Search

Traybake met witloof, pastinaak en peer

Over eten

Deze Traybake met witloof, pastinaak en peer komt je wellicht bekend voor als je Karola’s Kitchen al goed kent. Het recept leunt heel dicht aan tegen een oude klassieker hier op de blog: de Pastinaak, witloof en peer met rozemarijn, blauwe kaas en hazelnoten. Een recept dat intussen jaren oud is en nog steeds erg geliefd. Maar toegegeven, de blauwe kaas stoot soms op weerstand en daarenboven ben ik zelf in de loop van de jaren nog courgette beginnen toevoegen aan deze bakplaatschotel. Een meerwaarde voor de smaak- en texturenbeleving, vind ik.

Toen Over Eten, het VRT-programma me uitnodigde om een recept met witloof te komen bereiden, leek het me het uitgelezen moment om de vernieuwde versie van de Karola’s Kitchen-klassieker eindelijk met het grote publiek te delen. Dan kon ik er ineens de term traybake op plakken, die bestond enkele jaren geleden nog niet 🙂

Wat is een traybake

Een traybake is een hip woord voor een bakplaatgerecht. Je gooit alles op je ovenplaat en de oven doet de rest van het werk, terwijl jij al wat kan opruimen of ontspannen. Geweldig toch! Zo vind je hier al de Traybake met radijsjes, krieltjes en ‘kip’ met currysaus en de Gelakte zalm en groenten uit de oven. Ook voor lunchgerechten ben ik fan van het principe: de Kleurrijke groenten met feta is een favoriet in mijn lunchbox of om als salade mee te nemen naar een brunch of barbecue.

Eindelijk witloof!

En vandaag is het dus met witloof te doen. Een groente die je nagenoeg niet terugvindt in Karola’s Kitchen. De reden is heel eenvoudig: ik krijg werkelijk geen enkel gerecht met dit ingrediënt aan hem verkocht. Spruitjes, rode biet, knolselder, champignons… het is me allemaal gelukt om hem er (al dan niet in een gecamoufleerde vorm) enigszins enthousiast over te krijgen. Maar witloof blijft een obstakel. Ik maak deze Traybake met witloof, pastinaak en peer dan ook heel graag wanneer ik een avondje alleen thuis ben! (Pick your battles… De man hoeft ook niet álles te eten.) Eindelijk witloof! En nauwelijks werk of afwas. (En het restje vormt een perfecte lunch.)

Bovenaanzicht van een bakplaat met geroosterde witloof, pastinaak en peer, afgewerkt met groene kruiden, hazelnoten en feta.

Traybake met witloof, pastinaak en peer

Aan deze traybake heb je amper werk! Het witloof combineert heerlijk met de zoete smaak van de pastinaak en peer. De zoute accenten van de feta maken het helemaal af.
4.98 van 39 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, Diner
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 2 à 3 stronken witloof
  • 2 pastinaken
  • 1 courgette
  • 1 peer (of zoete appel)
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl rozemarijn
  • een grote handvol hazelnoten (of pecannoten)
  • 100 g feta
  • een grote handvol (blad)peterselie
  • een duimdik bosje bieslook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Halveer de witloofstronken, snijd de bittere kern eruit en snijd de helften vervolgen in lange repen. Stort de groente op een bakplaat.
  • Spoel de pastinaken grondig schoon (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in dikke frieten. Snijd ook de courgette in frietvorm. Stort beide bij het witloof.
  • Snijd de peer in plakjes en doe deze bij de groenten.
  • Besprenkel alle groenten met de olijfolie. Strooi er de rozemarijn overheen en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed om en verdeel gelijkmatig over de bakplaat. Plaats 20 minuten in de oven. (Zet de oven daarna op grillstand, 230°C.)
  • Hak intussen de hazelnoten grof. Verdeel deze na de 20 minuten oventijd over de groenten en verkruimel er ook de feta overheen. Plaats nog 5 minuten onder de grill.
  • Hak intussen de peterslie en bieslook fijn. Bestrooi de traybake met de verse kruiden, nadat hij uit de oven komt.

