Een overrijpe kaki en een zwak voor leuke woorden. Dat vormde de inspiratie voor deze kakikeekjes. Oftewel kaki cakejes. In alle eerlijkheid: je proeft niet bijzonder veel van de kaki. Maar de gigantische zoetkracht van een superrijpe kaki maakt wel dat deze cakejes zonder veel extra’s in volwaardige lekkernijen resulteren. Door speculaaskruiden toe te voegen kan je dit gebak ook met recht en reden sinterklaaskoeken noemen of kerstrotsjes of hoe je ze volgens jou ook maar het beste verkocht krijgt aan je publiek.
Als basis gebruik ik volkoren havermeel, dat ik jullie eerder al uitgebreid voorstelde bij het recept voor Banana bread. Yes, I’m a fan. Haver bevat veel eiwitten en werkt dus heel verzadigend. Door zemelen toe te voegen verhoogde ik het eiwit- en vezelgehalte van de cakejes nog meer, wat ze nog vullender maakt. Geen must voor het slagen van dit recept, maar de zemelen in mijn voorraadkast sprongen in het oog toen ik aan het bakken ging. En door deze kaki cakejes extra verzadigend te maken, kan je ze ook prima inzetten als snel on the go ontbijt of stevig vieruurtje, zonder het caloriegehalte opmerkelijk te verhogen.
Als je niets met kaki hebt, niet meteen een superrijpe vrucht in huis hebt of het seizoen voorbij is, zou je dit gebak ook kunnen maken met 300 g appel of rijpe, zachte peer. In het eerste geval voeg je (naar eigen smaak) best wat extra agave toe omdat appel minder zoet is dan rijpe kaki of peer.
Ingrediënten voor zo’n 12 cakejes:
50 g amandelpasta (of andere notenpasta)
25 g kokosolie
1 el agavesiroop (of rijstsiroop of ahornsiroop of honing (als het niet vegan hoeft te zijn))
1 grote, superrijpe kaki (300 g)
100 g volkoren havermeel
50 g amandelmeel
1 el haver- of tarwezemelen (optioneel)
1 tl bakpoeder
1 tl natriumbicarbonaat
1 tl speculaaskruiden (= koekkruiden – zie tips)
½ tl versgeraspte gember
30 g gele rozijnen, grof gehakt (of gedroogde abrikozen – zie tips)
een handvol geschaafde amandelen, voor de afwerking (optioneel)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de amandelpasta, kokosolie en agavesiroop kort in een pannetje en roer om, tot je een vloeibaar, homogeen mengsel hebt. Zet opzij.
Snijd de kaki in grote stukken (schillen is niet nodig) en maal hem met behulp van een kleine foodprocessor, staafmixer of blender tot moes. Zet opzij.
Doe het havermeel, amandelmeel, de zemelen, het bakpoeder en natriumbicarbonaat en de speculaaskruiden in een kom en vermeng deze droge ingrediënten met een klopper. (Door een klopper te gebruiken, breng je lucht in dit mengsel, wat je cakejes ten goede komt.) Zet opzij.
Voeg de kakimoes en het amandelkokosmengsel samen en schep om. Doe de geraspte gember en gehakte rozijnen erbij en meng opnieuw.
Voeg de droge ingrediënten bij het vochtige mengsel en schep voorzichtig om te alles goed verdeeld is. Laat het deeg nu 10 minuten staan bij kamertemperatuur.
Schep zo’n 12 hoopjes van het deeg op een met (herbruikbaar) bakpapier (of siliconen bakmat) beklede bakplaat. Strooi er de geschaafde amandelen overheen (druk die zachtjes aan als ze niet blijven liggen) en plaats 20 minuten in het midden van de oven.
Schakel de oven uit en zet de deur open maar laat de cakejes nog 10 minuten staan. Laat ze verder afkoelen op een rooster (als je eraan kan weerstaan om ze niet meteen op te eten).
Tips:
Zoals in al mijn recepten, op mijn blog en in mijn boek, gebruik ik hier maatlepeltjes om de ingrediënten af te meten. Bij het koken is dat minder belangrijk maar bij het bakken zijn de hoeveelheden bakpoeder en natriumbicarbonaat wel bepalend voor een optimaal gebak.
Bekijk even de ingrediëntenlijst alvorens je speculaas- of koekkruiden koopt. Sommige merken voegen onnodig suiker toe! Ik gebruikte de speculaaskruiden van bij Albert Heijn.
Gele of golden rozijnen haal ik bij de Turkse kruidenier. Ze zijn heel groot en smaken wat zuurder dan bruine rozijnen. Als je geen golden rozijnen kan vinden, gebruik dan liever gedroogde abrikozen dan gewone rozijnen. Abrikozen hebben namelijk ook iets zuur en dat geeft een fris accent aan de cakejes. Uiteraard kan je de rozijnen ook gewoon vervangen door gedroogd fruit naar je eigen smaak of voorraadkast 😉
Als je niets met kaki hebt, niet meteen een superrijpe vrucht in huis hebt of het seizoen voorbij is, zou je dit gebak ook kunnen maken met 300 g appel of rijpe, zachte peer. In het eerste geval voeg je (naar eigen smaak) best wat extra agave toe omdat appel minder zoet is dan rijpe kaki of peer.
Deze kaki cakejes zijn lactosevrij en vegan. Je maakt ze heel makkelijk glutenvrij door glutenvrij havermeel te gebruiken en de zemelen weg te laten. Ik probeer mijn bakrecepten steeds op die manier op te bouwen, zo kan iedereen meegenieten. Nog meer gebak dat hieraan voldoet:
29 reacties
Had nog een rijpe kaki dus had even in de zoekbalk kaki ingetypt en kwam toen bij dit receptje. Ik werk met 80 plussers en bak elke zondag iets om dan wat extra mee te nemen voor hun en ze vielen zeer in de smaak. De mevrouw vroeg zelfs ‘kan je er morgen nog wat binnen brengen’ 😅 Geslaagd receptje dus! ☺️