Zoeken

Veggie harira

Deze veggie harira is geïnspireerd op de gekende Marokkaanse maaltijdsoep. Met deze lekkernij breng je je hele huis in exotische sferen, dankzij de overvloed aan specerijen. Een hartverwarmend, voedzaam gerecht, boordevol groenten, dat bovendien alleen maar beter wordt, als je het vooraf maakt.

Nogmaals: mijn excuses

Ik heb de indruk dat ik nu al maanden aan een stuk mijn recepten begin met dezelfde verontschuldiging. ‘Het is niet de echte! Ik weet niets van het origineel!’. De Bouillabaisse met scampi’s, de Uiensoep met balletjes, de Champignonragout, de Pompoenrisotto… In geen enkele van die recepten had ik kennis van de traditionele smaken en technieken.

Zo ook vandaag. Ik heb nog nooit echte Marokkaanse harira gegeten, dus laat me meteen duidelijk stellen dat ik geenzins beweer de Marokkaanse keuken te beheersen. Ik leerde harira kennen dankzij het boek The Green Kitchen travels. Meteen een veggie versie en meteen een interpretatie, gezien het recept uit de handen van een Deense en een Zweed komt.

Maar ik was verkocht! De heerlijke, intens geurende specerijen, de hartverwarmende smaak… Helemaal mijn ding! Naar mijn mening bevatte de The Green Kitchen veggie harira echter veel te weinig groenten en als het op kruiden aankomt, maak ik het liefst mijn eigen combinaties. Zo werd de Karola’s Kitchen Veggie harira geboren: voedzaam, vullend en bomvol smaak.

Voor het feit dat ik deze Marokkaanse maaltijdsoep serveer met brood met zachte geitenkaas moet ik me wellicht nog eens afzonderlijk excuseren. Hoewel ik er zeker van ben dat je die combo ook zal kunnen waarderen! Hij werd hier een beetje per toeval ontdekt, want oorspronkelijk serveerde ik mijn Veggie harira met brood met hummus. Maar ooit moest er eens een potje Delhaize Chevridou opgemaakt worden en we dachten hier thuis: WOW, dat past eigenlijk nog beter dan hummus 🙂

Voedzaam uit de voorraadkast

In dit recept maak ik heel bewust gebruik van twee van mijn favoriete voorraadkastingrediënten: tomatenblokjes en kikkererwten. Bij Delhaize vallen beide bovendien onder de Kleine Leeuwtjes: producten die permanent in prijs verlaagd zijn. Ook de zachte geitenkaas is zo’n Klein Leeuwtje trouwens. Heel mooi meegenomen, in deze zeer dure tijden…

Verder gaan er bewaargroenten en specerijen in deze Veggie harira. Het is een recept waarvoor ik quasi altijd alles in huis heb. En alles gaat in één pot! Het ideale gerecht dus om op een drukke avond op het menu te zitten: weinig nadenken, weinig gedoe, heeeeeeeel veel beloning. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van een diep wit bord gevuld met harira, met ernaast een aangesneden brood en geitenkaas.

Veggie harira

Deze Veggie harira is geïnspireerd op de gekende Marokkaanse maaltijdsoep. Met deze lekkernij breng je je hele huis in exotische sferen, dankzij de overvloed aan specerijen. Een hartverwarmend, voedzaam gerecht, dat bovendien alleen maar beter wordt, als je het vooraf maakt.
5 van 19 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Midden-Oosters
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

De harira

  • 1 ui
  • 1 el olijfolie
  • 250 g champignons
  • 4 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 tenen knoflook
  • 3 grote handevol bladpeterselie
  • 2 tl ras-el-hanout
  • 2 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • een snuifje cayennepeper of chilivlokken of 1/4 tl harissa
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 l water bij voorkeur kokend
  • een grote handvol rozijnen (ca. 50 g)
  • 3 cm verse gember (geraspt moet je ca. 1 1/2 el hebben)
  • 1 blik kikkererwten (uitgelekt ca. 250 g) gespoeld

Voor erbij

  • 75 g zachte geitenkaas zoals Delhaize Chevridou
  • brood

Instructies
 

  • Snipper de ui fijn. Verwarm de olijfolie in een grote stoofpot en bak de ui aan. Voeg meteen een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui op een laag vuurtje stoven. (Zet het deksel op de pot als het te snel zou gaan.)
  • Borstel intussen de champignons schoon en snijd ze in tweeën of vieren (afhankelijk van de grootte). Stort ze bij de ui en bak ze op een medium tot hoog vuur (zonder deksel op de pot). Roer regelmatig om.
  • Spoel intussen de wortelen (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in dunne plakjes. Voeg ze bij de ui. Spoel de selderstelen, snij ze reepjes en voeg ze bij de andere groenten. Pers er de knoflook bij. Laat alles zo'n 3 minuten stoven. Roer regelmatig om.
  • Hak intussen de bladpeterselie fijn.
  • Doe alle specerijen bij de groenten en laat ze nog een minuut meebakken. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het water, de rozijnen en twee derde van de bladpeterselie toe. Breng het geheel aan de kook en rasp de verse gember bij de soep. Zet het deksel op de pot en laat de harira 10 minuten op een laag vuurtje sudderen.
  • Schep tot slot de kikkererwten en de rest van de bladpeterselie door de harira. Serveer met brood en geitenkaas.
Bovenaanzicht van een diep wit bord gevuld met harira, met ernaast een aangesneden brood en geitenkaas.

Veggie harira: tips & tricks

Product- en bereidingstips

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Kies voor glutenvrij brood om dit recept glutenvrij te maken.
  • Lactosevrij
    Kies voor een lactosevrije zachte witte kaas of voor hummus om dit recept lactosevrij te maken.
  • Vegan
    Kies voor een plantaardig alternatief voor zachte witte kaas of voor hummus om dit recept vegan te maken.
  • Andere aanpassingen
    • Als je niet van champignons houdt, kan je deze vervangen door rode paprika. Die past ook erg goed in dit gerecht! Voeg de paprika toe na de wortelen en selder.
    • Je kan ook andere gedroogde vruchten gebruiken in plaats van rozijnen. In reepjes gesneden dadels of abrikozen zijn ook heerlijk in dit recept. Gebruik wat je in je berging hebt staan.
    • Ik vind de combinatie met het brood en de geitenkaas het allerlekkerste. Beide brengen de kruidige soep mooi in balans qua smaak, ze zorgen bovendien voor extra texturen en ze maken het eiwitgehalte van dit gerecht groter. Wil je het toch graag anders, dan kan je linzen en/of vlees toevoegen aan de soep, zoals traditioneel gedaan wordt. Zijn kikkererwten én linzen toch wat teveel peulvruchten voor je, dan kan je blokjes aardappel laten meekoken met de soep.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan deze Veggie harira perfect vooraf bereiden. Het maakt de soep alleen maar lekkerder! Eenmaal bereid kan je hem 3 à 4 dagen in de koelkast bewaren, in een luchtdichte doos.
  • De Veggie harira is een ideaal invriesgerecht.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts

35 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!