Search

Speculaas overnight oats

Deze Speculaas overnight oats maak je in een handomdraai. Terwijl jij je slaap haalt, doet de koelkast de rest zodat er ’s ochtends een stressvrij, voedzaam ontbijt op jou staat te wachten. Ikzelf ben grote fan van het concept en jullie blijkbaar ook. Want de Overnight oats met pindakaas en banaan was het tweede populairste blogrecept van 2022!

Met deze Speculaas overnight oats presenteer ik jullie een nieuwe variant. Heerlijk gezellig speculazig, met zoete accenten van de gedroogde abrikozen en met lekker veel textuur dankzij de havervlokken. Naast haver gebruik ik in dit recept Tiptoh original als basis. Een nieuwkomer tussen de plantaardige melkjes. En yes, ik ben enthousiast!

Hallo Tiptoh

Eén van de zeer fijne dingen aan mijn job, is dat ik mensen achter merken ontmoet. Mensen die hun verhaal, passie en idealen in een product gieten en dat product vrij laten in die giga grote voedingswereld. Ik vind dat onwaarschijnlijk indrukwekkend. Achter Tiptoh schuilen Arnaud en Louis, twee jonge gasten met een missie: onze ecologische voetafdruk verkleinen, door ons met smaak plantaardiger te laten eten.

Nu kan je denken: was er nog nood aan een nieuwe plantaardige melk? Ik kan je zeggen: JA! Wat Tiptoh zo bijzonder maakt, is dat het product gemaakt is op basis van erwten. Daardoor is het niet alleen een geweldig alternatief voor wie noten-, soja- en/of glutenvrij moet eten, het zorgt ook voor heel goede voedingswaarden. Uit de driedelige Tiptoh-collectie, gebruik ik de Original het liefste: licht zoet en een tikkeltje vanille-achtig, vind ik. Hij werd een aantal maanden geleden een favoriet voor het maken van smoothies, haverpap en dus ook deze Speculaas overnight oats.

Welke plantaardige melk is de beste vervanger?

Tegenwoordig heb je enorm veel keuze in plantaardige melk. Dat vind ik een heel goede zaak, want zo is er voor elk wat wils. Iedereen kan op zoek gaan naar een alternatief dat het beste bij zijn/haar noden past, qua smaak en wensen.

Als het op voedingswaarden aankomt, scoort de ene melk wel al beter dan de andere. (Daarover schreef ik een hele tijd terug al uitgebreid, in het artikel Welke plantaardige melk is de beste vervanger? ) Belangrijke punten in het beoordelen van de voedzaamheid van een plantaardige melk zijn:

  • Het eiwitgehalte
  • Het suikergehalte
  • De verrijking met calcium en vitamine B12

Tiptoh plantaardig alternatief voor melk op basis van erwten

Het suikergehalte, de hoeveelheid calcium en vitamine B12 zijn makkelijk te beoordelen. Een plantaardige melk heeft idealiter maximaal 6 g suiker per 100 ml, minimaal 80 mg calcium en minimaal 0,24 µg vitamine B12. Check, check en check voor Tiptoh Original met 2 g suiker, 120 mg calcium en 0,38 µg vitamine B12 per 100 ml.

Het eiwitgehalte nagaan vraagt wat rekenwerk. Minimaal 20% van de energie-inhoud zou uit eiwitten moeten komen. Tiptoh bevat 3 g eiwitten en 41 kcal per 100 ml. 1 g eiwit levert 4 kcal. Dat komt dus op 12 kcal die aangeleverd worden door de eiwitten, in 100 ml Tiptoh. Oftewel 29,3% van de energie is afkomstig van eiwitten. Opnieuw voldoet Tiptoh ruim aan de vereisten!

Bekijk het grotere plaatje

Ik hou ervan om zo even in de cijfertjes te duiken. Maar ik vind het minstens even belangrijk om je eraan te herinneren dat voedingswaarden relatief zijn. Je moet elk voedingsmiddel steeds binnen de context van een volledig eetpatroon bekijken. Daarbij mag je ook smaak niet vergeten: producten mogen nog zo voedzaam zijn, als je ze niet lekker vindt, zijn ze weinig waard.

Bovendien is elk lichaam anders. Dat is meteen ook de reden waarom ik Tiptoh in huis ben beginnen halen. Er was lang een vermoeden dat Léas een soja-allergie had, waardoor ik een voedzame vervanger zocht voor mijn gebruikelijke sojamelk. Zo kwam ik bij Tiptoh terecht. En Tiptoh is gebleven. Want sinds een aantal maanden kan ik opnieuw perfect soja eten (en drinken), maar ik vind het super dat ik nu kan variëren met deze erwtenmelk!

Als je het mij vraagt is deze nieuwkomer dus echt een product om eens te ontdekken. Belgisch met superschone mensen achter de schermen én voedzaam en lekker. Ik ben fan!

Bovenaanzicht van een donkergrijze kom met speculaas overnight oats, afgewerkt met mandarijn, vijg, amandelschilfers en speculaaskruimels. Op een lichtgrijze, beton ondergrond.

