Zoek

Asperges met ei en verse kruiden

In januari gaf ik jullie in mijn Instagram Stories al een sneek peak van deze fotoshoot maar nu mag ik het resultaat eindelijk met jullie delen! Zie hier: de Karola’s Kitchen versie van asperges op Vlaamse wijze. Oftewel: prachtige Belgische witte asperges met ei en verse kruiden.

Karolien Olaerts
Fotografie: Studio Wauters

Het was een eer om voor het Delhaize Magazine een recept te mogen ontwikkelen en ik ben dan ook trots dat er in het huidige nummer van het tijdschrift een Karola’s Kitchen-gerecht staat. Maar ik ben vooral dankbaar, want de fotoshoot in Studio Wauters was een heel leuke en leerrijke ervaring. Naast de gigantische hoeveelheid kommen, borden, potten en andere attributen (een werkelijke foodie heaven), kreeg ik twee professionals aan mijn zij: een fotograaf met onmetelijk veel food-fotografie-ervaring en één van de verantwoordelijken voor het Delhaize Magazine. Het is dankzij hun tips dat ik de styling van deze foto helemaal naar mijn zin en bovenal Delhaizemagazinewaardig kreeg 🙂 Iedereen blij!

In deze lichte verse van asperges à la Flamande maak ik geen gebruik van peterselie – zoals bij de klassieker – maar van verse dille. Ik vind de combinatie met het hardgekookte ei namelijk supergoed werken. Omdat ik er ook graag iets zout aan wou toevoegen, werkte ik dit gerecht af met wat Cavi-art zeewierpareltjes. Je zou ook zwarte lompviseitjes of echte kaviaar kunnen gebruiken, maar als het plantaardig alternatief ook superlekker is, dan is er voor mij geen sprake van een dilemma. Plantaardig wint! Bovendien zijn de zeewierpareltjes ontzettend rijk aan mineralen en bevatten ze amper calorieën. Je proeft het verschil trouwens niet met gewone lompviseitjes, dus gewoon stilhouden dat je je gezin of gasten zeewier serveert 😉
Als finale afwerker van dit aspergegerecht koos ik voor een zelfgemaakt parmezaansesamkoekje. Heel eenvoudige om te maken en het ziet er lekker feestelijk uit. Zo krijgt dit gerecht ook wat onmisbare crunch. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Asperges met ei en verse kruiden
Fotografie: Studio Wauters

Ingrediënten voor 2 personen:

1 bussel witte asperges (= 500 g)
15 g parmezaan, fijn geraspt
1 tl sesamzaadjes
3 eieren
2 el olijfolie
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1 handenvol verse dille, fijngehakt
2 tl Cavi-Art zeewierpareltjes (zie tips)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de asperges met een dunschiller, te beginnen vlak onder het kopje. Snijd het onderste, taaie uiteinde weg (zo’n 3 cm) en kook ze  gaar, in ongeveer 10 minuten. (De kooktijd kan variëren naar gelang de dikte van de asperges.)

Schep 2 hoopjes versgeraspte parmezaan op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat. Druk ze plat en verdeel er de sesamzaadjes overheen. Plaats 5 à 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en laat vervolgens afkoelen tot de parmezaankoekjes krokant zijn. Hou ze goed in de gaten want ze kunnen snel aanbranden!

Kook intussen de eieren zo’n 13 minuten, hou ze onder koud stromend water en laat afkoelen. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de lente-uitjes enkele minuten tot ze gaar zijn.

Prak de hardgekookte eieren fijn en schep ze om met de verse dille, de lente-uitjes (inclusief de overschot olijfolie uit de pan) en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leg de asperges op een bord en dresseer het eimengsel er dwars over. Leg hier bovenop een parmezaankoekje en een theelepel zeewierpareltjes.

Tips:

Een aspergepan is handig maar geen must. Als alternatief kan je een kookpot gebruiken waar je asperges niet in kunnen liggen maar de kopjes tegen de wand van de pan aanleunen. Vul de pan vervolgens met water tot onder de kopjes.

Gooi het asperge-afval niet weg! Je kan er een heerlijk soepje van maken. Klik hier om mijn asperge-to-the-rescue soep recept te bekijken.

Cavi-Art zijn zwarte zeewierpareltjes die zowel qua smaak, uitzicht, als textuur lijken op lompviseitjes. Ze zijn te verkrijgen bij Delhaize, in de visafdeling.

De combinatie van ei en asperge is niet voor niets een klassieker geworden. Ze werkt! Daarom heb ik nog twee andere recepten waarin ik die match made in heaven gebruik. Via de links hieronder kan je dooklikken naar…

7 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!