Karola's Kitchen - Courgette-oreganopannenkoekjes met radijsjestartaar

Courgette-oreganopannenkoekjes met radijsjestartaar

In de Vlaamse keuken worden kruiden vaak niet als volwaardig ingrediënt gezien: een snuifje hier of een plukje daar en dat is het zo wat. Meer dan een bijrol is doorgaans niet voor hen weggelegd en dat is heel erg zonde. In de eerste plaats tillen kruiden de smaak van een gerecht naar een hoger niveau. Zeker als je werkt met zó veel groenten als hier in Karola’s Kitchen. Kruiden en specerijen zorgen er namelijk voor dat je toch eindeloos kan blijven variëren en verrassende smaken kan combineren, ook al vis je vaak in dezelfde vijver aan ingrediënten. Maar naast smaakbommetjes is er voor kruiden een nog veel belangrijkere rol weggelegd. Kruiden bevatten namelijk erg veel polyfenolen. Polyfenolen zijn plantaardige, bioactieve, gunstige stofjes die bijdragen aan onze gezondheid. Verse kruiden bevatten een hogere concentratie aan polyfenolen dan de meeste groente- en fruitsoorten en dat zie je ook aan hun intens groene kleur (met enkele uitzonderingen zoals de anti-oxidantbommen boerenkool, granaatappel, spinazie en enkele andere groentes die op het kruidenniveau zitten). Daar waar sommigen misschien wat denigrerend durven doen over gedroogde kruiden zijn het net die variëteiten die barsten van de polyfenolen. Dat is ook heel logisch gezien gedroogde kruiden letterlijk kruiden zijn die gedroogd werden: met andere woorden, het water uit de verse kruiden verdampte zodat de concentratie aan polyfenolen nóg vele malen hoger is.

Ik pleitte al meermaals voor een opwaardering van gedroogde én verse kruiden tot hoofdrolspelers en dat doe ik met dit gerecht nogmaals. Deze pannenkoekjes bevatten courgette, maar ook oregano verdient een plaats in de titel, gezien we het overvloedig toevoegen, wat deze pannenkoekjes extra veel smaak geeft. Courgette en oregano is overigens altijd een heerlijke combinatie!
Ik ging aan de slag met de gedroogde oregano van Santa-Maria. Natuurlijk geteeld, zonder pesticiden, met water aangeleverd door de regen… Vervolgens hand geplukt en schoongemaakt zodat enkel de smaakvolle blaadjes zónder steeltjes in de potjes terechtkomen. Zo omschrijft Santa-Maria het zelf en je kan wel zeggen dat dat op z’n minst tot de verbeelding spreekt. En of de oregano de hoge verwachtingen inlost: je moet het potje maar opendraaien en mediterrane geuren komen je tegemoet. In alle eerlijkheid: een heel andere belevenis dan de veel goedkopere gedroogde oregano die ik tot hiertoe gebruikte.

Karola's Kitchen - Courgette-oreganopannenkoekjes met radijsjestartaar

Ook de Santa-Maria Tellicherry zwarte peper verwerkte ik in dit gerecht. Dat ik een grootgebruiker ben van versgemalen zwarte peper zal geen enkele Karola’s Kitchen-lezer nog verbazen: je kan hier – met uitzondering van de zoetigheden – geen enkel recept terugvinden waarin ik geen versgemalen zwarte peper gebruik. Tellicherry peper kan je beschouwen als de koningin van de zwarte pepers: het zijn de grootste peperkorrels die het langst aan de plant hebben gehangen. Tellicherry peper heeft daarom een intense smaak, maar de oplettende smaakpapil zal ook een vleugje citrus detecteren.

Santa-Maria kruiden staan voor kwaliteit. En dat proef je echt. Deze pannenkoekjes zijn zomerse smaakbommetjes die perfect dienst doen als voorgerecht, hapje of lunch. De radijsjessla die ik erbij maakte is geïnspireerd op de klassieke tartaartsaus. De combinatie van beide is vullend en voedzaam door de eieren, het kikkererwtenmeel, de yoghurt en de onverzadigde vetten uit de rijstolie, maar wie toch nog een tikkeltje meer nodig heeft, kan er de kerstomatensalade bijmaken, van bij de Ovenschotel met broccoli, boerenkool en mozzarella. Ook de Broccolisalade met avocado en feta past er geweldig goed bij (wel meteen een stukje zwaarder), maar ook een frisse groene salade of een berg gegrilde groentes (zoals de combinatie uit de Kleurrijke groenten) kunnen perfect.

