Zoeken

Witte vis met mosterdkorst en smeuïge prei

Feestelijk eten op tafel zetten hoeft niet per definitie veel tijd te vragen. Als ik een etentje geef voor vrienden en dat moet gebeuren tussen allerlei andere activiteiten door, dan zoek ik mijn toevlucht vaak bij een visgerecht. Een lekker stukje vis uit de oven met groenten erbij en je hebt in no time een vullend en voedzaam maal op tafel staan: denk bijvoorbeeld aan de Zalm met kerstomaatjes en courgette uit de oven of de Skrei uit de oven.

Vis en zeevruchten zijn voor mij echter absolute luxeproducten. Enerzijds omdat ik steeds kies voor verse, kwalitatieve en waar mogelijk biologische vis, wat wel een prijskaartje met zich meebrengt. Maar anderzijds ben ik van mening dat alle dierlijke producten met veel respect en bewustzijn gekocht en geconsumeerd moeten worden. Daarom hou ik visgerechten dus voor feestelijke gelegenheden. En hier bij ons is dé feestelijke gelegenheid bij uitstek zonder enige twijfel kerstavond. Het uitgelezen moment dus om nog eens van een stukje vis te genieten.

Vooraanzicht pot graantjesmosterd met een donkere achtergrondDit gerecht is zo eenvoudig, zowel qua bereiding als qua ingrediënten, maar het zit toch boordevol smaak. Ik steunde op drie klassieke combinaties waar ik helemaal gek op ben: witte vis + prei, prei + mosterd en witte vis + mosterd. Die drie duo’s werken zo goed, dat het me heel logisch leek om ze allen in één gerecht te combineren.
De witte vis kreeg een korstje van de graantjesmosterd Maille Mosterd à l’Ancienne. Ik werkte onlangs al met dit heerlijke product in het kerstige voorgerechtje Feestelijke bloemkool en pastinaak met mosterd. Zo’n laagje mosterd geeft de vis enerzijds een unieke, pittige smaak en laat hem er anderzijds ook heel mooi en bijzonder uitzien.
Wat de groenten betreft, kreeg prei de hoofdrol. En niet alleen omdat prei heel goed past bij witte vis en mosterd. Prei is zo’n typische onderschatte groente, waar vaak op neergekeken wordt: te gewoon, te saai, te goedkoop. Dat is voor mij een extra reden om net wél voor prei te kiezen tijdens een feestelijk etentje. Lang leve de underdog! Door de preiringen relatief lang op een zacht vuurtje te stoven, worden ze smeuïg zacht en wat zoet. De smaakmakers voor de prei zijn de Maille Mosterd Fine de Dijon L’Orginale, kurkuma en citroensap. Zo smelt die saaie groente ineens weg op je tong. Ik garandeer je: zelfs weinig enthousiaste prei-eters krijg je op die manier op de knieën.

Zoals ik al zei: je hoeft het niet altijd ver te zoeken. Wil je het jezelf eens wat makkelijker maken en toch uitpakken met een fancy maaltijd, ga dan aan de slag met dit receptje. Het werd hier thuis in elk geval op veel enthousiasme onthaald tijdens de testfase! Als de grotere eters aan tafel nog iets extra zouden kunnen gebruiken, serveer dan wat ovengebakken krieltjes als bijgerecht. Smakelijk! 

Witte vis met mosterdkorst en smeuïge prei

Een feestelijk en gemakkelijk gerecht om te serveren voor je gasten. Boordevol smaak en heerlijk vullend en voedzaam!
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 3 stronken prei
  • 1 + 1/2 el olijfolie
  • 1 el graantjesmosterd
  • 225 g spinazie
  • 1/2 tl Dijonmosterd
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 citroen, geperst
  • 2 witte visfilets (150 g per persoon - zie tips)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de afwerking (optioneel)

  • een handvol fijngehakte peterselie of enkele plukjes kervel

Instructies
 

  • Verwijder de worteltjes, het buitenste blad en het donkerste groene gedeelte van de preistronken. Snijd in ringen van ongeveer 1 centimeter en spoel grondig onder koud stromend water. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpot met antiaanbaklaag en deksel. Stoof de prei onder regelmatig roeren, draai het vuur laag en laat de prei 15 à 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. (Hoe langer, hoe smeuïger en zoeter de prei wordt.) Roer regelmatig om en voeg – indien nodig – een scheutje water toe om aanbakken te vermijden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop intussen 1 eetlepel graantjesmosterd los met ½ eetlepel olijfolie en zet opzij. Spoel de spinazie grondig en zwier de blaadjes droog in een slazwierder.
  • Breng de prei op smaak met ½ tl Dijonmosterd, 1/2 tl kurkuma, het sap van 1/2 citroen en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep tot slot ook de spinazie door de prei en laat deze gedurende 1 à 2 minuten slinken.
  • Verdeel de groenten over een ovenschaal (druk ze niet aan), leg de vis erbovenop op bestrijk de filets met de graantjesmosterd. Zet 15 minuten in de oven (of tot de vis gaar is – dit hangt vooral af van de dikte van de stukken vis). Serveer meteen!

Witte vis met mosterdkorst en smeuïge prei: tips & tricks

De mooie ovenschaal die ik voor dit gerecht (en vele anderen!) koos, is van de Pure collectie van Serax. Klik hier voor het exacte model.

Ik reken 150 g witte vis per persoon. Dat is minder dan de hoeveelheid die traditioneel geserveerd wordt. Dat doe ik heel bewust omdat voor mij groenten de hoofdrol spelen in een gezond, evenwichtig, lijnvriendelijk én ecologisch eetpatroon. Een portie van 130 à 150 g is bovendien de hoeveelheid die aanbevolen wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Om je keuze zo duurzaam mogelijk te houden, kan je kiezen voor Noordzeevis en de viskalender van VLAM raadplegen. Hierop kan je aflezen welke vissoorten in het seizoen zijn.

Hou je net zoals ik ook erg van de combinatie mosterd-vis, neem dan zeker een kijkje bij de volgende recepten:

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


 – Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Maille –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden met het oog op verspreiding, in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

14 reacties

    1. Hey Leen, het klopt inderdaad dat je bepaalde recepten nog niet kan opslaan. Veel recepten die ouder zijn dan 1,5 jaar hebben (nog) geen “receptfiche”, zoals dat dus heet. En het is die receptfiche die het systeem gebruikt voor de favorietenfunctie. Die receptfiches installeren is handmatig werk waarbij we niet eens gebruik kunnen maken van knip-en-plakwerk. Extreem tijdrovend dus. Maar we zijn er volop mee bezig 🙂
      Alvast fijn dat het gesmaakt heeft!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!