muffins met wortel en sinaasappel

Wortelsinaasmuffins

Eergisteren was een mijlpaaldag voor Karola’s Kitchen! Mijn Facebook-pagina overschreed de grens van 4 000 vind-ik-leukjes en op Instagram ging ik de 2 000 volgers voorbij. Joepiejee! Nog steeds geniet ik ontzettend van elke nieuwe Karola’s Kitchen-fan. Dat datgene wat mij zo blij en gelukkig maakt ook door andere mensen, door jullie, gewaardeerd wordt, geeft ZO-VEEL energie. Dank jullie wel dus, voor zoveel liefde en steun 🙂
Zo’n fijne gebeurtenissen laat ik niet passeren zonder gepast feestvoer. Deze prachtige wortelsinaasmuffins zijn van dat feestvoer: overheerlijk en toch nog steeds boordevol goeds!

Voor alle duidelijkheid: dit is gebak. Een traktatie. Ik kan alleen maar voor mezelf, mijn lijf en mijn metabolisme spreken, maar als ik teveel gebakjes eet, hoe gezond ook, dan vliegen de kilo’s er snel aan! Ik erger me weleens aan de huidige spirit dat je zoveel mag eten als je wil, zolang het maar gezond is. Misleidend vind ik ze, al die gezonde taarten en koekjes en cupcakes… Mensen denken al gauw dat “gezond” gelijk staat aan “lijnvriendelijk”, maar dat is lang niet altijd het geval. Een baksel dat vol energierijke ingrediënten als noten, kokosvet, ahornsiroop, gedroogde vruchten en notenpasta’s zit, doet je evenzeer bijkomen als een doorsnee boule de Berlin. Een hele tijd geleden, schreef ik reeds een stukje over dit wijdverspreide misverstand (klik HIER voor het artikel)… Laat dit echter de pret niet bederven! Mijn innerlijke zoetekauw hou ik graag tevreden met een occasioneel pateeke. Genieten, met mate, zoals ze dat zeggen 😉

Ikzelf let er dus op dat ik zoveel mogelijk gezond en puur eet, maar tegelijk hou ik ook rekening met het caloriegehalte in mijn gerechten en maaltijden. Daarvoor neem ik zeker geen toevlucht tot allerlei light en 0% producten. Omdat groenten en fruit steeds de basis vormen in mijn keukentje, bereik ik dit doel vaak automatisch.
Ook deze wortelsinaasmuffins voldoen aan al mijn voorwaarden. Ik hield ze zo eenvoudig en licht mogelijk. En toch zijn ze zo ongelooflijk lekker en vol van smaak! Ze zijn helemaal plantaardig, met uitzondering van de topping, waarvoor ik Griekse yoghurt gebruikte. Maar ook zonder die feestelijke bovenlaag zijn ze overheerlijk en bovendien kan je ze dan makkelijker bewaren en transporteren. Want dergelijke beauties moeten gewoonweg gedeeld worden. Spread the love dus!

Karola's Kitchen - muffins met wortel en sinaasappel

Ingrediënten voor 6 muffins:

1 kleine, heel rijpe peer (na het schoonmaken, moet je zo’n 150 g overhouden)
2 kleine wortelen (na het schoonmaken, moet je zo’n 120 g overhouden)
100 g boekweitmeel (zie tips)
25 g amandelspread (zie tips)
25 g kokosvet
1 tl honing (zo’n 12 g – of rijst-, agave- of ahornsiroop, als je veganistisch bent)
8 dadels, grof gehakt
een handje walnoten, grof gehakt
een handje pistachenoten, grof gehakt
¾ tl speculaaskruiden
de fijn geraspte oranje schil van 1 sinaasappel
½ tl bakpoeder
½ tl natriumbicarbonaat
extra kokosvet en 1 el boekweitmeel voor het voorbereiden van de bakvorm
eventueel wat Griekse yoghurt met honing en gehakte pistachenoten als topping

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Maal de peer in een blender of foodprocessor tot moes. Rasp de wortelen met een fijne rasp.
  3. Verhit de amandelspread, het kokosvet en de honing (of het veganistisch alternatief) enkele minuten in een pannetje tot alles gesmolten is en roer de ingrediënten stevig door elkaar met een klopper tot een homogeen mengsel.
  4. Vermeng de speculaaskruiden, het bakpoeder en de natriumbicarbonaat onder het boekweitmeel. Voeg vervolgens de perenmoes, de geraspte wortel en het warme amandelmengsel erbij en roer goed om. Schep tot slot ook de gehakte dadels en de grof gehakte walnoten en pistachenoten door het deeg.
  5. Maak een muffinvorm met 6 uitsparingen bakklaar:
    Vet de vorm in met kokosvet met behulp van een keukenpapiertje. Zeef vervolgens de eetlepel boekweitbloem boven de 6 vormpjes en schud met het bakblik zodat alle wanden met bloem bedekt zijn. (Klik HIER voor een filmpje, als je je niet echt veel kan voorstellen bij mijn uitleg. Van minuut 1.00 tot 1.20 zie je goed wat ik bedoel.)
    Verdeel met een eetlepel het deeg over de 6 vormpjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Vervolgens even laten afkoelen in de vorm en klaar!

Karola's Kitchen - muffins met wortel en sinaasappel

Tips:

De hoeveelheden peer en wortel zijn behoorlijk precies en ik raad je aan die ook te volgen om het beste resultaat te bekomen. Heb je wat over? Lekker! Snoep maar!

Amandelspread is pindakaas maar dan met amandelen in plaats van pinda’s natuurlijk. Deze is te koop in natuurwinkels, zoals Bio-Planet bijvoorbeeld. Je zou deze eventueel kunnen vervangen door pindakaas, maar uiteraard zal dit wel de smaak beïnvloeden. Pindakaas is namelijk veel overheersender dan amandelspread.
Je kan amandelspread ook zelf maken, las ik in het boek The Green Kitchen. Daarvoor verwarm je de oven voor op 140°C. Verspreid de amandelen over een bakplaat en zet deze 20 minuten in de oven. Als de noten velletjes hebben, leg je ze op een propere keukenhanddoek en wrijf je er zachtjes over zodat de velletjes loskomen. Doe de noten dan met wat zout in een blender of foodprocessor en pureer ongeveer 3 tot 5 minuten, tot je een gladde, romige pasta hebt. (Dit alternatief voor de amandelspread uit potjes heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar misschien hebben jullie er wel iets aan.)

Boekweitmeel is glutenvrij. Het is een grover meel dan gewoon tarwemeel en heeft een meer aardse smaak. Als je echt geen boekweitfan bent, kan je het boekweitmeel in dit recept vervangen door havermeel (fijngemalen havermout dus).

Gek van muffins? Probeer dan zeker en vast ook mijn spicy appelhavermuffins! Klik HIER voor het recept.

En als laatste, allerbelangrijkste tip:
Volg jij Karola’s Kitchen nog niet op Facebook of Instagram? Ga dan snel naar mijn Facebookpagina en Instagram-account (@karolaskitchen) om hier verandering in te brengen en op de hoogte te blijven van allerlei extra gezond-en-lekker-eten-nieuws! 😉

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten