Karola's Kitchen - Aardbeien en abrikozen uit de oven

Aardbeien en abrikozen uit de oven

Veel heerlijker kan seizoensfruit niet worden: aardbeien en abrikozen, zijn – naast watermeloen – zonder meer mijn lievelingszomerfruitjes. Het was dan ook onmogelijk om deze zomer te laten passeren zonder ermee aan de slag te gaan. En omdat het niet altijd voor de hand liggende fruitsla of smoothies moeten zijn, besloot ik voor een in de oven gegaard ontbijt/dessert te gaan.

Aardbeien zijn in fruitland bij de besten van de klas als het op suiker- en caloriegehalte aankomt. Ze bevatten amper 5,4 g suiker en 36 kcal per 100g. (Even ter vergelijking: een appel bevat 11,4 g suiker en 54 kcal per 100 g. Bron: voedingswaardetabel.nl) Aardbeien zijn bovendien goede leveranciers van vitamine C en kalium. Beter snoepfruit kan je amper vinden!
Jammer genoeg halen heel wat arme aardbeischaapjes nooit de winkelrekken. Ze sneuvelen tijdens het selectieproces, omdat ze te klein of misvormd zijn, volgens de wensen van de gemiddelde klant. Dat geldt trouwens niet enkel voor aardbeien: ongeveer één derde van de jaarlijkse voedselproductie zou uiteindelijk niet verbruikt worden. Hallucinant! En triest… Ik was dan ook super enthousiast om te ontdekken dat Delhaize haar “gekke groenten & fruit”-aanbod uitbreidt met “gekke aardbeien”. Lees: groenten en fruit die geen standaardvorm hebben, worden tóch door Delhaize afgenomen bij de producenten. En wij, consumenten, zijn duidelijk fan: tot nu toe werden er in Delhaize al 50 000 bakjes gekke aardbeien gered wat neerkomt op 25 000 ton! Fantastisch dat zo’n gigantische hoeveelheid heerlijke, zoete, Belgische aardbeien een tragisch lot op de composthoop bespaard werd. En nu we toch voedsel aan het redden zijn: dit gerecht leent zich er perfect toe om overrijpe abrikozen op te maken. Je kan deze ook gerust vervangen door perziken of nectarines. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Aardbeien en abrikozen uit de oven

Ingrediënten voor 2 dessertporties:

250 g “gekke aardbeien” (zie inleiding)
3 kleine, verse abrikozen (of 2 kleine perziken of nectarines)
1/8 tl gemperpoeder (optioneel)
20 g cashewnoten
10 g ongezouten pistachenoten (of pijnboompitten – zie tips)
1 tl ahornsiroop (of rijstsiroop, honing… – zie tips)
1/2 tl sesamzaadjes
(plantaardige) yoghurt of kwark (of vanille-ijs of slagroom, indien je wenst)), om te serveren

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien, halveer de abrikozen en ontpit ze. Snijd het fruit in blokjes en schep het om met het gemberpoeder. Verdeel de vruchten over twee vuurvaste schaaltjes.

Hak de cashew- en pistachenoten grof en schep ze om met de ahornsiroop. Verdeel de noten bovenop het fruit en strooi er tot slot wat sesamzaadjes overheen. Plaats zo’n 20 minuten in de oven, tot de noten goudbruin zijn. Serveer de yoghurt er apart bij, zodat iedereen naar believen kan bijscheppen.

Tips:

Hieronder nog meer eenvoudige recepten met gegaard fruit:

Pistachenoten zijn heerlijk en uniek van smaak. Maar de ongezouten, gepelde variant is helaas enorm duur. Vervang ze zeker niet door de gezouten noten! Ga liever voor pijnboompitten als je geen pistachenoten in huis wil halen.

Ik kies in dit recept voor ahornsiroop omdat deze heel vloeibaar is en dus makkelijker omschept met de noten, zonder dat je er heel veel van hoeft te gebruiken. Uiteraard kan je ook kiezen voor een andere zoete siroop, zoals rijstsiroop, honing (als het niet vegan hoeft te zijn), agave…

Fruit garen in de oven is dé ideale manier om het lichter verteerbaar te maken. Zoals zovelen, kan ik rauw fruit na een maaltijd niet echt goed verdragen. Maar doordat de verhitting in dit recept zorgt voor een belangrijke eerste “vertering” valt dit fruitdessertje toch licht, zelfs na een maaltijd. Het is echter ook een prima ontbijt, als je er zo’n 100 à 150 g (plantaardige) yoghurt aan toevoegt: voedzaam en vullend genoeg om er enkele uurtjes tegenaan te gaan.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten