Karola's Kitchen - Banana bread

Banana bread

Omdat het woord ‘bananenbrood’ de lading niet dekt en de Amerikanen nu eenmaal veel vertrouwder zijn met dit gerecht dat ergens tussen cake en brood hangt, doopte ik deze lekkernij tot banana bread. Om heel eerlijk te zijn, zou banana carrot bread een nog juistere benaming zijn voor dit gebak. Maar ervaring heeft me geleerd dat een groentenaam in de titel van een zoet recept ploffen tot torenhoge vooroordelen leidt. Vooroordelen die oprecht genot wel eens in de weg kunnen staan. Ik ben mijn lief heel dankbaar voor deze wijze gezonde-keuken-les. Zijn goesting in een smakelijk uitziend stuk chocoladetaart in één van mijn favoriete healthy eetadresjes in Gent, werd ooit eens instant de kop ingedrukt toen hij het bijschrift ‘met rode biet’ spotte. Hij verafschuwt rode biet namelijk en kon niet begrijpen dat een iets of wat intelligent wezen doelbewust deze groente in een chocoladetaart zou draaien. ‘Interessant…’, dacht ik. En een missie was geboren: mijn lief met plezier vermomde rode biet doen weg happen. Het resultaat van die missie? Wel, ik had enkele pogingen nodig, maar de uiteindelijke voltreffer vind je in mijn boek: de bananenbrownies met hazelnoot kon ik hem een drietal keer voorschotelen zonder dat er ook maar een vleugje biet ontdekt werd. Pas tijdens één van mijn boekvoorstellingen kwam hij achter dit dieprode geheim. Ik durf dus wel van een overwinning spreken. De gezonde-keuken-les trek ik ook door naar dit bananenbrood, dat wel degelijk een grote hoeveelheid wortel bevat. Maar persoonlijk vind ik dat je daar werkelijk waar niets van proeft! Wat niet weet, eet 😉

Het idee om met wortel aan de slag te gaan, kwam er na het bedenken van mijn wortelsap met een twist. Voor het maken van dat sapje gebruik ik een slow juicer, die niet alleen een heerlijk drankje produceert maar ook een hoop groenteafval, waaruit het sap geëxtraheerd werd. Niemand is volgens mij fan van verspilling, dus ik wou absoluut iets met die groenteresten doen. De worteloverschotten gebruikte ik om deze cake mee te bereiden en dat lukte bijzonder goed! Je kan echter ook met verse, fijn geraspte wortel aan de slag. Het resultaat is wat vochtiger, maar daarom niet minder lekker.

Een andere hoofdrolspeler in dit recept is het volkoren havermeel van Delhaize. En dat is geen toevalligheid. Haver is mijn favoriete graansoort om mee te werken omdat het heel veel eiwitten bevat, meer dan soortgenoten zoals spelt, boekweit en tarwe. Daarnaast bevat deze volkoren variant ook meer vezels dan de andere beschikbare soorten. Door deze beide factoren geeft volkoren havermeel snel een verzadigend gevoel, zonder meer calorieën aan te leveren dan andere bloemtypes. Maar daar stopt mijn haverpleidooi nog niet. Haver bevat bepaalde, unieke vezels die door onze darmflora erg gesmaakt worden. Haver is dus een effectief prebioticum, waarmee je je eigen goede darmbacteriën aansterkt en gezond houdt (zie tips – ook hier lees je meer).

Naast al die gezonde eigenschappen is dit banana bread vooral erg lekker! Bewaar het luchtdicht in de koelkast en je hebt er tot wel een week plezier van. Ik schakel het in als vieruurtje, maar evengoed als meeneemontbijt. Een plak van deze cake met een stukje fruit erbij hielden me deze week een hele ochtend staande tijdens een Delhaize-magazine fotoshoot! Daarover vertel ik jullie binnenkort met veel plezier nog veel meer 😉

Karola's Kitchen - Banana bread

Ingrediënten voor 1 banana bread:

50 g (ongezoete) pindakaas (of andere notenpasta)
50 g kokosvet
25 g honing (of rijstsiroop, als je het veganistisch wil houden)
5 zachte dadels (zie tips), ontpit en in fijngehakt
2 heel rijpe bananen (in totaal 200 g, zonder de schil – zie tips)
250 g wortelpulp (zie inleiding) of 200 g geraspte wortel
125 g volkoren havermeel
1 tl bakpoeder
1 tl natriumbicarbonaat
½ tl kaneel
75 g gemalen amandelen (= amandelpoeder of amandelmeel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de pindakaas, het kokosvet en de honing in een steelpannetje en laat smelten op een zacht vuurtje. Roer alles goed om met een klopper, zet het vuur uit en voeg de stukjes dadel toe. Meng tot de dadel verdeeld is over het mengsel en zet opzij.

Prak de bananen tot pap met behulp van een vork. Voeg deze samen met de wortelpulp bij het pindakaasmengsel en schep goed om.

Doe het volkoren havermeel, bakpoeder, natriumbicarbonaat en de kaneel in een mengkom en klop alles grondig los met een schone klopper. (Dit is een trucje om er meer lucht in te krijgen – geleerd van Martha Stewart. Een alternatief is deze ingrediënten zeven.) Klop ook het amandelmeel erdoorheen. Voeg de vochtige ingrediënten nu bij de droge en schep om tot alles goed vermengd is.

Bekleed een cakevorm met bakpapier, schenk het beslag in de vorm en verdeel het enigszins gelijkmatig. Plaats 50 à 60 minuten in de oven. Laat het banana bread zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster. Als je kruimelen wil vermijden en je in staat bent om te wachten, snijd het banana bread dan pas aan als het volledig is afgekoeld.

Tips:

Haver is – om helemaal correct te zijn – een prebioticum, wat wil zeggen dat het voedsel is voor de bacteriën die onze darmen huizen. Yakult, Activia, Actimel en dergelijke worden probiotica genoemd, wat erop neer komt dat je nieuwe bacteriën (uit een potje of pilletje) aan je darmen toevoegt. Het effect van probiotica is zeer twijfelachtig, aangezien de ingeslikte bacteriën een wel zeer uitdagend hindernissenparcours van maagzuur, galzouten en verteringsenzymen moeten afleggen voor ze de darmen bereiken. Inzetten op prebiotica is dus veel verstandiger! Meer over dit thema lees je in mijn boek en in de blogpost ‘de nutteloosheid van probioticadrankjes’.

Zachte dadels zijn bijvoorbeeld Medjooldadels. Ze zijn groot, zacht en vlezig en je kan ze o.a. bij Delhaize vinden. Heb je geen zachte dadels in huis, gebruik dan 7 kleine dadels en laat deze 20 minuten weken in heet water.

Hou je in dit recept aan de 200 g banaan. Heb je teveel? Eet het op of bewaar het voor in je yoghurtontbijt, maar vermijd om voor dit banana bread teveel banaan te gebruiken omdat het gebak dan te vochtig wordt.

Kan je nog wat inspiratie gebruiken voor het maken van gezonde tussendoortjes? Bekijk dan zeker eens onderstaande recepten!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten