Er staat een tijd van feestjes voor de deur en daar horen allerlei heerlijkheden bij. Te beginnen bij het begin: een geslaagd en boeiend aperitiefhapje, dat smaakt naar meer. Deze dip van geitenkaas met geroosterde rode biet en druiven is de perfecte starter: de romige, licht zoute dip van zachte geitenkaas, Griekse yoghurt en honing combineert overheerlijk met de zoete, ietwat zure geroosterde rode biet en druiven. Echt een gouden combinatie, die meteen voor een mooi en smakelijk begin van de avond zorgt.
Kerst en zo
Er wordt al eens laatdunkend gedaan over Kerstmis. Commercieel, opgeklopt, geforceerd. Ik kan onmogelijk beweren dat kerst níét commercieel en opgeklopt (en soms geforceerd) is. Maar het is ook zo ontzettend veel meer dan dat. De winter is een koud en donker seizoen waarin er ons weinig in de schoot geworpen wordt. Geen festivals, geen straatbarbecues of braderieën, geen rits aan trouw- en communie- of lentefeesten. Met andere woorden: we moeten er zélf iets van maken. We moeten zelf voor licht en plezier zorgen, om gezond (vooral mentaal) en wel die donkerdere periode door te komen. Met kerstlampjes, gezellige versiering, lekker eten, veel kaarsen en mooie wensen kán je er ook echt iets van maken. Zonder diep in je portemonnee te hoeven tasten of al te zeer mee te gaan in de cadeaugekte.
Ik dompel mezelf ontzettend graag onder in heel de decembersfeer. Theelichtjes die om vijf uur in de namiddag al aan gaan, een gezellig en inspirerend kerstmagazine in huis halen, overal lampjes ophangen, aftellen met een adventskalender met lekkere chocolaatjes en veel hartverwarmende Chai latte’s maken. En uitkijken naar de feestdagen, die we doorbrengen met dichte familie en vrienden. Altijd knus en intiem, altijd echt en oprecht. En altijd met veel en lekker eten.
Een goede appetizer
Het belang van een goede appetizer kan je onmogelijk onderschatten. Dat klinkt behoorlijk dramatisch en in het grotere geheel der dingen is het dat ook. Maar in het kleine ecosysteem van een feestje niet. It’ all about the hapjes! Het spreekwoord zegt niet voor niets dat goed begonnen half gewonnen is. Hou je dus vooral niet in om flink uit te pakken, tijdens het aperitief.
Flink uitpakken wil niet zeggen dat je alles van nul af aan zelf moet maken. Doe gerust een beroep op kant-en-klare aanvullingen om de hapjestafel niet alleen lekker, maar ook haalbaar te houden. Zo heb ik zelf een geweldig lekker recept voor Zadencrackers, maar geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om die tijdens de feestdagen zelf te maken. Het moet plezant blijven in de keuken, niet stresserend. En de Pizza Croccantina crackers met rozemarijn, verkrijgbaar bij Delhaize, zijn meer dan waardige vervangers voor homemade versies. Ik vind ze geweldig lekker en schakel ze al jaren in tijdens feestjes. Ook van hun authentieke, ruwe look ben ik fan.
Een cracker zonder dip is als een dip zonder cracker. Hulpeloos. Ik ging aan de slag met de Delhaize Chevridou zachte geitenkaas en Griekse yoghurt. Maar de magie zit ‘m in de topping van geroosterde rode biet en druiven, op smaak gebracht met balsamicoazijn en net genoeg, maar niet teveel, komijn en kaneel. De knapperige pistachenootjes en frisse bieslook maken het helemaal af.
Een goede appetizer is een belevenis op zich. Er gebeurt iets: smaak, textuur… alles moet goed zitten en elkaar versterken. En dat in één hap. Ik durf te stellen dat deze dip dit waarmaakt. Hopelijk genieten jullie er even hard van als ik. Smakelijk!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Dip van geitenkaas met geroosterde rode biet en druiven
Ingrediënten
- 2 kleine rode bieten (schoongemaakt 250 g)
- 1 rode ui
- 200 g pitloze blauwe druiven
- 2 tl olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1/4 tl gemalen komijn
- 1/8 tl kaneel
- 2 takjes tijm
- 1 duimdik bosje bieslook
- 150 g zachte geitenkaas Delhaize Chevridou
- 150 g volle Griekse yoghurt
- 5 g honing
- een grote handvol geroosterde en gezouten pistachenoten
- 1 zak crackers Pizza Croccantina Rozemarijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Verwijder de steelaanzet van de rode bieten en schrob ze schoon onder koud stromend water. Dep ze droog met een schone vaatdoek. Snijd de bieten in kleine blokjes en stort ze op een bakplaat.
- Snipper de rode ui fijn en voeg bij de rode biet. Halveer de druiven en stort ook deze op de bakplaat.
