Search

Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus

Eenvoudige groenten worden in dit gerecht naar een hoger niveau gebracht door een mix van boeiende kruiden én dankzij het roosteren in de oven. Pompoen, paprika, witte kool en kerstomaatjes vormen een heerlijke combinatie, aangevuld met linzen en plantaardige kipstukjes. Maar eigenlijk kan je heel veel kanten uit met dit groentepallet (bekijk daarvoor zeker de tips onderaan). Én je kan dit gerecht zowel warm als koud eten. Zolang je het romige amandelsausje maar niet weglaat!

Karoliens Kitchen

Geroosterde groenten zijn my kind of comfortfood. De rijkdom aan smaken, kleuren en texturen geeft me keer op keer een fijn gevoel. Ik val er dan ook graag op terug in drukke, uitdagende (lees: loodzware) periodes. Zoals nu.

Geroosterde groenten zijn zo’n beetje het handelsmerk van Karola’s Kitchen. In mijn boek Smaakvol schreef ik er zelfs een heel stuk over, boordevol tips! En toch leek het lang geleden dat ik nog eens zo’n typisch Karolien-gerecht met jullie deelde. Dus bij deze: geroosterde groenten in al hun glorie.

Deze Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus vervult momenteel al mijn wensen! De gezelligheid van pompoen, de andere groenten die daar perfect bij aansluiten en het verzadigende en voedzame van de linzen en het amandelsausje. Genieten.

Niet meteen Pieterjans Kitchen

Twee kleine kindjes, een drukke job, een verbouwing… Ook voor mijn man zijn het pittige tijden. En ook hij heeft dan extra veel zin in en nood aan comfortfood. Hij verstaat echter heel andere dingen onder dat woord. Vertrouwd eten, pastaschotels en curry’s krijgen nu zijn voorkeur. Geroosterde groenten? Not so much…

Ik maakte er dan ook mijn missie van om met dit nieuwe gerecht toch bij hem te scoren. Een uitdaging kan je wel zeggen, want hij houdt niet van pompoen, niet van witte kool, niet van linzen en niet van ui. Zo ongeveer 75% van de ingrediënten dus 🙂

Ik zal al verklappen: het is me gelukt! Hij was niet eens matig enthousiast, het luidde letterlijk: “Amai dat ziet er heerlijk uit!”, bij de eerste blik. Gevolgd door een “Het is echt superlekker!”. Om af te sluiten met een leeg bord, op één partje ui en een stuk of vijf linzen na.

Dat is geen toeval. Ik heb intussen een mouw vol trucjes om een gerecht Pieterjan-proof te maken. Ze zijn wellicht niet allemaal toepasbaar op jouw tafelgenoten, maar wie weet kunnen ze wel ter inspiratie dienen!

Karoliens trukendoos

  • Pompoen, witte kool en rode ui wilde ik sowieso een hoofdrol laten spelen in dit gerecht. Stuk voor stuk groenten waar Pieterjan geen fan van is. Daarom vulde ik deze selectie bewust aan met zijn twee lievelingsgroenten: rode paprika en kerstomaatjes.
  • Kruiden zijn key. Dat is in quasi elk Karola’s Kitchen-gerecht zo. In deze Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus overheerst de ras-el-hanout. Met exotische kruidenmixen scoor ik meestal bij Pieterjan, zo ook dus met deze Marokkaanse smaakmaker.
  • Wij zijn allebei gek op plantaardige kipstukjes. Ik weet dat ze voor Pieterjan een maaltijd “af” maken. Niet alleen de smaakbeleving, maar ook het extra verzadigende effect zorgt hiervoor.
  • Saus! Voor Pieterjan moet een gerecht sauzig genoeg zijn. Of wel op zichzelf ofwel door er een extra sausje aan toe te voegen. Een heerlijk yoghurtsausje zou ook perfect passen in dit recept. Maar daar houdt hij dan weer niet van… (Wie in de waan was dat het hier steeds makkelijk gaat, bij deze weet je nu wel beter ;)) Ik bedacht dit amandelsausje en het was een schot in de roos.