Wil jij ook graag aan de slag met de Santa-Maria oregano en Tellicherry zwarte peper? Neem dan deel aan de give away op de Karola’s Kitchen Instagram- account en Facebook-pagina! Ik geef maar liefst vijf pakketjes weg met deze kruiden én twee verrassingskruiden.
En als je niet kan wachten: je vindt de Santa-Maria kruiden bij Delhaize.

Karola's Kitchen - Courgette-oreganopannenkoekjes met radijsjestartaar

Ingrediënten voor 2 lunchporties (= 14 pannenkoekjes):

Voor de pannenkoekjes:
1 courgette
3 biologische eieren
100 ml neutrale plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk) of biologische koemelk
50 g kikkererwtenmeel (zie tips)
3 tl Santa-Maria oregano
versgemalen Santa-Maria Tellicherry zwarte peper, naar smaak
grof zeezout, naar smaak
3 el rijstolie (zie tips)

Voor de radijsjestartaar:
1 bussel radijsjes, zonder loof
2 tl kappertjes
een grote handvol verse kruiden (ik gebruikte bieslook, bladpeterselie en munt)
5 el ongezoete plantaardige yoghurt (ik gebruikte Alpro Soja No Sugar)
een snuifje gemalen komijn
versgemalen Santa-Maria Tellicherry zwarte peper, naar smaak
grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Rasp de courgette grof. Pak telkens een handvol courgetterasp en knijp dit uit boven de gootsteen. Leg de uitgeknepen courgette op een vel huishoudpapier. Herhaal dit tot je alle courgette van overtollig vocht hebt ontdaan en druk vervolgens een tweede vel huishoudpapier bovenop de courgetterasp. Zet opzij.

Klop de eieren los met de melk en het kikkererwtenmeel tot alle klonters verdwenen zijn. Voeg oregano, voldoende versgemalen Tellicherry peper en grof zee zout toe en klop nogmaals goed om. Zet opzij.

Snijd de radijsjes in twee en vervolgens in plakjes. Hak de kappertjes en verse kruiden heel fijn. Schep de radijsjes, kappertjes en kruiden om met de yoghurt, komijn en voldoende versgemalen Tellicherry peper en grof zeezout. Zet opzij.

Schep de geraspte courgette door het eimengsel tot alles goed verdeeld is. Verhit 1 eetlepel rijstolie in een grote pan met antiaanbaklaag en verdeel met een eetlepel enkele hoopjes van het beslag over de pan. Pruts of schud er niet mee, maar laat de pannenkoekjes enkele minuten bakken tot ze goudbruin kleuren. Draai ze vervolgens voorzichtig om met behulp van een spatel (en eventueel assisterende vork) en bak ook de andere zijde enkele minuten. Leg de pannenkoekjes op een bord met huishoudpapier en druk er een tweede vel bovenop om overtollige olie te verwijderen. Herhaal het bakken tot al het beslag op is. Vet de pan regelmatig opnieuw in met wat rijstolie.

Serveer de courgette-oreganopannenkoekjes met de radijsjestartaar en werk eventueel af met wat verse kruiden.

Tips:

Ik gebruik kikkererwtenmeel in dit recept omdat dit een gluten- en tarwevrij meel is, waardoor ook mensen met een allergie of intolerantie in die richting toch kunnen meegenieten zonder zorgen. Kikkererwtenmeel is ongeveer even rijk aan eiwitten dan haver- of speltmeel maar het heeft wel een fijne textuur en licht nootachtige smaak. Je kan kikkererwtenmeel vinden in de natuurvoedingswinkel. Vervang het gerust door een ander meel (behalve notenmeel), als je geen kikkererwtenmeel in huis hebt of overgevoelig bent aan peulvruchten, je pannenkoekjes zullen ook geslaagd zijn.
(Wie de combinatieleer à la Pascale Naessens gedwee volgt, mag gerust zijn: volgens haar theorie mag je eieren overal mee combineren – zie Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten.)

Gebruik bij voorkeur geen olijfolie om de pannenkoekjes in te bakken omdat dit nogal snel begint te roken (vanaf 180 °C om precies te zijn). Rijstolie heeft een veel hoger rookpunt en zal dus geen schadelijke vetten en walmen vormen wanneer de pan na meerdere bakrondes steeds heter wordt.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Santa Maria –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten