Search

Wortelsinaasmuffins

Eergisteren was een mijlpaaldag voor Karola’s Kitchen! Mijn Facebook-pagina overschreed de grens van 4 000 vind-ik-leukjes en op Instagram ging ik de 2 000 volgers voorbij. Joepiejee! Nog steeds geniet ik ontzettend van elke nieuwe Karola’s Kitchen-fan. Dat datgene wat mij zo blij en gelukkig maakt ook door andere mensen, door jullie, gewaardeerd wordt, geeft ZO-VEEL energie. Dank jullie wel dus, voor zoveel liefde en steun 🙂
Zo’n fijne gebeurtenissen laat ik niet passeren zonder gepast feestvoer. Deze prachtige wortelsinaasmuffins zijn van dat feestvoer: overheerlijk en toch nog steeds boordevol goeds!

Voor alle duidelijkheid: gezond gebak is en blijft gebak. Een traktatie. Ik kan alleen maar voor mezelf, mijn lijf en mijn metabolisme spreken, maar als ik teveel gebakjes eet, hoe gezond ook, dan gaat de weegschaal de hoogte in… Ik erger me wel eens aan de huidige trend dat je zoveel mag eten als je wil, zolang het maar gezond is. Misleidend vind ik ze, al die gezonde taarten en koekjes en cupcakes. Wie graag wil of moet afvallen denkt al gauw dat “gezond” gelijk staat aan “lijnvriendelijk”, maar dat is lang niet altijd het geval. Een baksel dat vol energierijke ingrediënten als noten, kokosvet, ahornsiroop, gedroogde vruchten en notenpasta’s zit, doet je evenzeer bijkomen als een doorsnee croissant. (Over dit misverstand schreef ik de blogpost Gezondheid vs. gewicht – klik hier.) Dat alles laat ik echter de pret niet bederven. Mijn innerlijke zoetekauw hou ik graag tevreden met een regelmatig, traditioneel of healthy, gebakje. Genieten, met mate, zoals ze dat zeggen 😉

Ik let erop dat ik zoveel mogelijk gezond en puur eet, maar tegelijk hou ik – zonder aan het tellen te gaan – rekening met het caloriegehalte in mijn gerechten. Daarvoor neem ik zeker geen toevlucht tot allerlei light en 0% producten. Omdat groenten en fruit de basis vormen van mijn eetpatroon, zijn mijn maaltijden als vanzelf lijnvriendelijk.
Ook deze wortelsinaasmuffins voldoen aan al mijn voorwaarden. Ik hield ze zo eenvoudig en licht mogelijk. En toch zijn ze zo ongelooflijk lekker en vol van smaak! Ze zijn helemaal plantaardig, met uitzondering van de topping, waarvoor ik Griekse yoghurt gebruikte. Maar ook zonder die feestelijke bovenlaag zijn ze overheerlijk en bovendien kan je ze dan makkelijker bewaren en transporteren. Want dergelijke beauties moeten gewoonweg gedeeld worden. Spread the love dus!

Karola's Kitchen - muffins met wortel en sinaasappel

Ingrediënten voor 6 muffins:

1 kleine, rijpe peer (na het schoonmaken, moet je zo’n 150 g overhouden)
2 kleine wortelen (na het schoonmaken, moet je zo’n 120 g overhouden)
100 g boekweitmeel (zie tips)
25 g amandelpasta (zie tips)
25 g kokosvet
1 tl honing (zo’n 12 g – of rijst-, agave- of ahornsiroop, als je veganistisch bent)
8 dadels, grof gehakt
een handje walnoten, grof gehakt
een handje pistachenoten, grof gehakt
¾ tl speculaaskruiden
de fijn geraspte oranje schil van 1 sinaasappel
½ tl bakpoeder
½ tl natriumbicarbonaat
extra kokosvet en 1 el boekweitmeel voor het voorbereiden van de bakvorm
eventueel wat Griekse yoghurt met honing en gehakte pistachenoten als topping

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maal de peer in een blender of foodprocessor tot moes. Rasp de wortelen met een fijne rasp.

Verhit de amandelspread, het kokosvet en de honing (of het veganistisch alternatief) enkele minuten in een pannetje tot alles gesmolten is en roer de ingrediënten stevig door elkaar met een klopper tot een homogeen mengsel.

