zijn we ook bewuster zuivel gaan consumeren. En wie mijn recepten regelmatig klaarmaakt, weet dat ik sowieso nooit een promotor ben geweest van grote porties kaas. Naast lekker wil ik namelijk ook dat Karola’s Kitchen-kost steeds lijnvriendelijk is 😉 Kaas is echter zo smaakvol dat je geen gigantische hoeveelheden nodig hebt om een gerecht naar een hoger niveau te tillen!
Bij Delhaize is het aanbod aan biologische kazen ontzettend groot! Ik pikte er voor de foto enkele van onze favorieten uit, van het bio huismerk: mozzarella, feta, Camembert en Roquefort. Maar je vindt er ook allerlei kazen van kleine bio boeren en merken. Zeker de moeite waard om eens tussen al dat lekkers rond te snuisteren.
Ik voel me er zoveel beter bij om naast de omschakeling van koemelk en –yoghurt naar plantaardige varianten nu ook deze bio-kaas-ommezwaai te maken. Ook platte kaas, waarvan de plantaardige varianten me niet echt kunnen bekoren, koop ik waar ik kan bio. Niet in elke winkel zijn de mogelijkheden eindeloos, maar weet dat je met elke keuze voor biologische zuivel op zoveel vlakken iets bijdraagt. En het voelt niet alleen goed, het smaakt ook nog eens verdomd lekker!
Ingrediënten voor 2 personen:
1 rode ui
1 broccoli, zowel roosjes als stronk
100 g boerenkoolblaadjes (gewogen zonder de stelen) (of spinazie – zie tips)
1 el olijfolie
6 halve zongedroogde tomaten, zonder olie (of 12 partjes zongedroogde tomaat op olie, goed uitgelekt)
5 biologische eieren
5 el (= 75 ml) soja room (light) (zie tips)
1 bolletje biologische mozzarella
¼ tl gedroogde basilicum
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
Voor erbij:
500 g kerstomaatjes
2 tl olijfolie
2 tl balsamicoazijn
¼ tl gedroogde basilicum
enkele verse blaadjes basilicum (optioneel)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de rode ui in dunnen halve ringen. Verdeel de broccoli in kleine roosjes, verwijder de taaie schil en onderkant van de broccolistam en snij vervolgens in stukjes. Spoel de boerenkoolblaadjes grondig, zwier ze droog en hak ze in dunne reepjes.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en stoof de rode ui enkele minuten. Voeg de broccoli toe en laat zo’n 5 minuten bakken op een laag vuur met het deksel op de pan. Roer regelmatig om. Voeg de boerenkool toe en roerbak opnieuw enkele minuten.
Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Schep ze bij de groenten en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Stort alle groenten in een ondiepe ovenschaal en verdeel ze gelijkmatig. (De groenten moeten droog zijn. Als dit niet het geval is, laat het vocht dan nog even verdampen in de pan of – indien het teveel is – giet de groenten af in een zeef.)
Klop 4 volledige eieren en 1 eiwit om met de sojaroom tot het mengsel homogeen is. Schenk het over de groenten en beweeg de ovenschotel voorzichtig heen en weer tot het eimengsel goed verdeeld is. Snijd de mozzarella in dunne plakjes en leg deze verspreid over de schotel. Strooi er het gedroogde basilicum overheen en plaats ca. 20 minuten in de oven, tot het ei gaar is en de mozzarella net goudbruin kleurt.
Halveer de kerstomaatjes en schep ze om met de olijfolie, balsamicoazijn, gedroogde en verse basilicum. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Serveer de broccolischotel samen met het tomatenslaatje.
Tips:
Boerenkool kan je momenteel nog vinden bij o.m. Delhaize. Kan je er geen te pakken krijgen, vervang de boerenkool dan door spinazie. Spinazie gedraagt zich echter heel anders bij verhitting! Spinazie wordt slapper en verliest veel meer vocht dan boerenkool. Laat de groenten dan ook zeer goed uitlekken voor je ze in de ovenschotel stort, als je spinazie gebruikt.
Heb je nog boerenkool over, neem dan eens een kijkje bij de volgende recepten:
- Oveneitjes met champignons, boerenkool en prei
- Knolselder en boerenkool met geitenkaas
- Geroosterde groentesalade met komijn en granatappel
Ik gebruik Alpro soja cuisine light als room. De textuur is beduidend dikker en romiger dan alle soorten spelt-, haver- of andere plantaardige room die ik zelf al uittestte en daarom is het mijn favoriet. Je kan uiteraard ook de niet light variant gebruiken of biologische room op basis van koemelk.
– Deze blogpost kadert in het ambassadeurschap van Karola’s Kitchen voor Delhaize –
11 reacties
Heerlijk recept dit, al vele malen gemaakt! Fan van dit soort overschotels, lekker veel groentjes 🙂 En makkelijk in te vriezen. Merci!
Graag gedaan en dank je voor de invriestip! Zelf nog niet geprobeerd namelijk 🙂