Zoeken

Pasta met feta en kerstomaatjes uit de oven

Deze romige Pasta met feta en kerstomaatjes uit de oven is een echte people pleaser: eenvoudige, toegankelijke ingrediënten, lekker smeuïg en met heerlijke zomerse smaken. En het is pasta! Dat is hier thuis meestal al genoeg om mijn wederhelft met enthousiasme veel groenten te laten oppeuzelen 🙂

De TikTok hype: baked feta pasta

Ik zit niet op TikTok. Dat gaat nog wel even zo blijven. Ik word al heel zenuwachtig van de vernieuwde Instagram waar alles draait rond Reels met springerige dansjes en het overgeacteerd wijzen naar woordballonnen. TikTok – nochtans extreem aanbeden door vele vriendinnen – is nog een ander paar mouwen. Een hoeveelheid prikkels die ik niet aankan.
Voor wie niet op Instagram zit, noch op TikTok en niet weet waarover ik het heb: geen zorgen, je mist – naar mijn mening – werkelijk niets.

Zélfs als je niet op TikTok zit, ontsnap je niet aan bepaalde TikTok hypes. Ze duiken op via andere sociale media, in magazines en op televisie. (Zie je wel: je mist dus wérkelijk niets ;)) Eén van die hypes was de Baked feta pasta, een supereenvoudig recept waarin feta en kerstomaatjes gebakken worden in de oven, waarna er gekookte pasta doorheen geschept wordt. Toegegeven: de aanblik zag er geweldig uit en de schijnbare 5 minuten werk die je eraan hebt, dat klinkt ook goed in de oren. Ik moest het dus wel eens uitproberen.

Zoals ik al wat verwachtte, bleef ik toch teleurgesteld achter: weinig verschillende smaken en texturen. Ik durf het gerust saai te noemen. Er viel natuurlijke wel iets te zeggen voor de combinatie van kerstomaatjes, feta en pasta. En hoe meer er in de oven geroosterd wordt, hoe beter, als je ’t mij vraagt. Ik voelde het dus prikkelen om er mijn eigen versie van te maken.

Et voila. Vandaag presenteer ik jullie de Pasta met feta en kerstomaatjes uit de oven! En niet zomaar een pasta: de Armando La Linguina volkoren linguini.

Bovenaanzicht van een donker bord met daarin linguini met geroosterde kerstomaatjes, paprika en broccoli. Met stukjes feta en geroosterde pijnboompitjes eroverheen.

Waarom is volkoren pasta beter?

Sommigen onder jullie zullen het me al tot in den treuren hebben horen zeggen, maar toch nog maar eens voor wie er nog over twijfelt: volkoren pasta is een voedzamere keuze dan witte pasta. Omdat volkoren pasta veel meer voedingsvezels bevat dan witte pasta, zijn onze “goede darmbacteriën” (ook wel de darmflora en het microbioom genoemd) er veel en veel blijer mee. Die goede darmbacteriën maken een belangrijk deel uit van ons afweersysteem. Ze voeden zich met de vezels en zijn dus op hun best als er voldoende vezels in ons eetpatroon zitten.

Wat voldoende is, valt duidelijk te zeggen: onze Hoge Gezondheidsraad adviseert een minimale dagelijkse inname van 25 g vezels. Slechts 16% van de Belgen haalt deze ondergrens. Er is dus héél veel ruimte voor verbetering. Vezels zijn namelijk niet alleen belangrijk voor onze darmflora (en bijgevolg voor een deel van onze afweer), maar het eten van voldoende vezels zorgt ook voor een vermindering van het risico op hart- en vaatziektes, diabetes type 2 en darmkanker én een vezelrijk eetpatroon vormt vaak een oplossing voor een te hoge cholesterol.

Mijn lievelings

Ik ben in geen enkele situatie fan van tellen en rekenen, als het op eten aankomt. Dat zorgt alleen maar voor stress en een krampachtige relatie met voeding. Wél ben ik fan van het maken van haalbare, concrete wijzigingen in je eetpatroon die sowieso gunstig voor je zijn. Je witte pasta vervangen door een volkoren variant is daar een mooi voorbeeld van.

Ik ben zelf grote fan van de Armando volkoren-lijn, te vinden bij Delhaize. Het is dan ook niet de eerste keer dat ik met deze pasta werk. Ik gebruikte de pappardelle al in de Pappardelle met champignons in een geitenkaassausje, de farfalle in de Pastasalade caprese en de tortiglioni in de Tortiglioni met butternutsaus. De ene volkorenpasta is namelijk de andere niet: er zijn soorten die “slechts” 6,8 g vezels per 100 g bevatten, terwijl de Armando’s 10 tot 11 g vezels per 100 g bevatten. (Witte pasta bevat 2,5 à 3 g vezels per 100 g.)

Voor zover ik weet is Armando de beste leerling van de klas, als het op vezelgehalte aankomt. Nog een pluspunt: de pasta wordt gemaakt van tarwe én haver. Naast vezelgehalte is ook variatie één van mijn stokpaardjes. Deze pasta biedt je dus twee graansoorten (variatie!) daar waar anderen vaak gemaakt zijn van één soort (tarwe).

Een romige pasta zonder room (en met veel groenten)

Er zijn allerlei manieren om een smeuïge, romige pasta te verkrijgen, zonder dat je room hoeft te gebruiken. In de Romige pasta met asperges en spinazie gebruikte ik bijvoorbeeld Philadephia Extra Protein. In dit recept ging ik voor de Delhaize ricotta, een van nature vetarme kaas die me, zeker in combinatie met de feta, tomaatjes en basilicum meteen meeneemt naar mediterrane vakantie-oorden.

