Deze suikervrije kruidige appelmoes hoort voor mij bij de herfst. Kaneel, kardemom, kruidnagel… Gezelligheid en warmte alom! Deze specerijen geven de appelmoes bovendien niet alleen superveel smaak, maar ook extra voedingswaarde. Kruiden (en in het bijzonder gedroogde kruiden) bevatten namelijk tal van bio-actieve stoffen, waarvan sommigen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Althans in een laboratoriumsetting 🙂 Dat mogen we uiteraard niet zomaar doortrekken naar ons gecompliceerde lichamen en eetpatronen, maar ik geloof er wél sterk in dat het gezondheidsbevorderend kan zijn om ons relatief eenzijdige, Vlaamse eetpatroon uit te breiden met de waaier aan kruiden en specerijen (en groenten en fruit) die onze natuur ons te bieden heeft. Dat gezegd zijnde, maken de specerijen deze appelmoes ook ongelooflijk lekker en uniek!
Met deze appelmoes kan je ineens een flinke dosis pit en spice toevoegen aan je ontbijt, door een grote eetlepel bij je yoghurt- of granolakom te scheppen. De appelmoes vormt ook de basis van de appel-kaneelbollen, die ik binnenkort met je deel!
Suikervrije kruidige appelmoes
Benodigdheden
- 1 (mini)foodprocessor (of staafmixer)
Ingrediënten
Voor 1 à 1,2 kg
- 5 à 6 appels (1 à 1,2 kg, ik gebruik meestal Jonagold - zie tips)
- 50 g verse gemberwortel (of minder, naar smaak)
- 1 el rijstolie (of een andere neutrale olie die tegen verhitting kan, zoals arachideolie)
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl kardemom
- 8 kruidnagels
- 200 ml (kokend) water
Instructies
- Ontdoe de appels van hun klokhuis en snij ze in blokjes. (Schillen hoeft dus niet.) Schil de gember en snijd in dunne staafjes.
- Verwarm de olie in een kookpot en stoof de appelen en gember aan, gedurende zo’n 5 minuten. Roer regelmatig om en plaats het deksel tussendoor op de kookpot.
- Voeg 1 tl kaneel, 1/4 tl kardemom en 8 kruidnagels bij het fruit en schep goed om. Laat een minuutje bakken en voeg vervolgens het water bij het fruit. (Door de specerijen aan te bakken, komt er extra veel smaak vrij.) Laat nog zo’n 15 minuten sudderen met het deksel op de pot en roer regelmatig om. Voeg eventueel een scheutje water toe als de appeltjes dreigen aan te branden.
- Vis de kruidnagels van tussen het fruit en mix het fruit tot een gladde massa met behulp van een (mini)foodprocessor of staafmixer.
Suikervrije kruidige appelmoes: tips & tricks
Boskoop-appelen of andere stoofappelen vallen helemaal uit elkaar tijdens het garen. In dat geval kan je het mixen uiteraard overslaan. Ze zijn helaas niet altijd/overal verkrijgbaar en bovendien (in de supermarkt althans) vaak duurder dan Jonagold.
De mini foodprocessor (ook wel hakmolentje genoemd) die ik gebruik voor het mixen (en voor zoveel andere dingen) is een exemplaar van KitchenAid. Ik denk dat het by far het meest gebruikte toestel in mijn keuken is en zo robuust als maar zijn kan. Het gaat al enkele jaren (in veelvuldig gebruik) mee.
Je kan de appelmoes tot wel een week bewaren in een goed afgesloten bokaal, in de koelkast (zoals deze). Maar je kan ‘m ook invriezen!
30 reacties
Hey Karolien,
Ik heb, door regelmatige slokdarmontstekingen, steeds een brandigere maag wanneer ik gember gebruik. Vers, maar ook met poeder.
Weet je een alternatief?
Groetjes,
Ann
Hey Ann, dan zou ik de gember gewoon weglaten. Het gaat nog steeds heel lekker zijn, gewoon wat minder spicy 🙂
Bedankt!
Superlekker, al vind ik het nóg lekkerder zonder kleine stukjes van de schil (ofwel kan mijn blender niet zo fijn als de jouwe…)
Vandaag een portie gemengd met havermoutvlokken en rozijntjes.
Bolletjes maken en 15min op 180 graden in oven.
Heerlijke koekjes
Hey Tine
Dank je om die supertip even te delen! Je kan inderdaad lekkere en eenvoudige haverfruitsnacks maken met gepureerd fruit.
In mijn tweede boek (op p. 184) geef ik dit ook mee 🙂 Ook ideaal om restjes op te maken hè!
Door de rijke kruiding is de appelmoes heerlijk krachtig van smaak! Wat een zaligheid dat ik de suiker absoluut niet mis, het is zeker zoet genoeg.
Ik deel je mening 😉 Fijn dat het heeft kunnen smaken!