Zoek

Appel-kaneelbollen

Het is herfst! Dus kaneel op alles! Eigenlijk maakt het me niet zo heel veel uit of het herfst is of niet, ik ben sowieso een kaneel-lover. Maar in de koude seizoenen toch nog net iets meer. Ik kón dus gewoon niet anders dan een nieuwe kaneellekkernij bedenken om de herfst in te luiden. En met wat kan je kaneel beter combineren dan appel? Don’t change a winning team, denk ik altijd. Het resultaat zijn deze heerlijke, luchtige appel-kaneelbollen, die barsten van de smaak, dankzij de basis: de suikervrije kruidige appelmoes, die ik onlangs met jullie deelde.

Zoals elk Karola’s Kitchen-gebak krijgt fruit een centrale rol. Als natuurlijke, milde zoetmaker en leverancier van vitaminen, mineralen, vocht en vezels. Maar uiteraard heb je ook meel nodig om te kunnen spreken van een gebak. Ik koos in dit recept voor de roggebloem van Delhaize. De kritische lezers die een beetje thuis zijn in het thema zullen me er nu wellicht op willen wijzen dat bloem geen meel is en omgekeerd. Dat klopt. Er is een verschil. Maar er is ook een MAAR. Laat me het even uitleggen.

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

In de regel genomen luiden de definities als volgt. Bloem is de meest bewerkte variant van beide broertjes: de vliesjes van de graankorrels (de zemelen) en de kiemen worden na het malen verwijderd, zodat enkel het binnenste van de graankorrels overblijft. Bloem bevat daardoor weinig vezels en wordt gebruikt voor het bereiden van bijvoorbeeld wit brood en witte pasta. Bij volkorenmeel wordt de hele graankorrel gebruikt en wordt er niets verwijderd: zemelen en kiemen blijven dus aanwezig, waardoor volkorenmeel een heel vezelrijk product is. Meel is een combinatie van beide en bevat (meestal in een 50/50 verhouding) deels bloem en deels volkorenmeel. De termen ‘bloem’, ‘volkorenmeel’ en ‘meel’ verschijnen altijd samen met de graansoort in kwestie. Zo krijg je dus bijvoorbeeld volkoren tarwemeel, speltbloem, roggemeel … En ga zo maar door.

En dan de MAAR

Je hebt dus bloem en meel, MAAR voedingsproducenten gebruiken beide begrippen nogal door elkaar. Het zijn ook niet echt beschermde termen. In het geval van brood is ‘volkoren’ de enige uitzondering. Dat is wel een beschermde term. Als andere producten dan brood bestempeld worden als volkoren, gaat het doorgaans om een deel van het meel dat effectief volkoren is. (Zoals bijvoorbeeld bij pasta.)

Ik geef toe dat dit een verwarrende kwestie is. Gelukkig is er houvast! Namelijk: de voedingswaardetabel! In de voedingswaardetabel kan je lezen hoeveel vezels de “bloem” bevat. (Even tussen aanhalingstekens, omdat bloem dus niet altijd bloem blijkt te zijn.) “Bloem” die ca. 10 g voedingsvezel per 100 g bevat is eigenlijk meel en dus zeer vezelrijk. Een prima keuze dus! Bloem die effectief bloem is, bevat doorgaans minder dan 4 g voedingsvezels per 100 g.

De Delhaize roggebloem die ik voor dit recept gebruik bevat 11,7 g voedingsvezels per 100 g en is dus een heel waardevol product. Je zag me in eerdere recepten al regelmatig voor het Delhaize volkorenhavermeel kiezen. Dat heb ik deze keer bewust niet gedaan. In de eerste plaats omdat variatie brengen in je eetpatroon erg belangrijk is. Variëren betekent een grotere waaier aan voedingsstoffen opnemen, vermits elk ingrediënt een andere samenstelling heeft aan micro- en macronutriënten. Haver (en ook tarwe) komen hier thuis al voldoende aan bod, namelijk in de vorm van havermout en volkorenbrood. Een tweede reden waarom ik voor de roggebloem koos, is omdat ik een echt luchtig resultaat wou. Dat is niet zo’n evidentie, als je, zoals ik, per se een hele massa fruit in je gebak wil draaien 🙂 Door het iets lagere eiwitgehalte in de Delhaize roggebloem in vergelijking met het Delhaize havermeel, wou ik die missie meer kans op slagen geven. En met succes!
Deze gebakjes zijn alles wat je van een gebakje verwacht: zoet (maar uiteraard niet té), luchtig, smaakvol en toch boordevol fruit en vezels. Met een heerlijke tas thee erbij heb je een herfstig vieruurtje om helemaal van op te kikkeren. Genieten maar!

