Vorige week liet ik het reeds – nogal terloops – voorbij komen op mijn Instagram: er valt iets te vieren. En dat iets is eigenlijk veel meer waard dan een snelle vermelding in een Instagram Story, dus bij deze wou ik er toch maar even een blogpost aan wijden. Mijn tweede boek Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond gaat in vierde druk! Ik weet niet of het al helemaal is binnen gesijpeld, want ik kan me de boeklancering die op 9 oktober plaatsvond nog heel levendig herinneren. Heerlijk om aan terug te denken tijdens deze social distancing-tijden, want toen mocht ik maar liefst 100 Karola’s Kitchen-fans verwelkomen in Gent en verwennen met lekkere hapjes. En sindsdien… Wel, elke week komen er wel enkele fijne berichtjes binnen.
” (…) Jouw eerste boek was een verademing, jouw tweede boek had ik ook meteen uit. Ik heb geen eetstoornis maar wel een zeer moeilijke relatie met eten … Dankzij jouw inzichten en nuchtere kijk, leer ik mild te zijn voor mezelf en heb ik bovendien de (voor mij dan toch) belangrijkste denkswitch kunnen maken in mijn hoofd: wat wil ik eten om mijn lichaam te voeden / hoe kan ik mijn lichaam voeden en verwennen in plaats van constant de mentale strijd aan te gaan van boos te zijn op mezelf omdat ik bepaalde dingen eet. Dankjewel om die mildheid naar mezelf in mijn leven te brengen!”
“Wat ben ik blij met jouw boeken! Ik ben een vrouw van 59 en heb nooit problemen gehad met mijn gewicht. Maar toen kwam de menopauze en de kilo’s kwamen er bij, in totaal zo’n negen. Ik heb allerlei diĆ«ten gevolgd maar niets hielp. En dan ontdekte ik jou op Instagram! Ik heb diezelfde dag nog jouw tweede boek gekocht en ben er dadelijk mee aan de slag gegaan. Nu 5 weken later ben ik al 4,5 kg kwijt en voel ik me fitter dan ooit en het kost me bovendien geen moeite en ik heb ook nooit honger! (…)”
“Lieve Karolien, ik wil je graag bedanken. Herstellen van jaren leven met een eetstoornis is niet eenvoudig. Mijn relatie met eten is nogal complex. Ik heb een hekel aan diĆ«tisten die aan komen draven met ‘perfect’ eetlijsten en aan hippe foodbloggers die kookboeken uitbrengen waarin hele voedingsgroepen gedemoniseerd worden. En toen botste ik op jouw recepten: geen exotische ingrediĆ«nten, niet moeten maar mogen, eenvoudige recepten met pure ingrediĆ«nten, variatie … en vooral gerechten die warmte uitstralen en me zin doen krijgen om weer te gaan koken en op die manier voor mezelf te zorgen. Bedankt voor jet delen van je creaties en je heldere, onderbouwde kijk op voeding!”
“(…) Mijn hele leven heb ik me te dik gevoeld. En nu na twee zwangerschappen in drie jaar is dat ook niet top. Oneindig veel diĆ«ten geprobeerd, zelfs onlangs nog, maar zo blij dat ik je account en boeken heb ontdekt, want dat zijn zo een eye openers geweest! Dus dank je wel om dat allemaal te delen want dat maakt echt zo’n verschil! We eten als gezin zoveel gezonder en anders door gerechten en tips van jou. En ook niet geheel onbelangrijk: sinds ik jouw tips toepas verloot ik ongeveer 5 kilo, heel rustig aan en op een gezonde manier en daar voel ik me echt goed bij. (…)”
Ik deel er even enkele, als cadeautje aan mezelf š Want ik ga er niet om liegen: Dit. Doet. Deugd. Uiteindelijk zit ik tijdens het schrijven namelijk ook maar gewoon te typen, aan mijn laptopje en te koken in mijn keuken en het is vaak maar raden naar wat er met al die info gebeurt bij jullie thuis. Weten dat ik hier en daar toch een verschil kan maken is onbeschrijflijk motiverend. Dus even een algemene dank je wel daarvoor!
En ik heb natuurlijk niet alleen een cadeautje voor mezelf š Dit Nice Cream Tropical-recept is er eentje voor jullie. Want hoe kan je een vierde druk beter vieren dan met ijs? (OkĆ©, taart komt absoluut ook in aanmerking, maar het mooie zomerweer van de voorbije en komende dagen maakt een fris ijsje toch meer geschikt, leek me.) De Nice Cream Tropical is Ć©Ć©n van de 50 recepten uit Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond. Deze gelegenheid leek me ideaal om het ook met de online wereld de delen. Want het is feest en zo!
Deze lekkernij biedt je alles wat je van een ijsje verwacht: fris, zoet en heerlijk romig! En dat zonder dat er enige room of vorm van suiker aan te pas komt. De ananas en banaan zorgen voor meer dan voldoende zoet, dat perfect in balans gebracht wordt door de zachte kokos en frisse limoenzeste. Presenteer dit ijsje vooral niet als ‘gezond’ of ‘caloriearm’ of ‘suikervrij’ want dan is de feestsfeer snel ver te zoeken š Je merkt namelijk helemaal niet dat deze zoetigheid ook maar iets verschilt van een ‘echt’ ijsje. Het geheim voor de romige textuur is trouwens de bevroren banaan. Als je dus aan het experimenteren zou gaan met andere smaken, laat je deze beter niet weg. Maar ga zeker eerst voor deze klassieke, gouden, tropische combinatie! Een echte winner die perfect past bij dit heerlijke weer.
