Search

Nona Isabella

Feest en vieren draaien rond gezelligheid. En eten en drinken spelen daarbij een centrale rol. Samen genieten, rondgaan met hapjes, kommen met heerlijk eten doorgeven aan tafel, het glas heffen… Ook al doen we het dit jaar in heel kleine kring, ik vind dat we echt voor de full monty moeten gaan. En daar hoort dus ook een lekker aperitief bij. Een alcoholvrij aperitief, in mijn geval. Al mijn leven lang drink ik geen alcohol, maar dat was en is niet altijd zo evident. Je wordt best vaak vergeten, als niet-drinker. Vlamingen voelen zich meestal ook wat ongemakkelijk als je zegt dat je liever iets alcoholvrij zou drinken. Met alle goede bedoelingen, moet je het dan vaak stellen met mierzoete sapjes of fantasieloze alcoholvrije schuimwijn. Toch een beetje een domper op de feestvreugde. Gelukkig is er verandering op til. Zowel in de horeca als in het aanbod in supermarkten. Yes, yes, YES! Daar moeten we op klinken!

Het verhaal van Nona

Zijaanzicht: een fles NONA June met links een gesneden pompelmoesOok Charlotte van de Gentse start-up NONA June bleef op haar honger zitten, wat alcoholvrije drankjes betreft. Als bio-ingenieur ging ze zelf aan het experimenteren met distillaten en plantenextracten en zo werd NONA June geboren, de eerste Belgische non-alcoholische spirit, als alternatief voor de klassieke gin. Het woord ‘nona’ (negen in het Latijn) verwijst naar de negen botanicals waaruit deze alcoholvrije spirit is gemaakt, terwijl ‘june’ de hoofdcomponent aanduidt: de jeneverbes. Het resultaat van Charlotte haar experimenten mag er zijn: deze alcoholvrije spirit is complex, bijzonder en écht lekker. Ik creëerde er dan ook met plezier een heerlijk aperitief mee.

Charlotte en haar team hebben een hele reeks recepten ontwikkeld  en elke mocktail krijgt daarbij een elegante, korte naam. Ik volgde dezelfde stijl en doopte dit drankje tot de NONA Isabella, naar mijn beste vriendin, die ik zo hard mis en met wie ik al jarenlang kerst- en oudejaarsavondavond vier. Dit jaar moeten we helaas een keertje overslaan. Dat wil ik precies toch niet zonder gepast eerbetoon voorbij laten gaan.

Een toets van pompelmoes

Isa is verzot op pompelmoes en bestelt AL-TIJD elk pompelmoezig drankje of gerecht op de kaart als we samen uit eten gaan. Ze houdt ook van zacht roze en heeft een zwak voor “ne schonen dégradé”. En ze heeft me – een miljoen jaar geleden – geleerd dat je rozemarijn en zeezout en chili met zoet kan combineren, door me een chocomousse met al die ingrediënten erin te serveren. Dat was toen veel te gedurfd voor mij en ik had dan ook een zak vooroordelen klaar, maar ik moest toegeven: “Oké… Misschien…”
In de NONA Isabella bracht ik al die typische Isa-dingetjes samen en het resultaat is echt een ongelooflijk lekkere, bruisende mocktail geworden. Net voldoende zoet en precies bitter genoeg, een tikkeltje spicy dankzij de chili en roze peper, wat kruidig door de rozemarijn en dan dat oldskool cocktailrandje… Laat je niet misleiden! Het is geen pure suiker! Wel een mix van roze Himalayazout, gekneusde roze peper en kristalsuiker. Het zorgt niet alleen voor een meerwaarde in de smaakbeleving, maar geeft ook meteen een extra feestelijke Kerst look. Santé! Op onze gezondheid!

Zijaanzicht: rechst twee glazen Nona Isabella en links pompelmoeshelften op een donkere achtergrond

 

Nona Isabella

Een lekkere, bruisende cocktail, zoet, bitter en een tikkeltje spicy
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Drankjes
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 roze pompelmoes
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1 takje rozemarijn + extra om te garneren
  • 1 volle tl roze peperkorrels
  • 2 tl witte kristalsuiker
  • 1/2 tl grof roze himalayazout (of grof wit zout)
  • NONA June premium non-alchoholic spirit
  • 1 à 2 flesjes tonic
  • ijsblokjes

