Zoeken

Onmisbaar in mijn voorraadkast

Een droomkeuken… Elke hobbykok heeft er al meermaals over gefantaseerd. Na negen jaar van plantrekkerij in een gammele, donkere, niet-uitgeruste keuken, gevolgd door zes maanden stevig verbouwen werd mijn droomkeuken een realiteit. Via heel wat bloed-zweet-en-tranen-berichtjes op mijn sociale media konden jullie willens nillens heel het proces volgen en ook de voor- en na-foto’s van de verbouwing deelde ik al op de blog. Maar waar ik jullie eigenlijk nog amper iets over liet zien is het voorraadkamertje. Na de keuken, zonder enige twijfel mijn favoriete plekje in huis. En dat geldt net zo goed voor de deelnemers van de kookworkshops die ik hier organiseer. Maar al te graag nemen ze even de tijd om die propvolle twee vierkante meter eens van dichterbij te bekijken.
Karola's Kitchen - Onmisbaar in mijn voorraadkastOp vraag van het bio-merk Smaakt geef ik ook jullie een inkijk in mijn voorraadkast. (Ik wil me alvast even excuseren voor de weinig professionele foto’s… Zoals het een goede voorraadkast betaamt, komt er namelijk geen daglicht binnen in dit kamertje.)

Eigenlijk is mijn voorraadkast eerder een muur. In de berging, die aan de keuken grenst, doopte ik namelijk een wand tot voorraadrek. Omdat ik me in onze oude poppenhuiskeuken blauw ergerde aan de achter- en op elkaar gestapelde bokalen, blikken en potjes, was voor mij één ding essentieel: ik wilde niet langer vijf dingen moeten verplaatsen of herschikken om uiteindelijk toegang te krijgen tot die ene gezochte voorraadpot. Alles moest voortaan zijn eigen plekje hebben, overzichtelijk en vooral meteen bereikbaar.
Een goed gevulde en doordachte voorraad maakt gezond eten een stuk makkelijker. Het is voor mij zelfs zo essentieel dat ik er in mijn boek Gewoon Gezond enkele pagina’s aan besteed. Ook hier op de blog wil ik er dus heel graag eens op inzoomen.

Wat je hier steevast in de berging vindt, is een heel arsenaal aan noten en zaden. Ze worden dagelijks gebruikt! Om granola, ontbijtzadenmix en zadencrackers mee te maken bijvoorbeeld. Ook als afwerkers voor tal van warme en koude gerechten kies ik voor wat knapperige nootjes of pitten. Mijn lief doet er bovendien vaak beroep op wanneer hij zin heeft in een crunchy tussendoortje. Pindakaas, amandelpasta en tahin (allen zonder toevoegingen) zijn eveneens vaste waarden. Gedroogde vruchten bewaar ik in bokaaltjes. Ze blijven super lang goed en ik vind het fijn om ermee te experimenteren in gezonde baksel of Midden-Oosterse stoofpotjes.

Karola's Kitchen - Onmisbaar in mijn voorraadkast

Onmisbare smaakmakers zoals verschillende soorten uien, knoflook en gember hebben ook een vaste plek in de berging, weg van licht en te sterke temperatuurschommelingen. Je kan er elk eenvoudig gerecht mee naar een hoger niveau tillen, dus ik heb ze altijd in huis. Dankzij de plastic bakjes heb ik steeds een goed zicht op wat ik al dan niet moet aanvullen. Gedroogde kruiden en specerijen bewaar ik een lade vlak naast de kookplaat. Sumak, saffraan, pimentòn, enkele zoutsoorten en andere speciallekes die ik maar af en toe gebruik, vind je echter bij de voorraad. Net zoals sojasaus, vissaus, verschillende smaken azijn en andere afwerkers.

Karola's Kitchen - Onmisbaar in mijn voorraadkast

Dan komen we bij de koolhydraatbronnen: meel, graan en peulvruchten. Heel vaak laat ik me verleiden tot het in huis halen van bijzonder soorten meel, om ooit eens misschien dat ene gebak uit te proberen. Eigenlijk is het meer een verzameling dan een voorraad ingrediënten. What can I say, sommige doen in postzegels, anderen in bloem. Via de Smaakt-webshop kon ik mijn collectie nog wat uitbreiden. Voortaan staan ook amarantmeel en rode linzenmeel hier te pronken!

Karola's Kitchen - Onmisbaar in mijn voorraadkast

Wat granen en peulvruchten betreft ben ik behoorlijk braaf: zilvervliesrijst, haver, linzen, quinoa… En sinds kort ook de rijstvlokken en gepofte rijst van Smaakt.
Uiteraard zijn ook conserven onmisbaar! Kikkererwten, linzen, witte en rode bonen… Maar ook groenteconserven zoals tomatenblokjes, artisjokharten, boontjes, zuurkool, augurken… Gezond eten is voor mij een prioriteit. Maar ook prioriteiten mogen al eens snel en makkelijk gaan. Bokaal- en blikgroenten en -peulvruchten kunnen ware redders in nood zijn!

Karola's Kitchen - Onmisbaar in mijn voorraadkast

Een van mijn belangrijkste motto’s als het op gezonde eetgewoontes aankomt is: haal niets in huis dat je eigenlijk niet wil opeten. Dat is nu eenmaal de meest eenvoudige manier om je dagelijks aan die goede voornemens te houden. Er valt dus niet zo veel “ongezonds” in onze voorraadkast te ontdekken. Enkel his & hers chocolade is hier altijd ALTIJD aanwezig: Côte d’Or Dessert 58 Praliné voor mijn lief en pure chocolade met een hoog cacaogehalte voor mij. Als we toch eens een ontembare zin hebben in zoet of zout, gaan we naar de (nacht)winkel. True story 🙂 De pofmaïs die ik van Smaakt ontving, zal dus volgens mij snel sneuvelen! Een grote kom homemade popcorn voor bij onze favoriete serie… Ik kijk er al naar uit!

 

 


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Smaakt.

8 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!