De herfst is met voorsprong mijn favoriete seizoen: een ontploffing aan prachtige kleuren tijdens mijn ochtendwandelingen, zoveel nieuwe bijzondere groenten en fruit in de winkelrekken en de tijd van kaarsjes, zachte truien, warme sokken en Chai latte. En gezellige, hartverwarmende ontbijtjes. Enter: Havermoutpap met peer.
Peer en kardemom
Er zijn in de keuken zo van die combinaties die gewoon pure synergie zijn. Eén plus één is zevenentwintig. Denk bijvoorbeeld aan tomaat en basilicum en rode biet en balsamicoazijn. Peer en kardemom is nog zo’n voorbeeld. Ik gebruikte deze match made in heaven al eens in mijn Zachte peer-kardemomkoekjes en in de Verse kaas met peertjes en kardemom.
Kardemom is een intens kruid met een geparfumeerde smaak. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen er graag kwistig mee is en ik denk ook wel dat je het wat moeten leren waarderen. Zelf vind ik het een waanzinnig lekker en heel bijzonder specerij, waarmee je doorsnee gebak (en doorsnee havermoutpap) kan omtoveren tot iets wauw. (Als je daaraan zou twijfelen, ga dan zeker eens een Cardamom bun afhalen bij Nordica 31 in Antwerpen en je gaat voor altijd overstag.)
Vandaag serveer ik je deze peer-kardemom niet in een bun of koekje, maar in een gezellige, voedzame en verzadigende havermoutpap.
De perfecte havermoutpap
Havermoutpap moet heerlijk smeuïg zijn. Niet te nat en zeker niet te kleverig. De perfecte havermoutpap is voor iedereen een beetje verschillend, maar ik ontdekte toch twee regels die behoorlijk algemeen gelden:
- Er is meer vocht nodig dan je zou denken.
- Een combinatie van water en (plantaardige) melk geeft een beter resultaat dan enkel (plantaardige) melk (wat tot een beetje een behangerslijm-achtige textuur leidt).
In dit recept werk ik de havermoutpap af met wat warme, kruidige amandeldrink. Iets dat ik oppikte via een Instagram-Reel van David Frenkiel. (Hij gaat nog een stapje verder en gebruikt opgeschuimde melk. De eer voor dát idee gaat naar het Stockholmse ontbijthuis Cafe Pom & Flora). Door op het einde nog wat extra vloeistof toe te voegen creëer je niet altijd een boeiend texturenfestijn, het zorgt er ook voor dat je de smeuïgheid nog wat kan finetunen, naar je eigen wens.
Helemaal plantaardig
Voor dit recept gebruik ik de Alpro Amandeldrink geroosterd zonder suikers. Deze drink bevat suikers noch zoetstoffen en ook de hoeveelheid verzadigd vet is zo goed als onbestaand (0,1 g per 100 ml). De geraspte peer, blauwe bessen en zoete kaneel die door de havermoutpap heen gaan, zorgen voor precies de juiste hoeveelheid zoet die ik graag heb in een ontbijt. En door af te werken met de gebakken peer en eventueel enkele druppels ahornsiroop heb je wel fijne, verrassende, subtiele zoete accenten, die elke hap net wat anders maken. Smakelijk!
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro.
Havermoutpap met peer
Ingrediënten
- 25 g havermout
- 15 g havervlokken
- 150 ml amandeldrink + 2 el extra
- 100 ml water + 2 el extra
- 1/2 tl kaneel + 1/4 tl extra
- 1/4 tl kardemom + 1/8 tl extra
- 1 peer
- 1 tl plantaardige bakboter of roomboter
- 2 handenvol blauwe bessen
- 1 cm verse gember (geraspt = ongeveer 1 tl)
- 1 el pitten en/of gehakte noten naar smaak
- ahornsiroop indien gewenst
Instructies
- Doe de havermout, havervlokken, 150 ml van de amandeldrink en het water in een steelpannetje. Voeg ook 1/2 tl kaneel en 1/4 tl kardemom toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat 5 minuten pruttelen op een heel laag vuur. Roer hierbij regelmatig om.
- Halveer de peer en snijd een helft in plakken. Smelt de bakboter in een pan en stoof de plakjes peer aan. Bestrooi ze met 1/4 tl kaneel en 1/8 tl kardemom en schenk er 2 el water overheen. Laat de peer bakken tot hij volledig gaar is.
- Zet het vuur onder de havermoutpap uit en stort een handje blauwe bessen in de pap. Rasp de andere helft van de peer grof en voeg ook deze toe. Rasp de gember fijn, voeg bij de pap en schep om.
- Schep de havermoutpap in een kom en leg er de gebakken peertjes bovenop.
- Schenk 2 el amandeldrink in de pan van de peertjes en roer goed om tot alle restjes specerijen onder de amandeldrink vermengd zijn. (Let erop dat je pan niet meer te heet is! Dan kan de amandeldrink schiften.) Schenk de vloeistof (geheel of gedeeltelijk) op de havermoutpap, rondom de gebakken peer. Werk af met nog wat blauwe bessen, de pitten en/of gehakte noten en wat ahornsiroop naar wens. Serveer meteen.
Havermoutpap met peer: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- Gember fijn raspen is één van de vier (eenvoudige) technieken die ik met een stap-voor-stap fotocollage uitleg in mijn nieuwe boek Karola’s Kitchen – Smaakvol. Soms is het gewoon beter om iets uit te leggen met beeld in plaats van woord hè 🙂
- Alle specerijen meet ik af met maatlepeltjes, zoals deze heel kwalitatieve en betaalbare set. Maatlepeltjes vind ik zelf onmisbaar in de keuken. Je vindt ze dan ook terug in mijn overzicht van Keuken must-haves.
- Havermout en havervlokken zijn niet hetzelfde. Havervlokken zijn de onverknipte, geplette korrels. Ik gebruik graag een combinatie van beide om zo extra textuur te geven aan een haverrecept. Je vindt havervlokken o.m. bij Delhaize.
Aanpassingen
- Glutenvrij
Haver is van oorsprong glutenvrij maar doordat dit graan geteeld en vaak ook verwerkt wordt naast tarwe, bevat het wel sporen van gluten. Gebruik glutenvrije havermout en -vlokken als je dit recept 100% glutenvrij wil maken. - Lactosverij
Dit gerecht is lactosevrij. - Vegan
Dit gerecht is vegan. - Andere aanpassingen
- Je kan gerust een andere plantaardige drink of dierlijke melk gebruiken in dit recept. Let er bij stap 5 wel steeds op dat je pan niet te heet is, gezien elke melk schift wanneer dit te intens verwarmd wordt.
- Ook met appel is dit recept heerlijk.
- Je kan gerust diepgevroren blauwe bessen gebruiken.
- Hier werk ik de havermoutpap af met wat geroosterde amandelschilfers en gehakte walnoten. Doe daar vooral je eigen ding mee!
Vooraf bereiden en bewaren
Wat mij betreft moet havermoutpap meteen instant onmiddellijk opgegeten worden. Dan is de textuur optimaal. Vooraf bereiden doe ik zelf dus in geen geval, maar het kan in principe wel. Warm de pap dan opnieuw op, op een laag vuurtje en roer er scheutjes water doorheen tot je terug de gewenste textuur hebt.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
38 reacties
Overheerlijk! Het perfecte ontbijt op een koude herfstdag!
Super lekkere ontdekking en zoals alle recepten hier de kruiding in point
Goeiemorgen. Wat een zalig, kruidig ontbijt op deze zondag ! Bedankt.