Zoeken

Preimosterdsoep

Tijdens de herfst en winter maak ik best vaak soep. Meestal luie-wijven-soepjes: wat diepvriesgroenten gecombineerd met de juiste smaakmakers en je hebt in no time een lekkere, lichte groentesoep, zoals mijn luie-wijven broccolitijmsoep, wortelkomijnsoep en bloemkoolpeterseliesoep. Deze preimosterdsoep vraagt iets meer voorbereiding: de prei moet namelijk schoon gemaakt worden. Afgezien daarvan is er amper werk aan en toch is het een smaakbommetje. De goede match tussen prei en mosterd bedacht ik niet zelf. Ergens in een Allerhande tijdschrift botste ik op een minder lijnvriendelijke variant van dit soepje en de prei-mosterd combinatie laat ik sindsdien regelmatig terugkomen. Bijvoorbeeld in het gerecht met zalm en prei in een mosterd-sojasausje. Maar vandaag dus een nóg eenvoudiger recept, in te zetten als lunch, voorgerecht of tussendoortje.

Karola's Kitchen - preimosterdsoep

Ingrediënten:

3 preien
1 l kokend water (of meer als je een dunnere soep wenst)
2 groentebouillonblokjes
1 à 2 el mosterd
een klein bosje peterselie, hou de dikke steeltjes apart en hak de blaadjes en dunne steeltjes fijn (je hebt zo’n 2 à 3 el nodig)
1 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwijder het buitenste blad van de preien, snijd ze in dikke ringen en spoel deze grondig.

Verhit de olijfolie in een kookpot. Stoof de prei enkele minuten en voeg er het water, de peterseliesteeltjes en de bouillonblokjes aan toe. Laat zo’n 20 minuten koken, verwijder de peterseliesteeltjes en voeg vervolgens de mosterd toe.

Mix de soep fijn, roer er de fijngehakte peterselie doorheen en kruid naar smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra mosterd toe.
Voor de afwerking kan wat flinterdunne, rauwe preiringetjes en peterselieblaadjes gebruiken.

Tips:

Het donkerste groen van de prei gebruik je beter niet voor deze soep, maar de lichter groene delen zijn wel bruikbaar, net zoals de fijne worteltjes. Spoel ze goed en voeg ze toe voor het koken.

Nog even mijn luie-wijven soepjes op een rijtje:

En voor wie van maaltijdsoepen houdt:

19 reacties

  1. Gisteren gemaakt en méér dan goedgekeurd.. Eveneens de peterseliesteeltjes gewoon mee door de mixer gedraaid.
    Ging die er echt niet één voor één uitvissen, het was tenslotte toch de bedoeling om een makkelijke, snelle, lekkere soep te bereiden 😉
    Heel lekker en de mosterdzaadjes (had geen andere mosterd meer in huis) gaven nog een extra toets. Goed idee, die mosterdcombinatie

  2. Hoi Karolien! Welke bouillonblokjes gebruik jij? Ik heb laatst in een soep de Rapunzel groentebouillon uit de Bio-Planet geprobeerd en dat was echt niet lekker, dus ben op zoek naar een alternatief vooraleer ik me aan dit receptje waag. Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Hoi Lenny, als ik er gebruik dan zijn het meestal de ‘Knorr groentebouillon vetarm’. Ze zijn niet perfect van samenstelling (er zal wel betere bouillon bestaan), maar wel makkelijk verkrijgbaar en lekke en het gaat om zo’n kleine hoeveelheid dat ik nog steeds de moeite heb genomen om een speurtocht in te zetten naar de beste bouillon 🙂 Als Knorr toch niets voor jou is, dan kan je misschien de bouillon van De Hobbit eens proberen? Daar heb ik al heel wat goede dingen over gehoord. Wat ik wel vaak gebruik in plaats van bouillon is Herbamare kruidenzout (ook gewoon in de Delhaize verkrijgbaar). Daar moet je wel best veel van gebruiken, vermits het bouillon vervangt, maar het is wel lekker én een heel puur product.

  3. Heerlijke soep! Ik maakte deze vooral om wat oude prei op te maken maar had geen verse peterselie in huis. Wat gedroogde peterselie erdoor en was nog steeds erg lekker!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!