Karola's Kitchen - Appelkaneelbollen

Ingrediënten voor 13 à 14 bollen:

2 el chiazaad
5 el water
50 g rozijnen
300 g suikervrije kruidige appelmoes (klik hier voor het recept – zie tips voor een alternatief)
40 g ahornsiroop
175 g Delhaize roggebloem
25 g amandelpoeder
1 tl kaneel
½ tl gemberpoeder
¼ tl kardemom
1 tl bakpoeder
1 tl natriumbicarbonaat (zie tips)
een handvol (ca. 35 g) pecannoten (of walnoten)
een kwart van een grote appel (gebruik een halve appel, als het een klein exemplaar is)
1 tl korrelsuiker (witte, riet- of kokosbloesemsuiker)
1/8 tl kaneel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een bakplaat met een herbruikbaar bakmatje (of bakpapier) klaar.

Schep de chiazaadjes om met het water en zet minstens 10 minuten opzij.

Doe de roggebloem, het amandelpoeder, de kaneel, het gemberpoeder, de kardemom, het bakpoeder en natriumbicarbonaat in een andere kom en klop alles los met een klopper tot de droge ingrediënten goed vermengd zijn. (Door dit met een klopper te doen, breng je lucht tussen de ingrediënten, wat de textuur van je gebak ten goede zal komen.)

Hak de pecannoten grof en snijd de appel in kleine blokjes. Zet opzij.
Vermeng de suiker met de kaneel en zet opzij.

Hak de rozijnen fijn. Doe de appelmoes in een grote kom, samen met de rozijnen en ahornsiroop. Schep het chiazaadmengsel erbij en meng tot alles goed verdeeld is. Voeg nu in 4 à 5 keer de droge ingrediënten bij de natte en gebruik een spatel om beide goed om te scheppen. Voeg tegelijkertijd met de laatste portie droge ingrediënten de appelblokjes en pecannoten toe. Let er bij het omscheppen op dat je niet “overschept”: ga telkens door tot de bloem net verdeeld is en niet langer. Er worden namelijk luchtbelletjes gevormd van zodra de natte en droge ingrediënten contact maken met elkaar en die willen we behouden!

Schep met een lepel 13 à 14 hoopjes deeg op het bakmatje op de bakplaat. (Het gebak rijst niet, dus je hoeft niet heel veel plaats te laten tussen de verschillende porties.) Strooi op elk hoopje wat kaneelsuiker en plaats de appelkaneelbollen 25 minuten in de oven. Leg ze vervolgens op een rooster om een beetje af te koelen. Wachten om er één in je mond te steken, hoeft niet.

Tips:

In al mijn recepten gebruik ik maatlepeltjes, omdat ik graag werk met veel kruiden en het liefste wil ik dat ook bij jullie thuis de smaak helemaal goed zit 🙂 In bakrecepten zijn maatlepels uiteraard nóg een stukje belangrijker, want bakken is chemie. Klik hier voor het setje maatlepeltjes dat ik heb. (Om precies te zijn: ik heb het in drievoud :D)

Een bakmatje of ovenmatje is een perfect zero waste alternatief voor bakpapier. Bovendien bespaar je uiteindelijk ook heel wat euro’s aan bakpapier 😉

Ik kan het sterk aanbevelen om de suikervrije kruidige appelmoes te maken voor dit recept. Maar in het geval je echt geen tijd zou hebben, kan je de HAK suikervrije appelmoes als vervanger gebruiken. Verdubbel in dat geval wel de specerijen in het gebak!

De Delhaize roggebloem kan je in principe vervangen door gewone tarwebloem, volkoren speltbloem of volkoren havermeel. (Deze laatste zal wellicht wel een iets minder luchtig resultaat geven.) Indien je glutenintolerant bent, kan je ook kiezen voor boekweit, dat van nature geen gluten bevat.

Eén theelepel natriumbicarbonaat kan je in principe vervangen door drie theelepels bakpoeder. Dat zou ik in dit recept echter sterk afraden omdat dit een wat muffe smaak zal geven aan je appel-kaneelbollen. (Want een totaal van vier theelepels bakpoeder op deze hoeveelheid deeg is wel echt heel veel.) Je vindt natriumbicarbonaat bij Delhaize, bij de bakproducten.

De appel-kaneelbollen bewaren zo’n 4 à 5 dagen, in de koelkast, in een luchtdichte doos. Als ze toch een klein beetje taai zijn geworden, kan je ze gedurende 10 à 15 seconden in de microgolfoven steken. Dan zijn ze terug lekker fluffy (en warm!)
Je kan deze appel-kaneelbollen ook perfect invriezen! Doe ze hierbij in een luchtdicht zakje of doosje.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

57 reacties

  1. Super lekker deze appel-kaneel bollen. Ik maak ze wel meestal met gedroogde cranberries, net nog iets beter dan rozijnen. Ik vind de gebakjes op hun best, net uit de oven als ze nog lekker krokant zijn. Jammer genoeg verdwijnt die krokante korst bij het afkoelen. Heb je eventueel nog tips om de gebakjes toch krokant te houden.
    Alvast bedankt!
    Lutt

    1. Hey Lutt, fijn dat het kan smaken! Krokant gebak krijg je enkel vanaf een zekere hoeveelheid suiker, dus dat ga je hier niet snel tegenkomen 🙂 Je kan ze eventueel heel even terug in de oven steken, voor je ze opeet? Ik probeerde het nog niet, maar wie weet lukt het zo wel, voor een kortstondig effect.

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!