Deze suikervrije kruidige appelmoes hoort voor mij bij de herfst. Kaneel, kardemom, kruidnagel… Gezelligheid en warmte alom! Deze specerijen geven de appelmoes bovendien niet alleen superveel smaak, maar ook extra voedingswaarde. Kruiden (en in het bijzonder gedroogde kruiden) bevatten namelijk tal van bio-actieve stoffen, waarvan sommigen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Althans in een laboratoriumsetting 🙂 Dat mogen we uiteraard niet zomaar doortrekken naar ons gecompliceerde lichamen en eetpatronen, maar ik geloof er wél sterk in dat het gezondheidsbevorderend kan zijn om ons relatief eenzijdige, Vlaamse eetpatroon uit te breiden met de waaier aan kruiden en specerijen (en groenten en fruit) die onze natuur ons te bieden heeft. Dat gezegd zijnde, maken de specerijen deze appelmoes ook ongelooflijk lekker en uniek!
Met deze appelmoes kan je ineens een flinke dosis pit en spice toevoegen aan je ontbijt, door een grote eetlepel bij je yoghurt- of granolakom te scheppen. De appelmoes vormt ook de basis van de appel-kaneelbollen, die ik binnenkort met je deel!
Suikervrije kruidige appelmoes
Benodigdheden
- 1 (mini)foodprocessor (of staafmixer)
Ingrediënten
Voor 1 à 1,2 kg
- 5 à 6 appels (1 à 1,2 kg, ik gebruik meestal Jonagold - zie tips)
- 50 g verse gemberwortel (of minder, naar smaak)
- 1 el rijstolie (of een andere neutrale olie die tegen verhitting kan, zoals arachideolie)
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl kardemom
- 8 kruidnagels
- 200 ml (kokend) water
Instructies
- Ontdoe de appels van hun klokhuis en snij ze in blokjes. (Schillen hoeft dus niet.) Schil de gember en snijd in dunne staafjes.
- Verwarm de olie in een kookpot en stoof de appelen en gember aan, gedurende zo’n 5 minuten. Roer regelmatig om en plaats het deksel tussendoor op de kookpot.
- Voeg 1 tl kaneel, 1/4 tl kardemom en 8 kruidnagels bij het fruit en schep goed om. Laat een minuutje bakken en voeg vervolgens het water bij het fruit. (Door de specerijen aan te bakken, komt er extra veel smaak vrij.) Laat nog zo’n 15 minuten sudderen met het deksel op de pot en roer regelmatig om. Voeg eventueel een scheutje water toe als de appeltjes dreigen aan te branden.
- Vis de kruidnagels van tussen het fruit en mix het fruit tot een gladde massa met behulp van een (mini)foodprocessor of staafmixer.
Suikervrije kruidige appelmoes: tips & tricks
Boskoop-appelen of andere stoofappelen vallen helemaal uit elkaar tijdens het garen. In dat geval kan je het mixen uiteraard overslaan. Ze zijn helaas niet altijd/overal verkrijgbaar en bovendien (in de supermarkt althans) vaak duurder dan Jonagold.
De mini foodprocessor (ook wel hakmolentje genoemd) die ik gebruik voor het mixen (en voor zoveel andere dingen) is een exemplaar van KitchenAid. Ik denk dat het by far het meest gebruikte toestel in mijn keuken is en zo robuust als maar zijn kan. Het gaat al enkele jaren (in veelvuldig gebruik) mee.
Je kan de appelmoes tot wel een week bewaren in een goed afgesloten bokaal, in de koelkast (zoals deze). Maar je kan ‘m ook invriezen!
29 reacties
Ziet er héér-lijk uit! Ik heb echter nog ontzettend veel groene appels liggen. Lukt dit receptje ook met deze zuurdere variant? Alvast bedankt!
Dat lijkt me geen probleem Vienna. Ik zou de appelmoes gewoon maken volgens het recept en dan proeven of er voor jou wat zoet bij mag. Zoet is sowieso iets superpersoonlijk, net zoals zout. Je kan vervolgens naar wens wat bijczoeten, als dat nodig blijkt. Als je kiest voor stevia of Tagatesse hou je het suikervrij, maar dat is uiteraard geen must 🙂
Appel-kaneelbollen! Ik tel al af ?
Hey karolien,
Deze maak ik morgen! Ik heb geen kardemom (moet wel nog naar de winkel). Kopen? Ik heb enkel de peultjes daarvan, geen poeder
Groetjes,
Veerle
Hoi Veerle, ik zou persoonlijk zeeeeeeeeker kardemom kopen 🙂 Maar ik ben er dan ook verzot op. Het is zo’n unieke smaak! Past ook perfect bij peer. En de kardemom komt ook terug in het recept dat ik vrijdag deel 😉
Je kan gemalen kardemom bij Delhaize vinden normaal, van het merk Santa Maria.
Zalig, en nog zoveel lekkerder met eigen appels uit de boomgaard ? heerlijk om door mijn Overnight oats te draaien.
(Ik zag nog type foutje staan: ´Door de specerijen aan te bakken, komt er extra veel smaal vrij´ => smaak)
De appeltjes staan op het vuur en heel mijn huis ruikt al heerlijk. Heel benieuwd om te proeven. Bedankt voor de inspiratie! 🙂