Over eten
Deze Traybake met witloof, pastinaak en peer komt je wellicht bekend voor als je Karola’s Kitchen al goed kent. Het recept leunt heel dicht aan tegen een oude klassieker hier op de blog: de Pastinaak, witloof en peer met rozemarijn, blauwe kaas en hazelnoten. Een recept dat intussen jaren oud is en nog steeds erg geliefd. Maar toegegeven, de blauwe kaas stoot soms op weerstand en daarenboven ben ik zelf in de loop van de jaren nog courgette beginnen toevoegen aan deze bakplaatschotel. Een meerwaarde voor de smaak- en texturenbeleving, vind ik.
Toen Over Eten, het VRT-programma me uitnodigde om een recept met witloof te komen bereiden, leek het me het uitgelezen moment om de vernieuwde versie van de Karola’s Kitchen-klassieker eindelijk met het grote publiek te delen. Dan kon ik er ineens de term traybake op plakken, die bestond enkele jaren geleden nog niet 🙂
Wat is een traybake
Een traybake is een hip woord voor een bakplaatgerecht. Je gooit alles op je ovenplaat en de oven doet de rest van het werk, terwijl jij al wat kan opruimen of ontspannen. Geweldig toch! Zo vind je hier al de Traybake met radijsjes, krieltjes en ‘kip’ met currysaus en de Gelakte zalm en groenten uit de oven. Ook voor lunchgerechten ben ik fan van het principe: de Kleurrijke groenten met feta is een favoriet in mijn lunchbox of om als salade mee te nemen naar een brunch of barbecue.
Eindelijk witloof!
En vandaag is het dus met witloof te doen. Een groente die je nagenoeg niet terugvindt in Karola’s Kitchen. De reden is heel eenvoudig: ik krijg werkelijk geen enkel gerecht met dit ingrediënt aan hem verkocht. Spruitjes, rode biet, knolselder, champignons… het is me allemaal gelukt om hem er (al dan niet in een gecamoufleerde vorm) enigszins enthousiast over te krijgen. Maar witloof blijft een obstakel. Ik maak deze Traybake met witloof, pastinaak en peer dan ook heel graag wanneer ik een avondje alleen thuis ben! (Pick your battles… De man hoeft ook niet álles te eten.) Eindelijk witloof! En nauwelijks werk of afwas. (En het restje vormt een perfecte lunch.)
Traybake met witloof, pastinaak en peer
Ingrediënten
- 2 à 3 stronken witloof
- 2 pastinaken
- 1 courgette
- 1 peer (of zoete appel)
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl rozemarijn
- een grote handvol hazelnoten (of pecannoten)
- 100 g feta
- een grote handvol (blad)peterselie
- een duimdik bosje bieslook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Halveer de witloofstronken, snijd de bittere kern eruit en snijd de helften vervolgen in lange repen. Stort de groente op een bakplaat.
- Spoel de pastinaken grondig schoon (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in dikke frieten. Snijd ook de courgette in frietvorm. Stort beide bij het witloof.
- Snijd de peer in plakjes en doe deze bij de groenten.
- Besprenkel alle groenten met de olijfolie. Strooi er de rozemarijn overheen en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed om en verdeel gelijkmatig over de bakplaat. Plaats 20 minuten in de oven. (Zet de oven daarna op grillstand, 230°C.)
- Hak intussen de hazelnoten grof. Verdeel deze na de 20 minuten oventijd over de groenten en verkruimel er ook de feta overheen. Plaats nog 5 minuten onder de grill.
- Hak intussen de peterslie en bieslook fijn. Bestrooi de traybake met de verse kruiden, nadat hij uit de oven komt.
Traybake met witloof, pastinaak en peer: tips & tricks
Product- en bereidingstips
Tijdens het roosteren van de groenten in de oven, is het niet nodig om ze tussendoor om te scheppen. Halfweg de oven kort openen om de stoom te laten ontsnappen is wél aangeraden. Deze groente-rooster-tip en nog vele andere vind je in mijn nieuwe kookboek Smaakvol.
Aanpassingen
- Glutenvrij
Dit recept is glutenvrij. - Lactosevrij
Dit recept is lactosevrij. Feta bevat slechts heel weinig lactose en kan door de overgrote meerderheid van de mensen met een lactose-intolerantie goed verteerd worden. - Vegan
Gebruik een plantaardig alternatief voor feta om dit recept vegan te maken. - Extra’s
Dit gerecht staat perfect op zichzelf. De feta en hazelnoten bieden eiwitten en vetten en de pastinaak en groenten zorgen voor koolhydraten. Wil je er toch nog wat extra’s bij, dan past een stukje witte vis hier uitstekend bij. Ook je favoriete veggieburger of wat vlees kunnen. En wil je het helemaal vegan houden en voor extra vezels gaan, schep dat wat hoopjes gekookte bruine linzen (omgeschept met wat olijfolie, citroensap, verse kruiden en peper en zout) over de afgewerkte traybake heen.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
74 reacties
Wat een verrassend lekker gerechtje. De combinatie van ingrediënten is top. Ik doe er volgende keer nog een extra peer bij … zo lekker!
Echt een van mijn favorieten! Zo simpel om klaar te maken en zo lekker!
Wat fijn! Doet me plezier 🙂
Heel lekkere combinatie!!
Superrrrlekker! Alleen was ik geen zo’n fan van de pastinaak, smaakte te ‘aards’. Ik eet nochtans graag pastinaakpuree, maar op deze manier kon het mij niet zo smaken.. Misschien de volgende keer toch schillen? Of kleinere staafjes (waren best groot)? Of toch vervangen? Ik dacht aan wortel of zoete aardappel…
Maar voor de rest een topper van combinatie!
Oh wat verrassend! Ik vind de pastinaak net onwaarschijnlijk lekker op deze manier. Waren de geroosterde stukken echt lekker zacht en zoet? Uiteraard verschillend smaken 🙂 Je kan ook gewoon aardappelen gebruiken. Zoete aardappel zou ik zelf niet aan denken, maar experimenteer gerust!
MMMMM altijd de juiste inspiratie op het juiste moment bij Karolien 🙂
Super lekker! Gaan we nog maken 😀👍