Ingrediƫnten voor 4 personen:
150 g diepgevroren banaan (zie tips)
250 g diepgevroren ananas
200 ml plantaardige melk met kokossmaak (ik gebruik Alpro Coconut Original – zie tips)
de geraspte schil van 1 biologische limoen
Bereiding:
Doe alle ingrediĆ«nten in een krachtige blender en mix in verschillende fases tot je een glad, romig ijs hebt. Als je blender over een ‘duwstaaf’ beschikt, gebruik die dan om de ingrediĆ«nten tijdens het blenden naar het mes toe te duwen. Schep tussendoor enkele keren om.
Schep de nice cream in vier kommetjes. Spoel de limoen grondig en rasp wat van de groene schil boven elke portie. Serveer onmiddellijk.
Tips:
Diepgevroren banaan kan je niet kopen. Snijd daarom zelf enkele (heel) rijpe bananen in plakjes, leg deze op een vel bakpapier op een platte schaal en plaats een half uur in de diepvriezer (of tot ze diepgevroren zijn). Vervolgens kan je de schijfjes bewaren in een zakje of doosje in de vriezer. Laat rijpe bananen dus niet slecht worden! Vries ze voortaan op deze manier in, zo krijgen ze nog een geweldig tweede leven als nice cream!
De Alpro Coconut Original geeft een subtiele kokossmaak en bevat 9x minder calorieƫn dan kokosmelk, daarom geef ik er in dit recept de voorkeur aan: de smaak van het fruit overheerst (wat ik het liefste heb) en het houdt het ijsje licht. Uiteraard kan je ook gewone kokosmelk gebruiken! Deze is wel veel intenser van smaak, dus het resultaat zal in dat geval wel een stuk kokosnoot-achtiger zijn.
Krijg je de nice cream niet helemaal op, schep hem dan in vormpjes om ijslolly’s van te maken. Ook kan je hem in kleine potjes invriezen. Zet deze laatste voor het serveren een half uurtje in de koelkast, zodat het diepgevroren fruit enigszins kan smelten. Doe voor het invriezen niet alle nice cream in Ć©Ć©n grote doos, zoals je met roomijs zou doen. Je kan er namelijk geen bolletjes van scheppen.
Zowel ananas als banaan zijn heerlijk zoet van nature. Als je gaat experimenteren met ander bevroren fruit, hou er dan rekening mee dat je wellicht wat zoetstof (naar eigen keuze en smaak) zal moeten toevoegen om bijvoorbeeld het zure van rood fruit in balans te brengen.
Wil je graag jouw eigen exemplaar van Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond?
Bestellen kan online bij o.m. Standaard Boekhandel (klik hier) en Bol.com (klik hier)!
Intussen kan je ook opnieuw rechtstreeks terecht bij jouw lokale boekhandel om het meteen mee naar huis te nemen.
23 reacties
Welke blender gebruik je hiervoor? Heb je tips?
De blender die ik zelf heb is deze, van KitchenAid. Het is wel een prijzig ding, maar intussen bracht KitchenAid een even krachtige blender op de markt, die wat kleiner is maar dit dus ook perfect aankan! Dat is deze.
Een toppertje!!! Zo goed zelfs dat ik ineens 2 porties gegeten heb … guilt free š
Super dat het gesmaakt heeft!
Vries je zelf ananas in of koop je dat ergens diepgevroren?
Zou je ook een kleinere portie kunnen maken in de kitchenaid chopper?
Het klinkt in ieder geval heel lekker!
Hey Sarah, bij Colruyt verkopen ze diepgevroren ananas (misschien ook bij AH, dat weet ik niet). Maar je kan ook perfect zelf ananas invriezen!
De kleine KitchenAid chopper zou ik niet durven gebruiken. Ik denk niet dat die motor dat aankan. Maar met de K400 KitchenAid-blender kan je wel nicecream maken! En dan kan je een kleinere hoeveelheid gebruiken omdat die kan ook relatief klein is. (Alle uitleg over al die apparaten lees je op mijn pagina Mijn Keuken must-haves :))
Top recept! āNa het lezen van je boeken doe ik āoverschottenā fruit in de diepvries. Al gesneden en klaar om te gebruiken. Daarmee maak ik alle mogelijke varianten op dit recept. Vandaag banaan-meloen-vanille-alpro yoghurt. Heel lekker! Het weggooien van fruit is verleden tijdš
Oh fantastisch!!!
Hoi Karola,
Misschien niet de tijd van het jaar hiervoor, maar isolatie/quarantaine met het gezin vraagt soms wat extra (gezond) zoet š
Kan je deze maken met gewoon vers fruit en in een ijsmachine?
Bedankt!!
Hey Ilse, nee dat gaat niet lukken š Ik zou dan echt op zoek gaan naar recepten die werken met een ijsmachine. Die zijn ongetwijfeld wel te vinden!