Zoeken

Boekweitpap met appel en peer

Havermout is helemaal terug van weggeweest, daar kan niemand nog omheen. Hele kookboeken worden erover geschreven en ook in Karola’s Kitchen kwam havermout al meermaals terug o.a. in smeuïge reepjes, rotsjes en pap. Maar ook andere zogenaamde “oergranen” zijn aan een opmars bezig, zoals boekweit. Tussen aanhalingstekens, want boekweit is eigenlijk helemaal geen graan. Het is een zaad, dat iets weg heeft van een mini beukennootje. Doordat boekweit een zaadje is, bevat het geen gluten en is het dus uitermate geschikt voor wie glutenintolerant is.
Boekweitmeel wordt al eeuw en dag gebruikt om pannenkoeken te maken en tegenwoordig vind je ook heel wat recepten voor gebak op basis van boekweit. Doordat het geen gluten bevat, die zorgen voor elasticiteit, is de textuur van baksels op basis van boekweit wat zwaarder dan bijvoorbeeld bij tarwe of spelt. Ikzelf maakte er al wortelsinaasmuffins mee (klik hier voor het recept): intussen mijn zus haar absolute Karola’s Kitchen-lievelingsrecept 🙂
Maar niet alleen boekweitmeel hoort met de aandacht te gaan lopen, vind ik. Want ook de boekweitkorreltjes zelf, ook wel grutten genoemd, zijn de moeite waard. Gekookt in water worden ze zacht, zonder dat de zaadjes hun beet verliezen. In dit recept combineer ik ze met gare en rauwe appel en peer. Hierdoor krijg je een fijne afwisseling van texturen en smaken. Het fruit schillen doe ik niet. Ook dit voegt wat extra pit en beet toe. De kaneel en kardemom zijn voor mij beiden onmisbaar in dit ontbijtje. Ze voegen een warme gezelligheid toe die ik zalig vind wanneer het wat kouder begint te worden.

Karola's Kitchen - herfstige boekweitpap

Ingrediënten voor één eter:

40 g boekweitkorrels
125 ml water
1/2 appel, in kleine blokjes
1/2 peer, in kleine blokjes
1/2 tl kaneel (of wat minder)
1/8 tl gemalen kardemom (optioneel – zie tips)
1 el amandelschilfers
1 el pecannoten (of walnoten)
1 el gedroogde cranberries (of rozijnen)

Bereiding:

Spoel de boekweitkorrels onder stromend koud water. Breng ze met 125 ml water aan de kook. Voeg na 12 minuten twee derde van de blokjes appel en peer toe, samen met de kaneel en kardemom. Laat nog een 5 tot 7 minuten koken met het deksel op de pot. Roer hierbij regelmatig zodat de pap niet aanbrandt. Je zal misschien de neiging hebben extra water toe te voegen, maar dat is niet nodig. Het fruit verliest namelijk vocht tijdens het verwarmen. Af en toe stevig omroeren is dus voldoende.

Rooster de amandelen in een droog pannetje tot ze goudbruin zijn en hun lekkere geur verspreiden.

Voeg de overgebleven blokjes appel en peer pas toe na de volledige gaartijd. Schep alles om en strooi er de cranberries, amandelen en pecannoten overheen.

Tip:

Ik schrijf in het ingrediëntenlijstje wel dat die kardemom optioneel is, maar eigenlijk meen ik dat niet. Laat die kardemom alsjeblieft niet weg! Het geeft zo’n speciale, geparfumeerde smaak aan dit papje. En ik vind de combinatie kardemom-peer sowieso goddelijk, zoals ik ook in mijn recept voor verse kaas met peertjes en kardemom niet kan verbergen. Kardemom is niet overal te verkrijgen, maar bij o.a. Delhaize en Albert Heijn vind je dit unieke kruid.

12 reacties

      1. Hey Alice, ik kook ook op een gasvuur dus dat lijkt me niet de oorzaak, maar hoe hard je het vuur zet heeft er natuurlijk wel alles mee te maken. Een zacht vuurtje gebruiken dus, net zoals je dat doet bij haverpap 🙂

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!