Search

Romige champignonsoep

Het is opnieuw de tijd van koude en regen. Ik hou van de herfst en winter, maar het weer kan al eens vragen om een opkikker. Aan deze Romige champignonsoep met een heerlijke topping van boerenkool, oesterzwammen en hazelnoot kan je je alvast goed verwarmen.

Herfstpiek

Er zijn vele redenen waarom ik van de herfst hou: warme sjaals, prachtige bomen, gezellige kaarsjes, heerlijke Chai latté… Maar het meeste van alles geniet ik misschien wel van de nieuwkomers die geleidelijk aan de groent- en fruitafdeling inpalmen. Als de vijgen, pompoenen, boschampignons en kaki’s verschijnen, begint het instant te kriebelen om in de keuken aan de slag te gaan. Elke seizoenswissel zorgt voor een inspiratiepiek. Maar die van de herfst is net dat tikkeltje hoger.

Het waren de “gekke champignons” van Delhaize waar ik absoluut iets mee wou doen. Een bakje vol imperfecte paddenstoelen: niet mooi genoeg om samen met hun primus broertjes en zusjes te verkopen maar veel te lekker om weg te gooien. Delhaize zet met deze champignons de trend van de gekke appelen, peren en wortelen verder. Een waardevolle stap tegen voedselverspilling.

Dat ik voor een gezellige soep koos, dank je aan de Delhaize receptendatabase. Zowel op de website als op de app, vind je duizenden (!) recepten terug. Daar ging ik even in neuzen en zo liep ik warm voor het idee van een deugddoend soepje. Met toppings. Uiteraard.

Bovenaanzicht van een donkere kom op een houten achtergrond. Eén kom is gevuld met een bruine champignonsoep met toppings van boerenkool, oesterzwammen, hazelnoten en parmezaanschilfers.

Soep met toppings

Dat een soep alleen maar lekkerder, interessanter en voedzamer wordt als je er toppings aan toevoegt, ontdekte ik nadat ik pas mama was geworden van ons eerste zoontje, Isaac. Ik ben een echte soepliefhebber, maar een kom gewone groentesoep verzadigt niet echt lang. En tijd om een maaltijd nog aan te vullen met iets extra ontbrak vaak. Daarom begon ik allerlei zaken aan mijn soepjes toe te voegen: peulvruchten, extra groenten, noten of pitten, kaas… Handig, verzadigend en zo goed!

In deze Romige champignonsoep kies ik heel bewust voor roomkaas in plaats van room, om dit gerecht wat eiwitrijker te maken (lees meer bij de tips onder het recept). De boerenkool zorgt voor een lekkere beet én levert heel wat bio-actieve stoffen. De oesterzwammen en hazelnoten maken het feestje van texturen compleet en de schilfers Parmezaanse kaas zorgen voor heerlijke zoute accenten. Geniet ervan!

Bovenaanzicht van een donkere kom op een houten achtergrond. Eén kom is gevuld met een bruine champignonsoep met toppings van boerenkool, oesterzwammen, hazelnoten en parmezaanschilfers.

Romige champignonsoep

Deze fluweelzachte champignonsoep met heerlijke toppings is een echte opwarmer op een koude dag. Lekker voedzaam en boordevol smaak! De ingrediënten voor de soep leveren je 4 porties op. De toppings zijn voor 2 personen.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Soep, Lunch
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 blender of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de soep

  • 1 witte ui
  • 1 el olijfolie
  • 2 preien
  • 4 dikke tenen knoflook
  • 500 g champignons
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1,5 tl gedroogde oregano
  • 1 groentebouillonblokje
  • 750 ml heet/kokend water
  • 100 g roomkaas
  • een handvol salieblaadjes optioneel

Voor de toppings

  • 40 g hazelnoten
  • 2 stelen boerenkool of 40 g voorgesneden boerenkool
  • 2 tl appelciderazijn
  • 1 tl hazelnootolie of olijfolie
  • een bakje oesterzwammen of bospaddenstoelen, ca. 200 g
  • 1 el olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • een handvol schilfers Parmezaanse kaas

Instructies
 

De soep

  • Snijd de ui in enkele grote stukken. Verwarm de olijfolie in een grote kookpot en stoof de ui aan. Verwijder intussen de worteltjes en de donkergroene delen van de preien. Snijd ze in dikke ringen en spoel grondig onder koud stromend water. Stort de prei bij de ui en roer om.
  • Pel de knoflook en snijd de teentjes in enkele grote stukken. Voeg bij de andere groenten. Spoel de champignons schoon en snijd ze in grote stukken. Stort ze in de kookpot. Laat alle groenten nog enkele minuten stoven.
  • Voeg de oregano, tijm, het bouillonblokje en het water bij de groenten. Kruid met versgemalen zwarte peper en wat zout en laat 5 à 10 minuten op een zacht vuurtje koken. Zet het vuur daarna uit en laat het geheel wat afkoelen.
  • Mix de soep glad in een blender (zie tips). Voeg de roomkaas toe en mix nog even kort tot de kaas volledig gesmolten is. Schenk de soep terug in de kookpot. Leng hem eventueel aan met wat water, tot de gewenste dikte.
  • Hak de salie heel fijn en roer hem door de soep.