Speculaas overnight oats

Dit ontbijt is niet alleen ontzettend lekker, het is ook superhandig! Je maakt het namelijk de avond voordien. Geen stress 's ochtends dus, maar je kan toch genieten van een heerlijk gezellig kommetje havermout.
5 van 12 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Gang Ontbijt
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

Voor de overnight oats

  • 2 el havervlokken (15 g)
  • 4 el havermout (30 g)
  • 1 el chiazaad (10 g)
  • 125 ml Tiptoh Original (135 g)
  • 1/4 tl speculaaskruiden
  • 2 gedroogde abrikozen
  • 1 speculoosje

Voor de afwerking (optioneel)

  • 1 mandarijn
  • 1 vijg
  • 1 el amandelschilfers
  • een scheutje Tiptoh Original
  • 1 tl witte amandelpasta
  • 1 speculoosje

Instructies
 

  • Doe de havervlokken, havermout, het chiazaad, de plantaardige melk en de speculaaskruiden in een bokaal (met deksel). Snijd de abrikozen in fijne reepjes en voeg ze toe. Roer alle ingrediënten goed om.
  • Verkruimel de speculoos boven de oats en schep hem er in enkele halen doorheen. Sluit de bokaal en plaats minstens 3 uur in de koelkast. (Overnacht mag uiteraard ook, anders zou Overnight oats maar een stomme naam zijn.)
  • Snijd de mandarijn en vijg in stukjes en rooster de amandelschilfers in een droge pan.
  • Werk de overnight oats af met een scheutje plantaardige melk (een absolute aanrader!), het fruit, een drizzle amandelpasta en de amandelschilfers. Verkruimel het speculoosje eroverheen en geniet ervan!

Speculaas overnight oats: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Je vindt Tiptoh bij Delhaize.
  • Witte amandelpasta vind je ook bij o.m. Delhaize. Ik vind deze heel goed passen bij dit recept, maar je kan hem gerust vervangen door een andere notenpasta of gewoon weglaten.
  • Ik gebruik een combinatie van havermout en havervlokken om zo extra textuur te geven aan een haverrecept. Havervlokken zijn de onverknipte, geplette korrels, terwijl havermout de fijner gemalen haver is (de meest bekende soort). Je vindt havervlokken o.m. bij Delhaize.
  • Het scheutje extra Tiptoh, vlak voor je je oats opeet, is écht een aanrader. Sinds ik dit voor het eerst uitprobeerde bij de Haverpap met gebakken peer, ben ik compleet verknocht aan dit principe.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Haver bevat van nature geen gluten, maar de doorsnee verkrijgbare havermout en havervlokken kunnen wel sporen van gluten bevatten. Gebruik 100% glutenvrije haverproducten, als je intolerant bent.
    Gebruik glutenvrije speculoos, als je intolerant bent.
  • Lactosevrij en vegan
    Veel speculaas- en speculoossoorten zijn vegan (en dus ook lactosevrij), maar niet allemaal! Bekijk zeker de ingrediëntenlijst op verpakking even, soms wordt er boter gebruikt.
    De Lotus speculoosjes en de Delhaize huismerkspeculoosjes zijn vegan.
  • Sojavrij
    Lotus speculoosjes zijn niet sojavrij, de Delhaize huismerkspeculoosjes wel.
  • Andere aanpassingen
    Laat je creativiteit de vrije loop voor de afwerking van deze Speculaas overnight oats! Ik kan de mandarijn, de geroosterde amandelen en het extra speculaasje wel zeer sterk aanbevelen. Die vormen een topcombinatie, met deze oats 🙂

Vooraf bereiden en bewaren

  • Vooraf bereiden is net de bedoeling van deze Speculaas overnight oats. En je kan dat gerust voor meerdere dagen doen, in aparte bokaaltjes of één grote pot. In een schone koelkast, met een temperatuur van < 7°C (en wanneer je plantaardige melk gebruikt) bewaart de Speculaas overnight oats 4 tot 5 dagen. (Gebruik je toch dierlijke melk, reken dan maximaal 3 dagen.)
  • Zelf schakel ik overnight oats ook heel vaak in als lunch of tussendoortje. Als je enkele porties klaar hebt staan, heb je meteen een voedzame maaltijd achter de hand.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tiptoh en Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.


24 reacties

  1. 5 sterren
    Sinds het recept online staat heb ik het al elke dag gemaakt, gewoonweg heerlijk en lekker snel op drukke dagen. 5min werk voor 2 porties, vers stukje fruit erbij en je hebt een lekker ontbijtje of lunch. Bedankt voor de inspiratie alweer☺️

  2. Ik was op het eerste zicht niet wild enthousiast want in mijn
    doorzichtig bokaaltje zag het er niet zó smakelijk uit (het oog wil ook wat nietwaar). Maar alle vooroordeel viel weg toen ik het proefde, want het is echt superlekker en vullend. Altijd fijn om de dag zo te beginnen! Ik had geen gewone havermout en verving door boekweitgrutten, en gebruikte amandelmelk. En pindakaas ipv amandelpasta. Heerlijk! Dankjewel voor alweer een geslaagd recept!

  3. 5 sterren
    Voor de eerste keer gemaakt en zoals we van jou ondertussen al gewend zijn: super lekker! Ik vond geen vijgen in de supermarkt dus heb passievrucht gebruikt, ook héél lekker! Ik voegde wel wat meer melk toe, anders was het toch iets te stevig van structuur 🙂

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!