Deze Pompoenwafeltjes zijn het ideale voedzame en smaakvolle tussendoortje. Maar je kan ze evengoed inzetten als heerlijk ontbijt, afgewerkt met wat yoghurt, fruit en ahornsiroop. Wat je ook verkiest, ze zijn superhandig om in voorraad te hebben in je diepvriezer en een hele herfst lang van te genieten!
Geen pompoenwafeltjes zonder wafelijzer
Ruim acht jaar ben ik intussen aan het bloggen en er staat niet één wafelrecept op mijn website. Dat lijkt een mysterie maar de verklaring is heel eenvoudig: ik had geen wafelijzer. Een combinatie van keuzestress en ‘alweer een toestel dat ergens een plaats moet krijgen’. Maar toen ik vorig jaar voor Isaac zijn tweede verjaardag een leuke traktatie moest bedenken, bleef mijn hoofd maar hangen bij ‘wafeltjes’. (Het kind kreeg namelijk al zo ongeveer élke dag pannenkoekjes, de Snelle ontbijtpannenkoekjes om precies te zijn én onze onthaalmoeder vroeg naar iets dat niet zou kruimelen, dus elke vorm van cake of brownie kwam ook al niet in aanmerking.)
Zoals gebruikelijk was het doel om ook groente en/of fruit in het gebak te verwerken en gezien Isaac een winterkindje is, kwam ik uit bij Pompoenwafeltjes. Ik leende (het onvoorstelbaar) oude wafelijzer van de vriendin van een vriendin en zowel Isaac als ikzelf waren zo blij met het resultaat dat het uitkijken was naar een eigen wafelijzer!
De uitverkorene
Toen GreenPan op de markt kwam met een eigen wafelijzer, was ik dan ook meteen dolenthousiast. Het wafelijzer is een onderdeel van hun nieuwe lijn elektrische toestellen die, net zoals hun pannen, gekenmerkt worden door een keramische PFAS-vrije Thermolon™ antikleeflaag. Ik vertelde reeds uitgebreid over de gezondheids- en ecologische voordelen van GreenPan en hun unieke antikleeflaag, bij de recepten Midden-Oosters stoofpotje met feta en Frittata met paprika en zongedroogde tomaat. Wat ik nu vooral met je wil delen, zijn de dingen die me zo’n fan maken van dit wafelijzer!
- Je hoeft geen vetstof te gebruiken bij het GreenPan wafelijzer. De antikleeflaag werkt perfect! Ik heb intussen drie batches wafeltjes gemaakt en er bleef geen enkele van die bijna honderd stuks kleven. De gebruiksaanwijzing stelt ook duidelijk dat je geen vetstof mag gebruiken.
- Het oppervlak van het ijzer is groot, waardoor je vier grote wafeltjes tegelijk kan bakken. Ik was dan ook dubbel zo snel klaar dan met het oude, geleende wafelijzer.
- Je kan instellen hoe ver gebakken je je wafeltjes wil (van licht tot donker) en wat voor textuur je verkiest (van fluffy tot crunchy). Op basis van jouw voorkeuren bepaalt het toestel de ideale baktijd.
- Het toestel begeleidt je tot in de puntjes doorheen het bakproces: het geeft een signaal als het is voorverwarmd en het geeft een signaal als de baktijd voorbij is. Ik kon dus zorgeloos tijdens het bakken de keuken al opruimen en zelfs wat mails beantwoorden. Het belletje van het toestel maakte dat er geen enkele wafel verbrandde.
- Het GreenPan wafelijzer is vrij groot, maar het is toch opbergvriendelijk. Het wafelijzer is zo ontworpen dat je het rechtop kan stockeren en via een uitklapbaar rekje kan je het tweede paar wafelijzers net en strak aan het toestel haken. I love van dat soort praktische oplossingen.
Gezonde wafeltjes
Gezonde wafeltjes bestaan niet. Geen enkel voedingsmiddel op zich is in staat om jou gezonder of wat dan ook te maken. Net zoals geen enkel individueel product je ziek of ongezonder kan maken. Enkel eetpatronen en -gewoontes hebben die potentie. (Individuen die praten over eten en het tegendeel beweren snappen eenvoudigweg niet hoe het menselijk lichaam werkt.)