Instructies
 

  • Pers de pompelmoes uit. (Gooi de uitgeperste helften nog niet weg.) Snijd de halve chilipeper in twee stukken, verwijder de zaadjes en leg deze samen met het takje rozemarijn in het pompelmoessap. Kneus de chili en rozemarijn lichtjes met een stamper. Zet het geheel minstens een uur in de koelkast.
  • Kneus de roze peperkorrels in een vijzel. Voeg het grof roze zout toe en kneus nogmaals tot het zout wat fijner gemalen is. (Het is niet de bedoeling om echt fijn zout en fijne peper te krijgen, er mag zeker en vast nog wat textuur in zitten!) Schep de suiker bij de roze peper en het zout en roer om tot de ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Giet het mengsel over op een klein bordje.
  • Gebruik de uitgeperste pompelmoeshelften om de randen van de glazen in te wrijven. Dop nu de rand van de glazen in het suiker-zoutmengsel, tot je een mooie kristalrand krijgt. Zet de glazen in de koelkast als je ze nog niet meteen gebruikt.
  • Doe in elk glas wat ijsblokjes. (Ik gebruik drie grote ijsblokken per mocktail.) Verdeel het pompelmoessap over beide glazen. Schenk er nu NONA June spirit bij tot je drankje zo’n kleine centimeter gestegen is. Vul het glas verder aan met tonic, tot aan de rand en werk af met wat blaadjes rozemarijn. Serveer dit drankje zonder rietje! Drinken langs de kristalrand is namelijk een must en maakt de smaakbeleving zoveel beter!
Trefwoord vegan, aperitief, drankje, mocktail, lactosevrij

 

Nona Isabella: tips & tricks

NONA June is verkrijgbaar bij Delhaize, net zoals roze peperkorrels en het grof roze himalayazout. Zoals altijd vind je al je ingrediënten dus gewoon in de supermarkt 😉 Ik gebruik een light tonic omdat die wat minder suiker en calorieën bevat, maar toch even lekker is.

De glazen die ik gebruikte komen van bij Zara Home, maar zijn al minstens vijf jaar oud. Ik vond er wel nog enkele mooie, gelijkaardige online, zoals de Valetti whisky glazen en de diverse Nachtmann Highland glazen.

Neem zeker ook een kijkje bij de rest van het kerstmenu om je feestdagen extra lekker en groenterijk te maken 🙂

 

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van deze mocktail?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met NONA Drinks en bevat affiliate links –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

19 reacties

    1. Hoi Lise, ik ken Clover gin niet, maar het lijkt me wel een idee om dat te proberen hoor. (Zonde om weg te gooien hè!)
      Ik moet eerlijk zeggen dat deze NONA June de derde alcoholvrije gin is die ik écht lekker vind. Ik kreeg er eerder al een paar toegestuurd (ik noem even geen namen, maar dus niet van Clover), maar ik zag het nooit zitten om er iets over te posten of een samenwerking aan te gaan omdat ik ze allemaal maar “meh” vond ????‍♀️

    1. Da’s een moeilijke… Het zijn vooral de etherische oliëen die vrijkomen tijdens het kneuzen. En die zijn een stuk minder aanwezig in gedroogde chili. Maar je kan het natuurlijk gewoon proberen hè 🙂
      Als je geen nood hebt aan heel heel pakje verse chilipepers: je kan de overschot gewoon in de diepvriezer gooien en gebruiken in curry’s en Aziatische gerechten. Dat doe ik altijd, want wie gebruikt er nu in ’s hemelsnaam 6 van die pepers in één keer ?

  1. Ziet er heerlijk uit! Heb je een alternatieve suggestie voor de tonic? Als zwangere blijkbaar niet aangeraden om in laatste twee maanden kinine te consumeren? Of is dat laatste een fabeltje?

    1. Ah die fabels 😀 Ik heb liters zero tonic gedronken in de twee laatste weken van mijn zwangerschap (en ook ananassen gegeten en frambozenbladthee gedronken) omdat ik gehoord dat dat de bevalling op gang zou brengen 😀 Niet dus. Ik ging ruim over tijd. (Ik wist uiteraard dat het allemaal onzin was, maar het kind mocht komen van mij :))
      In elk geval: deze 10 cl tonic in een drankje zal absoluut geen enkele invloed hebben op je zwangerschap. Ik zou je wel afraden om zoals ik liters te drinken. Los van de baby word je daar gewoon niet echt vrolijk van ???‍♀️ Dat gezegd zijnde: je moet vooral doen wat goed voelt voor jou uiteraard hè ❤️

  2. Super lekker! Deze komt vast en zeker op onze feesttafel met Kerst. Voor mijn mama gebruikte ik als vervanger voor tonic de ‘Elderflower’ van Fentimans aangezien ze allergisch is voor kinine. Dit was ook heel lekker.

  3. Hi Karolien
    Heb deze gemaakt en was echt lekker! Zou er zelfs de gewone gin voor aan de kant schuiven (allez af en toe dan he ;)). Ik heb veel grotere glazen gebruikt en denk dat mijn verhoudingen toch nie helemaal juist waren. Kun je evt in cl zeggen wat wat is van het sap, de gin en de tonic please? (Valt het op dat ik een fervent maarlepeltjesgebruiker ben? ?) Thanks!!

    1. Haha 😀 Ik kan je de hoeveelheden helaas niet exact zeggen momenteel. Maar ik zal er wel aan denken in volgende recepten. Ik kan je wel vertellen dat ik gewone whisky/waterglazen gebruikte, van zo’n 275 à 300 ml dus.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!