Voor de extra groenten ging ik hier voor broccoli, rode paprika en rode ui. Heel bewust allemaal toegankelijke ingrediënten omdat het nog eens om te gooien na de Orzotto met (minder makkelijk aan de kroost te verkopen) spruitjes, raapjes en venkel 🙂 Smakelijk!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Pasta met feta en kerstomaatjes uit de oven

Een romige pasta, met heerlijke ovengeroosterde kerstomaatjes, broccoli, paprika en rode ui. Met dit toegankelijke gerechtje kan je iedereen plezieren!
4.99 van 73 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

  • 1 rode paprika
  • 2 rode uien
  • 1 broccoli
  • 250 g kerstomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 100 g feta
  • een handvol pijnboompitjes
  • 1 courgette
  • een grote handvol verse basilicum
  • 125 g volkoren linguini (zie tips)
  • 2 volle el ricotta (ca. 75 g)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de paprika en snijd hem in repen. Verwijder de schil van de rode uien en snijd ze in partjes. Snijd de broccoli in roosjes, spoel deze goed en dep ze droog. Stort de paprika, ui en broccoli op een bakplaat. Voeg ook de kerstomaatjes toe. Pers er de knoflook boven uit.
  • Besprenkel de groenten met 2 el olijfolie, 1 tl gedroogde basilicum, 1/2 tl gedroogde oregano, 1/2 tl gedroogde tijm en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep goed om en verspreid de groenten zo goed als mogelijk over de bakplaat. Maak wat plaats tussen de groenten en leg het blok feta in het midden. Plaats 20 minuten in de oven.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge kookpot (die je zo meteen ook zal gebruiken voor het koken van de pasta). Doe ze in een kommetje, van zodra ze goudbruin zijn en zet opzij.
  • Draai de courgette in sliertjes met een spiraalsnijder. Zet opzij.
  • Hak de verse basilicum grof en zet opzij.
  • Breng water aan de kook en kook de linguini gaar in 7 minuten. Schep naar het einde toe een pollepel (= ca. 100 ml) van het kookwater van de pasta op. Roer de ricotta los met 2 el van het pastakookwater en zet de rest opzij.
  • Haal de groenten uit de oven. Breek de feta in enkele grove stukken met een spatel. Stort de linguini, courgetti en verse basilicum op de bakplaat en verdeel het ricottamengsel over alle andere ingrediënten. Schep om tot alles mooi verdeeld is. Indien nodig kan je nog een beetje extra pastakookvocht toevoegen, als het geheel te droog zou lijken.
  • Bestrooi de pasta voor het serveren met de pijnboompitten. Smakelijk!
Trefwoord Vegetarisch, pasta

Bovenaanzicht van twee donkere borden met daarin linguini met geroosterde kerstomaatjes, paprika en broccoli. Met stukjes feta en geroosterde pijnboompitjes eroverheen.

Pasta met feta en kerstomaatjes uit de oven: tips & tricks

Product- en bereidingstips

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije pasta.
  • Lactosevrij
    Gebruik een lactosevrije roomkaas in plaats van de ricotta, zoals bijvoorbeeld de Philadelphia Lactosevrij. Je kan ook de ricotta gewoon weglaten en extra olijfolie toevoegen om het gerecht lekker smeuïg te maken.
    Feta bevat slechts heel weinig lactose en kan door de overgrote meerderheid van de mensen met een lactose-intolerantie goed verteerd worden.
    Je kan de feta eventueel ook weglaten en vervangen door (plantaardige) Parmezaanse kaas.
  • Vegan
    Gebruik een plantaardig alternatief voor feta  en verkruimel dit NA het bakken over de groenten. Vervang de ricotta door een vegan “roomkaas” of door wat extra olijfolie.
  • Andere groenten
    De kerstomaatjes vormen een belangrijk onderdeel van het sausje, dus die zou ik niet weglaten. Met de andere groenten kan je makkelijk spelen: vervang de paprika bijvoorbeeld door courgette of venkel en de broccoli door blokjes pompoen. Let er wel op dat je een goede mix maakt van sappige en eerder harde groenten, zodat je zeker een lekker sausje krijgt, op basis van de ricotta en het vocht dat de groenten vrijgeven.

Bewaren en vooraf bereiden

  • Je kan dit gerecht gerust vooraf maken. Voor het allerbeste resultaat:
    • Rooster de groenten en feta vooraf in de oven
    • Draai de courgette vooraf in sliertjes en bewaar deze in een luchtdichte doos in de koelkast
    • Kook de pasta à la minute en schep de de groenten, courgetti en ricotta doorheen.
  • Restjes kan je 3 à 4 dagen bewaren in een goede, luchtdichte doos in de koelkast.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

163 reacties

  1. 5 sterren
    Ik maakte deze pasta vorige week met “gewone” volkoren spaghetti, bij gebrek aan de volkoren linguine, en – wauw! – wat een zaligheid, zo alles op de bakplaat. Ik liet alles wat langer in de oven omdat de broccoli nog net iets te hard was (waarschijnlijk waren mijn roosjes wat te groot) en daardoor werden de tomaatjes heerlijk zoete “snoepjes”. Topgerecht!!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!