Er bestaat natuurlijk wel voedzame en minder voedzame voeding. Alsook wafeltjes. Zoals steeds deed ik mijn best om voor jou een recept te maken dat rijk is aan voedingsstoffen en vezels, zonder in te boeten aan smaak. Ik gebruikte volkorenmeel. Dit in combinatie met de pompoen en banaan geeft deze wafeltjes een hoog vezelgehalte. Door groente en fruit in dit gebak te verwerken, krik ik het vitaminegehalte op. En omdat deze Pompoenwafeltjes helemaal plantaardig zijn, is de hoeveelheid verzadigd vet nul. Maar nog veel belangrijker dan al die schone voedingswaarden is dat deze wafeltjes verdomd lekker zijn! Geniet ervan 🙂
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –
Pompoenwafeltjes
Benodigdheden
- 1 wafelijzer
- 1 staafmixer (optioneel – zie tips)
Ingrediënten
- 1/2 butternutpompoen ca. 500 g
- 1 el appelciderazijn
- 200 ml (plantaardige) melk naar keuze
- 1 heel rijpe banaan ca. 100 g gewogen zonder schil
- 225 g volkoren speltmeel of tarwemeel
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl natriumbicarbonaat
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 50 gr agavesiroop of ahornsiroop of honing
- 50 ml rijstolie of andere neutrale olie, zoals maïsolie + wat extra voor het roosteren van de butternut
- 2 eieren indien nodig, zie UPDATE bij de tips
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de butternut in tweeën, schraap de zaadjes eruit en wrijf zowel de binnen- als buitenkant in met enkele druppels rijstolie. Leg de halve butternut met de snijkant naar beneden op de bakplaat en rooster 50 minuten.
- Roer de appelciderazijn door de melk en zet 10 minuten opzij.
- Doe het meel, bakpoeder, natriumbicarbonaat en de kaneel in een mengkom en meng ze door elkaar met een klopper (zo breng je er lucht in).
- Doe de banaan in een kom en schep er 300 g van het geroosterde butternutvruchtvlees bij. Voeg het vanille-extract, de agavesiroop en rijstolie toe en schenk ook de melk erbij. Mix het mengsel fijn met een staafmixer.
- Laat het wafelijzer opwarmen. (Als je het GreenPan wafelijzer hebt, zet hem dan op kleurstand 3 en textuurstand 2. Gebruik de Luikse wafelplaten.)
- Schep het mengsel droge ingrediënten door het mengsel natte ingrediënten. Schep met een lepel hoopjes van het beslag op de wafelplaat en laat de wafeltjes gedurende de looptijd bakken. (Het GreenPan wafelijzer hoef je niet in te vetten!)
- Haal de wafeltjes uit het ijzer en laat ze even afkoelen op een rooster. Als ze vers zijn, zijn ze licht knapperig. Laat je ze afkoelen, dan worden ze helemaal zacht. Je kan ze terug wat crunch geven door ze even op te warmen in de broodrooster.
Pompoenwafeltjes: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- Alle info over het GreenPan wafelijzer dat ik gebruik, vind je in de inleiding.
- Als je geen staafmixer hebt, prak de pompoen en banaan dan zo fijn mogelijk, met een vork en/of pureestamper.
- De pompoen roosteren vraagt wat tijd (maar echt géén werk). Je kan meteen een dubbele hoeveelheid pompoenpuree maken en deze invriezen. Zo bespaar je een volgende keer tijd én energie. De pompoenpuree kan je trouwens ook gebruiken voor de Kruidige pompoenmuffins (of voor de afgeleide daarvan: de Kruidige pompoencake uit mijn boek Smaakvol). Zelfs kleine restjes vries ik in, of ik gebruik ze in de Pompoen-quinoapap met gember en appel pompoen, eveneens uit Smaakvol.
- Het volkoren speltmeel haal ik bij Delhaize.
- Mijn vanille-extract komt van bij Dille&Kamille.
- UPDATE
Na verschillende reacties over wafeltjes die bleven plakken, ging ik op onderzoek uit met een heel oud wafelijzer. Ik kwam tot de conclusie dat de wafeltjes daar inderdaad bleven plakken en openscheurden bij het openen van het ijzer. Gelukkig vond ik ook een oplossing!- Als je merkt dat de wafeltjes blijven plakken in jouw wafelijzer, klop dan 2 eieren door het beslag. Maak je wafelijzer grondig schoon, vet het in (zie hieronder) en begin opnieuw.