- Besprenkel de groenten met 2 tl olijfolie en 1 el balsamicoazijn en bestrooi met 1/4 tl komijn en 1/8 tl kaneel. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Doe er de takjes tijm bij en schep goed om. Verspreid de groenten en druiven over de bakplaat. (Zorg ervoor dat ze niet op elkaar gestapeld liggen.) Plaats 25 minuten in de oven. (Tussendoor omscheppen hoeft niet.)
- Hak intussen de bieslook fijn en zet opzij.
- Maak de geitenkaasdip. Doe de zachte geitenkaas, Griekse yoghurt en honing in een kom. Kruid met versgemalen zwarte peper (zout hoeft niet, want de geitenkaas is al voldoende zout) en voeg de helft van de bieslook toe. Roer goed om. Zet opzij.
- Pel de pistachenoten en hak ze grof. Zet opzij.
- Bestrooi de groenten met de overgebleven bieslook, wanneer ze uit de oven komen. Maak met je vingers de tijmblaadjes van één takje los, boven de bakplaat. Doe hetzelfde met het tweede takje boven het geitenkaasmengsel. Schep beide om.
- Doe het geitenkaasmengsel in een ondiepe serveerkom. Verdeel er de geroosterde rode biet en druiven overheen en bestrooi met de pistachenoten. Serveer met de crackers.
Dip van geitenkaas met geroosterde rode biet en druiven: tips & tricks
Product- en bereidingstips:
- De crackers die ik gebruik zijn de Pizza Croccantina met Rozemarijn, verkrijgbaar bij Delhaize.
- De volle Griekse yoghurt die ik gebruik is de Delhaize Greek Style yoghurt met 10% vetgehalte.
- Voeg geen zout bij de geitenkaasdip en wees ook niet te kwistig met het zout dat je toevoegt aan de rode biet en druiven. Zowel de geitenkaas, als de pistachenoten als de Croccantina crackers zijn namelijk al zout, waardoor je snel te ver gaat.
Aanpassingen:
- Glutenvrij
Je kan zelf glutenvrije crackers maken met mijn recept voor Mediterrane zadencrackers. Heerlijke glutenvrije crackers bij Delhaize zijn de Sigdal Noors Krokant Brood. Ze zijn nogal groot, dus breek ze in rustieke, onregelmatige stukken. - Lactosevrij
Met een lactosevrije roomkaas zoals Philadelphia Lactosevrij of Dilea verse kaas natuur en een lactosevrije Griekse yoghurt kan je een roomkaasdip maken. Laat de honing in dat geval weg. Die is heerlijk bij de zoute, lichtzure geitenkaas, maar zou een lactosverije (en dus al zoetere) roomkaasdip te zoet maken. - Lactosevrij/vegan
Maak met de Pa’lais Nature en enkele eetlepels plantaardige room een vegan dip. Ik zou hier geen plantaardige variant voor Griekse yoghurt gebruiken, vermits deze doorgaans erg zoet zijn. - Andere groenten
Als je echt geen fan bent van rode biet, geef deze prachtige en supervoedzame groente in deze context dan misschien toch nog eens een kans. De combinatie met de balsamicoazijn, de druiven… het roosteren in de oven… ZO. LEKKER. Ik durf er voor te wedden dat velen bieten-haters dit gerechtje toch zullen kunnen waarderen! Ben je er toch nog niet klaar voor, gebruik dan dubbel zoveel druiven.
Laat de rode ui weg als je ui niet goed kan verteren.
Bewaren en vooraf bereiden:
Je kan de dip en de toppings perfect vooraf bereiden. Hou beide gescheiden en schep het bieten-druivenmengsel vlak voor het serveren bovenop de geitenkaas. Werk ook pas op het laatste moment af met de pistachenoten.
Heb je een restje? Beleg er een stuk geroosterd brood mee en werk af met wat rucola of veldsla en je hebt in een-twee-drie een voedzame en groenterijke lunch klaar.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
58 reacties
Favorietje
Ik heb het er dan toch op gewaagd: een dip met geitenkaas en rode biet. Omdat sommige gasten echt geen geitenkaas lusten, verving ik dat door verse kaas. Eigenlijk lusten mijn gasten ook niet graag rode biet, maar dat heb ik ze toch voorgezet en … niets dan lof over deze dip tijdens de kerstapperitief.
Dit maak ik zeker nog vaak.
Een vraagje: wat kan ik nog doen met het restje dat er toch steeds blijft liggen op de schotel?
Dank je wel voor dit verrassende recept.
Hoi Inge, blij dat het gesmaakt heeft! Wat blijft liggen op de schotel, zou ik – helaas – niet bewaren. Zo’n restje heeft lang op tafel gestaan en meestal zijn er gasten die de regel “DO NOT DUBBELDIP” niet kennen (en dus bijten van een cracker om hem daarna terug in de dip te doppen). Met andere woorden: overschotjes zijn simpelweg niet hygiënisch genoeg om te bewaren…
Wat een fantastische dip is dit. Zowel voor orde biet lovers als voor de haters. Iedereen is elke keer opnieuw razend enthousiast! Een heel fijn receptje om te maken!