In mijn podcast deel ik nog veel meer over mijn trukendoos! Klik door naar volgende afleveringen, als je meer wil horen:
5 tips om iedereen mee aan je gezonde tafel te krijgen
Aan de keukentafel ten huize Karola

Saus!

Als basis voor deze saus gebruikte ik de Delhaize 100% amandelpasta, een notenpasta gemaakt van enkel en alleen amandelen. Dit product wordt vooral aangewend als boterhambeleg, maar je kan er dus ook heerlijke (en voedzame!) sausjes en dips van maken. Amandelpasta is ook een ideaal alternatief voor tahin (sesampasta), een product dat ik ook heel graag gebruik in sausjes (bijvoorbeeld bij de Kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven), maar waar niet iedereen fan van is.

Moraal van het verhaal: doe wat je wil, maar don’t skip de saus!

Bovenaanzicht van een wit bord op een ruw houten achtergrond. Het bord is gevuld met kleurrijke geroosterde groenten. Een kommetje amandelsaus staat ernaast.

Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus

Wat een rijkdom aan kleuren! Deze Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus is zowel koud als warm superlekker. Het geheim zit 'm in de kruidenmix en het heerlijke amandelsausje.
4.97 van 30 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Salade, Lunch, Diner
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde groenten

  • 2 rode uien
  • 1/2 kleine butternutpompoen (ca. 500 g)
  • 1 rode paprika
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1/4 kleine witte kool (ca. 250 g)
  • 3 el rijstolie
  • 1 1/2 tl ras el hanout
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl (pikant) paprikapoeder
  • 250 g kerstomaatjes
  • 1 bakje plantaardige kipstukjes
  • 1/2 tl kipkruiden
  • 125 g voorgekookte linzen (= een klein blikje)
  • 1/4 citroen het sap
  • een grote handvol veldsla

Voor het amandelsausje

  • 50 g 100% amandelpasta
  • 1/4 citroen het sap
  • 2 à 3 el water
  • 50 g (plantaardige) yoghurt ongezoet
  • enkele druppels rode tabasco

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210°.
  • Snijd de uien in partjes, de butternut in blokjes (schillen doe ik niet) en de paprika in reepjes. Stort de groenten op een bakplaat en pers de knoflook erbij. Besprenkel met 1 eetlepel rijstolie en alle specerijen. (Omscheppen hoeft nog niet.)
  • Snijd de witte kool in fijne repen en schep om met 1 eetlepel rijstolie. (Ik vind dit het makkelijkste met de handen, zo kan je goed alles met olie inwrijven.) Stort de witte kool ook op de bakplaat en kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed om, tot de olie en specerijen gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Verdeel de kerstomaatjes over de andere groenten en plaats de bakplaat 20 à 25 minuten in de oven. (Open halverwege de baktijd even de ovendeur, om de stoom te laten ontsnappen.)
  • Maak intussen het sausje: meng de amandelpasta met het citroensap. (Dit geeft een dikke, stugge saus.) Klop er geleidelijk aan het water door, tot je een homogeen mengsel bekomt. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Roer er de (plantaardige) yoghurt en tabasco door.
  • Schep de kipstukjes om met de kipkruiden. (Doe dit in het plastic bakje van de kipstukjes, zo hoef je geen kommetje vuil te maken.) Bak de stukjes in de overgebleven rijstolie.
  • Spoel de linzen en laat ze goed uitlekken.
  • Besprenkel de geroosterde groenten met het citroensap. Schep er de kip, linzen en veldsla door. Serveer (meteen) warm of koud, met het amandelsausje.

Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Naast de gewone Delhaize 100% amandelpasta heb je ook twee Delhaize bio-versies: een bruine (inclusief de velletjes van de amandelen) en witte pasta (van gepelde amandelen). Ook al is de witte amandelpasta echt superlekker, hij past toch minder goed bij dit gerecht. Kies dus sowieso voor de bruine soort.
  • Ik gebruikt deze keer de Delhaize kipstukjes. Ik wou ze eens uitproberen, omdat ze toch een stukje goedkoper zijn dan mijn favoriete GreenWay Just Like Chicken. Deze laatste blijft voor mij op 1 staan, vooral omwille van de textuur. Maar de Delhaize kipstukjes vonden wij ook een heel waardige vervanger, zowel qua smaak als qua voedingswaarden.
  • Je kan plantaardige kipstukjes ook in de oven bereiden. Van mij krijgen ze dan een 8 op 10. Ik vind ze een 10 op 10 waard als ze in de pan gebakken zijn en voor dat verschil maak ik graag een extra pan vuil. Als jouw prioriteit weinig afwas is, smeer de kipstukjes dan in met olie en verdeel ze tussen de groenten op bakplaat.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Dit gerecht is glutenvrij.
  • Lactosevrij
    Dit gerecht is lactosevrij, als je een lactosevrije yoghurt gebruikt.
  • Vegan
    Dit gerecht is vegan, als je een plantaardige yoghurt gebruikt.
  • Sojavrij
    Vervang de kipstukjes door Quorn vegan reepjes.
  • Andere aanpassingen:
    • Er komen heel veel groenten in aanmerking voor dit recept. De pompoen kan je makkelijk vervangen door wortelen en de witte kool door venkel of courgette. De paprika geeft iets fris en zoet aan het geheel, maar dit kan eventueel ook door extra rode ui opgevangen worden. De veldsla kan prima wijken voor rucola of heel fijne reepjes boerenkool.
      De kerstomaatjes zijn de enige groente die je naar mijn mening echt moet behouden. Ze zorgen voor heel sappige, frisse, zuurzoete accenten tussendoor. Een eigenschap die moeilijk te imiteren valt.
    • Ben je niet zo’n fan van linzen, dan kan je deze Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus ook met kikkererwten of couscous bereiden.
    • Je kan de kipstukjes gerust weglaten en vervangen door een stukje (veggie) vlees of vis.
    • Heb je geen amandelpasta in huis, dan kan je ook een goede tahin gebruiken in dit recept. Ook met een sausje van Griekse yoghurt en veel verse kruiden, krijg je een lekkere combinatie.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Deze Pompoen uit de oven met kip en amandelsaus is zowel warm als koud superlekker, dus ideaal om (een restje) mee te nemen als lunch of als salade bij een pot luck avondje. Je kan het gerecht zo’n 4 à 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos in een schone, koele (maximum 7°) koelkast.
  • Je kan deze Pompoen uit de oven met kip en amandelsausje prima vooraf maken en opwarmen in de microgolfoven. Houd de veldsla hierbij wel apart en voeg deze pas toe vlak voor het serveren.
    Wil je de oven gebruiken, rooster de groenten dan slechts 15 minuten bij de voorbereiding en bak de kipstukjes gaar. Plaats de groenten én kip nog 10 à 15 minuten in een oven van 180°C tot ze door en door warm zijn. Werk af met de linzen en veldsla en serveer met het sausje.
  • Ik ben zelf geen fan van het invriezen van geroosterde groenten. Dit is perfect veilig, maar ik vind het zonde van het smaak- en vooral textuurverlies. Maar het wordt wel gedaan door anderen. Je test dit dus best zelf eens uit om te weten of het iets voor jou is 🙂

Wat met die overige witte kool?

Witte kool bewaart lang, als je hem in de groentelade van je koelkast houdt. Je kan ‘m dus gerust in fases opmaken, zodat je niet elke dag witte kool hoeft te smikkelen. De volgende recepten moet je zeker eens proberen!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

50 reacties

  1. 5 sterren
    Topgerecht! Dit recept getest met het restje witte kool die we gebruikten voor de traybake uit het kookboek. We blijven beide gerechten met plezier combineren, dat maakt het nadenken onze weekmenu alweer een pak gemakkelijker, bedankt!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!