De toppings

  • Haal de blaadjes boerenkool van de stelen, spoel ze heel grondig en zwier ze door. Dep ze nog even helemaal droog op een schone keukenhanddoek en snijd ze in dunne reepjes. Besprenkel de appelciderazijn en hazelnootolie over de boerenkool en "kneed" de blaadjes ongeveer 1 minuut. Zet opzij.
  • Rooster de hazelnoten in een droge pan. Stort ze op een schone keukenhanddoek, wanneer ze een kleurtje beginnen krijgen.
  • Scheur de oesterzwammen in dikke repen. Verwarm de olijfolie in de pan tot hij heel heet is en stort de oesterzwammen erbij. Laat ze bakken op een hoog vuur (Niet meteen beginnen roeren! Laat de paddenstoelen eerst wat bruinen.) Pers er de knoflook bij en kruid met de tijm, versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Vouw intussen de doek rond de hazelnoten (alsof je een knapzak zou maken) en masseer de hazelnoten stevig, zodat hun donkerbruine velletjes loslaten. Hak de noten vervolgens grof.
  • Haal de oesterzwammen van het vuur en schep de boerenkool erdoor. Serveer de soep met de boerenkool-oesterzwammen mix en werk af met wat hazelnoten en parmezaanschilfers.
Bovenaanzicht van een donkere kom op een houten achtergrond. Eén kom is gevuld met een bruine champignonsoep met toppings van boerenkool, oesterzwammen, hazelnoten en parmezaanschilfers.

Romige champignonsoep: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De roomkaas die ik gebruik is de Delhaize light verse kaas. Je kan elk type Philadelphia-achtige roomkaas gebruiken. De Delhaize light heeft goede voedingswaarden, met een eiwitgehalte van 9,7 g en vetgehalte van 11 g per 100 g. Een variant die nog beter scoort (maar ook meer dan 3 keer zo duur is), is Philadelphia Protein.
  • Ik mix soep altijd met een blender. Toen ik die tip voor de eerste keer hoorde, vond ik ‘m enorm blasé. Tot ik ergens in een eethuisje de fluweelzachtste soep ooit at en bij het ongegeneerd vragen naar hun geheim ‘Mixen met de blender!’ als antwoord kreeg. Ik gebruik hiervoor de KitchenAid PowerPlus blender (al mijn favoriete keukentoestellen vind je bij Mijn keuken must-haves).
    Laat de soep zeker even afkoelen voor je blendt. En mix je soep in delen (als je een kleinere blender hebt dan de PowerPlus). Dit kan je praktisch als volgt aanpakken: schenk het eerste gemixte deel in de opbergdoos die je voor de soep gaat gebruiken. Op die manier maak je geen extra afwas.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Sommige bouillonblokjes bevatten gluten, andere niet. Kijk dus even naar de ingrediëntenlijst om zeker te zijn dat je deze soep glutenvrij houdt, indien je dat wenst.
  • Lactosevrij
    Gebruik een lactosevrije roomkaas (zoals Philadelphia zonder lactose) of vervang de roomkaas door 100 ml plantaardige of lactosevrije room.
    Parmezaanse kaas is lactosevrij.
  • Vegan
    Vervang de roomkaas door 100 ml plantaardige of lactosevrije room.
    Gebruik een plantaardig alternatief voor Parmezaanse kaas of laat de parmezaanschilfers weg.
  • Andere aanpassingen
    • Kan je geen boerenkool vinden, gebruik dan spinazie. Deze hoef je niet te “kneden”! Voeg zo’n 80 g à 100 g rauwe spinazie bij de oesterzwammen, wanneer deze klaar zijn en sauteer de spinazie kort tot hij geslonken is. Breng op smaak met 1 tl appelciderazijn (i.p.v. 2) en de hazelnootolie.
    • Je kan zowel de salie weglaten en de hazelnootolie vervangen door olijfolie om dit recept wat budgetvriendelijker te maken. Ik zou in elk geval geen hazelnootolie kopen, enkel en alleen voor dit recept. Notenolie vervalt namelijk relatief snel.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan zowel de soep als de toppings perfect vooraf maken. Als je de soep opnieuw opwarmt moet je mogelijks wat extra water toevoegen. Houd de voorbereide toppings appart en warm de oesterzwammen op in een pan. Volg verder het recept zoals aangegeven.
  • Je kan de soep invriezen. Als de textuur na het ontdooien niet meer heel glad is, mix de soep dan opnieuw even door in een blender.

Restjes opmaken

Op de feesttafel

Een soep met wat extra’s erbij is een heerlijk voorgerecht! Maak er een mooie swirl van room in en zet een extra kannetje room op tafel. Serveer ook wat extra hazelnoten en parmezaanschilfers in mooie schaaltjes. Zet een mooi flesje hazelnootolie op tafel. En heerlijk brood natuurlijk!

Een ander supermooi en feestelijk soepje is de Bloemkoolsoep met mosterd, peterselievinaigrette en parmezaankoekje.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

11 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!