- Nog een aantal zaken waar je op moet letten:
- Vet de wafelplaten in tussen elke bakbeurt, met bijvoorbeeld rijstolie of gesmolten boter. Bij het GreenPan wafelijzer is dit niet nodig en als jouw wafelplaten nog in heel goede staat zijn vermoedelijk ook niet, maar als je twijfelt, zeker doen!
- Maak de wafeltjes niet te groot.
- Als jouw wafelijzer geen automatische timer heeft die aangeeft dat de wafeltjes klaar zijn, laat de wafeltjes dan zeker lang genoeg bakken ZONDER het ijzer te openen. Zet een timer, ik deed dit op 4 min 30 seconden.
- Na heel wat extra experimenten én na advies te hebben gevraagd aan andere receptontwikkelaars, durf ik te stellen dat het wafelijzer dus een heel grote rol speelt. Je hoeft daarbij niet te gaan voor een heel duur exemplaar, maar wafelplaten met een antikleeflaag zijn op een gegeven moment nu eenmaal versleten. Als dat het geval zou zijn en je met bovenstaande tips tóch nog steeds plakkende wafels hebt, ga dan even aankloppen bij de buren om een ander ijzer te lenen. Of gebruik het beslag om pannenkoekjes te bakken. Dat lukt ook perfect!
Daarnaast speelt uiteraard ook mijn recept een rol: ik kies er steeds voor om een maximale hoeveelheid fruit en/of groenten in mijn gebak te verwerken. Dat is geen evidentie als het op textuur aankomt. Toch wil ik op dat vlak niet inboeten, omdat een recept anders zijn Karola’s Kitchen-touch kwijt zou zijn.
Aanpassingen
- Vegan en lactosevrij
Deze Pompoenwafeltjes zijn vegan en lactosevrij. - Glutenvrij
Gebruik een glutenvrije bloem of boekweitmeel voor een glutenvrije versie. - Andere aanpassingen
- Na enkele experimenten kwam ik tot de voor mij perfecte hoeveelheid toegevoegde agavesiroop. De pompoen en banaan zorgen al voor een basis zoetigheid, maar omdat ik de wafeltjes vooral inzet als snack (en niet als ontbijt, met extra toppings zoals ahornsiroop) moesten ze voor mij op zich al vol van smaak (en dus ook voldoende zoet) zijn. Je kan hier uiteraard je eigen zin mee doen.
- Ik koos in het beslag voor agavesiroop omdat dit de goedkoopste optie is. Ahornsiroop of honing kunnen uiteraard ook. Een suikervervanger probeerde ik niet uit, maar ik vermoed dat ook dit kan. Kies dan wel voor een soort die je één-op-één kan vervangen met suiker en gebruik 50 g.
- Je proeft de banaan écht niet. Dus zelfs als je geen banaan lust, is dit recept ongetwijfeld iets voor jou. Durf je het toch niet te riskeren, dan kan je appelmoes gebruiken. Je wafeltjes zijn er dan wel iets denser door.
- Deze wafeltjes zijn volkoren en dat merk je aan de textuur. Wil je gaan voor extra fluffyness of moet je scoren bij een publiek dat heel into klassieke zoete wafeltjes is, dan kan je altijd voor een witte patisseriebloem kiezen.
- Het speltmeel vervangen voor volkorenhavermeel kan maar leidt tot een wat denser resultaat. Havermeel gedraagt zich anders, zoals ik ook reeds aanhaalde bij de Snelle ontbijtpannenkoekjes. Tarwemeel of roggemeel zijn dan betere alternatieven voor dit recept.
- Vervang in een recept echter NOOIT granenmeel door een “notenmeel” zoals “amandelmeel” of “kokosbloem” (die eigenlijk helemaal geen meel of bloem zijn). De samenstelling van granenmeel en “notenmeel” is totaal anders, waardoor het chemische proces dat bakken is, niet zal kunnen gebeuren zoals het hoort.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
183 reacties
Ideaal voor in de ‘snackbox’ van onze kleine kinderen!
Ik vroeg me wel af waarom je zowel bakpoeder als natriumbicarbonaat gebruikt in het recept. Hebben deze niet dezelfde functie? (Eerste keer dat ik trouwens natriumbicarbonaat gebruikte in de keuken, dus totaal geen kenner 😅)
Bedankt!
In mijn vorige reactie, ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ vergeten geven 🙈