Vermeng de speculaaskruiden, het bakpoeder en de natriumbicarbonaat onder het boekweitmeel. Voeg vervolgens de perenmoes, de geraspte wortel en het warme amandelmengsel erbij en roer goed om. Schep tot slot ook de gehakte dadels, sinaasappelzeste en de grof gehakte walnoten en pistachenoten door het deeg.

Maak een muffinvorm met 6 uitsparingen bakklaar:
Vet de vorm in met kokosvet met behulp van een keukenpapiertje. Zeef vervolgens de eetlepel boekweitbloem boven de 6 vormpjes en schud met het bakblik zodat alle wanden met bloem bedekt zijn. (Klik HIER voor een filmpje, als je je niet echt veel kan voorstellen bij mijn uitleg. Van minuut 1.00 tot 1.20 zie je goed wat ik bedoel.)
Verdeel met een eetlepel het deeg over de 6 vormpjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Vervolgens even laten afkoelen in de vorm en klaar!

Karola's Kitchen - muffins met wortel en sinaasappel

Tips:

De hoeveelheden peer en wortel zijn behoorlijk precies en ik raad je aan die ook te volgen om het beste resultaat te bekomen.

Amandelpasta (ook wel spread genoemd) is pindakaas, maar dan met amandelen in plaats van pinda’s natuurlijk. Deze is te koop in natuurwinkels, zoals Bio-Planet bijvoorbeeld. Je zou deze eventueel kunnen vervangen door pindakaas, maar uiteraard zal dit wel de smaak beïnvloeden. Pindakaas is namelijk veel overheersender dan amandelspread, die vrij neutraal smaakt. Een goede amandelpasta bevat (net zoals elke goede noten- of pittenpasta) énkel amandelen. Kijk dus zeker even naar de ingrediëntenlijst!
Je kan amandelspread ook zelf maken, las ik in het boek The Green Kitchen. Daarvoor verwarm je de oven voor op 140°C. Verspreid de amandelen over een bakplaat en zet deze 20 minuten in de oven. Als de noten velletjes hebben, leg je ze op een propere keukenhanddoek en wrijf je er zachtjes over zodat de velletjes loskomen. Doe de noten dan met wat zout in een blender of foodprocessor en pureer ongeveer 3 tot 5 minuten, tot je een gladde, romige pasta hebt. (Dit alternatief heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar misschien hebben jullie er wel iets aan.)

Boekweitmeel is glutenvrij. Het is een grover meel dan gewoon tarwemeel en heeft een meer aardse smaak. Als je echt geen boekweitfan bent, kan je het boekweitmeel in dit recept vervangen door havermeel (fijngemalen havermout dus).

Gek van muffins? Probeer dan zeker en vast ook mijn spicy appelhavermuffins! Klik hier voor het recept.

14 reacties

    1. Dag Marie
      De amandelspread kan je zeker vervangen door tahin, wat eigenlijk sesamspread is hè. Dus qua textuur en vetgehalte zijn die vergelijkbaar. Tahin vind ik wel veel bitterder van smaak, dus daarom gebruik ik het niet echt vaak… Wat de functie juist is…? In de eerste plaats smeuïgheid en “sappigheid”. En ook coherentie, dat het een mooi geheel vormt dus. Ik denk dat het zonder ook wel iets van lekker baksel kan opleveren, maar ik betwijfel het sterk of je die sponzige muffinstructuur zou verkrijgen. Volgens mij zou je wel eieren in de plaats van de amandelspread en het kokosvet kunnen gebruiken. Maar omdat ik bij voorkeur met licht verteerbare voedselcombonaties en plantaardig kook en bak, deed ik dat hier niet. Als je het toch zou uitproberen, laat het me dan zeker weten!:)
      Groetjes
      Karolien

  1. Hallo, mss lees ik dit allemaal wat laat, maar idd, voor mij is het allemaal een beetje teveel tegenwoordig, alles mag als het maar gezond is en ipv op gewicht of onder gewicht te gaan komt er alsmaar bij, gewoon het hoofd & lichaam slaat op hol…
    nog veel werk ad winkel, nadenken welke weg ik uiteindelijk ga inslaan…
    bedankt voor de blog 🙂

    1. Hoi Alexandra, dat ben ik niet helemaal zeker, maar vermoedelijk wel als je de cake langer in de oven laat (eventueel op een iets lagere temperatuur of met een stuk aluminiumfolie eroverheen tijdens de eerste helft van de baktijd). Als je het zou uitproberen, laat je dan een reactie achter hieronder? 🙂 Zo kunnen andere lezers je tips gebruiken 😉 Veel succes en vooral: smakelijk!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!