Zoeken

Preimosterdsoep

Tijdens de herfst en winter maak ik best vaak soep. Meestal luie-wijven-soepjes: wat diepvriesgroenten gecombineerd met de juiste smaakmakers en je hebt in no time een lekkere, lichte groentesoep, zoals mijn luie-wijven broccolitijmsoep, wortelkomijnsoep en bloemkoolpeterseliesoep. Deze preimosterdsoep vraagt iets meer voorbereiding: de prei moet namelijk schoon gemaakt worden. Afgezien daarvan is er amper werk aan en toch is het een smaakbommetje. De goede match tussen prei en mosterd bedacht ik niet zelf. Ergens in een Allerhande tijdschrift botste ik op een minder lijnvriendelijke variant van dit soepje en de prei-mosterd combinatie laat ik sindsdien regelmatig terugkomen. Bijvoorbeeld in het gerecht met zalm en prei in een mosterd-sojasausje. Maar vandaag dus een nóg eenvoudiger recept, in te zetten als lunch, voorgerecht of tussendoortje.

Karola's Kitchen - preimosterdsoep

Ingrediënten:

3 preien
1 l kokend water (of meer als je een dunnere soep wenst)
2 groentebouillonblokjes
1 à 2 el mosterd
een klein bosje peterselie, hou de dikke steeltjes apart en hak de blaadjes en dunne steeltjes fijn (je hebt zo’n 2 à 3 el nodig)
1 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwijder het buitenste blad van de preien, snijd ze in dikke ringen en spoel deze grondig.

Verhit de olijfolie in een kookpot. Stoof de prei enkele minuten en voeg er het water, de peterseliesteeltjes en de bouillonblokjes aan toe. Laat zo’n 20 minuten koken, verwijder de peterseliesteeltjes en voeg vervolgens de mosterd toe.

Mix de soep fijn, roer er de fijngehakte peterselie doorheen en kruid naar smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra mosterd toe.
Voor de afwerking kan wat flinterdunne, rauwe preiringetjes en peterselieblaadjes gebruiken.

Tips:

Het donkerste groen van de prei gebruik je beter niet voor deze soep, maar de lichter groene delen zijn wel bruikbaar, net zoals de fijne worteltjes. Spoel ze goed en voeg ze toe voor het koken.

Nog even mijn luie-wijven soepjes op een rijtje:

En voor wie van maaltijdsoepen houdt:

19 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!