Traybake met witloof, pastinaak en peer: tips & tricks

Product- en bereidingstips

Tijdens het roosteren van de groenten in de oven, is het niet nodig om ze tussendoor om te scheppen. Halfweg de oven kort openen om de stoom te laten ontsnappen is wél aangeraden. Deze groente-rooster-tip en nog vele andere vind je in mijn nieuwe kookboek Smaakvol.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Dit recept is glutenvrij.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij. Feta bevat slechts heel weinig lactose en kan door de overgrote meerderheid van de mensen met een lactose-intolerantie goed verteerd worden.
  • Vegan
    Gebruik een plantaardig alternatief voor feta om dit recept vegan te maken.
  • Extra’s
    Dit gerecht staat perfect op zichzelf. De feta en hazelnoten bieden eiwitten en vetten en de pastinaak en groenten zorgen voor koolhydraten. Wil je er toch nog wat extra’s bij, dan past een stukje witte vis hier uitstekend bij. Ook je favoriete veggieburger of wat vlees kunnen. En wil je het helemaal vegan houden en voor extra vezels gaan, schep dat wat hoopjes gekookte bruine linzen (omgeschept met wat olijfolie, citroensap, verse kruiden en peper en zout) over de afgewerkte traybake heen.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

74 reacties

  1. 5 sterren
    Ik vond het heerlijk! Ik gebruikte de amandelen die ik nog over had van de couscoussalade, en dat lukte prima. Volgende keer mix ik er een peer extra tussen voor een extra zoet effect.

  2. 5 sterren
    Super lekker! Heb het ondertussen al een paar keer klaargemaakt zelfs. Een fantastisch recept met heel weinig werk aan!
    Ik neem wel meer olijfolie dan het recept aangeeft, anders krijg ik de olie niet mooi verdeeld en wordt de pastinaak in de oven eerder gedroogd dan geroosterd.

  3. Hey Karolien.
    Dit receptje ga ik zeker eens proberen met de peren die ik zondag op mijn wandeling kreeg (Grand Monchaut…….).
    Ook het receptje met peren, rode biet en roquefortkaas staat op mijn to do lijstje.
    Zou ik ook de okkernoten kunnen gebruiken in plaats van de hazelnoten?
    Lieve groet, mama Lieselotte

    1. Hey Katrien, oh je kon de soort achterhalen! Heel tof 🙂
      Dit recept kan je zeker ook met okkernoten maken, al vind ik zelf dat die in de oven soms wat bitter worden. Persoonlijk zou ik ze dus eerder pas na het bakken over de groenten heen strooien.
      Nog een dessertje met peer erbij misschien? Dan kan je de Cobbler met peer proberen. Of de Gestoofde peertjes met kaneelsiroop en honing-pecannoten uit mijn nieuwe boek Smaakvol 🙂

  4. 4 sterren
    Erg lekker met die combinatie van smaken! Enige probleem bij mij is dat de courgette en de pastinaak vrij hard waren. Is er een manier om dit te voorkomen (behalve ze op voorhand koken)? Ik heb de grill-functie nog niet gebruikt en ik heb het iets langer in de oven laten staan.
    Groetjes,

    Danielle

    1. Hey Danielle, zeker niet vooraf koken! Wat ik denk is dat jouw oven wat temperatuursafwijking toont (dat kan tot meer dan 10% zijn, dus je oven is misschien in realiteit maar 160°C ipv 180°C). Dus mijn tips: snijd de pastinaak en courgette niet te dik (dan kunnen ze onmogelijk garen; zeker de pastinaak), zet je oven op 200°C en gebruik misschien iets meer olijfolie. Het is in elk geval heel goed dat je de traybake extra tijd geeft in de oven, als je geen grill-functie hebt. Je mag toch op 10 à 15 minuten extra rekenen dan.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!