Het is herfst en dat moet gevierd worden. Mijn lievelingsseizoen! Ik geef toe dat de regen het soms wat hard to love kan maken, maar om dat te compenseren zijn er gelukkig heerlijke zoetigheden, met veel kaneel. Zoals deze cobbler met peer. In te zetten als dessert, luxueus brunchgerecht of lekkernij voor bij een dampende tas thee. De boterzachte gestoofde peren, de lichtzure blauwe bessen en dan het luchtige, hier-en-daar-een-beetje-crunchy gebak… van boven tot onder doordrongen van kruidige specerijen. Te lekker.
Cobbler of crumble?
Zowel een cobbler als een crumble bestaan uit een laag fruit, bedekt met een laag deeg. In sommige cobbler-recepten is dat deeg vrij lopend en wordt het in balletjes op het fruit gelegd. In andere vormt het één grote koek bovenop het fruit. Over een crumble is men vrij unaniem: het deeg moet kruimelig zijn.
Volgens mijn persoonlijke definities is een crumble naast kruimelig ook knapperig. Ik werk dan ook graag met stukjes noten in plaats van meel, zoals bij de Notencrumble van appel en peer. Een cobbler hoort dan weer zacht en luchtig te zijn. Geen notenstukjes dus en wél wat bakpoeder, om het gebak een cake-achtige fluffy textuur te geven. Denk daar nog eens de boterzachte, zoete peer en de lichtzure besjes bij en je komt uit op een heel, héél lekker resultaat.
Fan van zoetstoffen
Ik ben fan van zoetstoffen. Ik leg het maar even heel duidelijk en onomwonden op tafel, want het is een vraag die ik regelmatig krijg. De roddel dat zoetstoffen schadelijk zouden zijn, in welke zin dan ook, klopt niet. Integendeel zelfs. Zoetstoffen tasten je tanden niet aan, ze zorgen voor geen/veel kleinere schommelingen in je bloedsuikerspiegel en ze leveren minder calorieën aan dan suiker. En met suiker bedoel ik ook honing, kokosbloesemsuiker, agave en consorten; waarover vaak beweerd wordt dat ze zoveel beter zijn dan witte kristalsuiker. Iets dat ik ook even wil ontkrachten.
Begrijp me niet verkeerd: ALLE producten, ook witte kristalsuiker en honing, kunnen een plaats hebben in een gezond eetpatroon. Dit is dus geen oproep om welke suiker dan ook te bannen of demoniseren. Maar een eetpatroon dat bol staat van de suiker, is eenvoudigweg niet gezond. Dit is dus wel een uitnodiging om bewust met suiker en gesuikerde producten om te gaan.
Zoetstoffen kunnen hierin enorm goede hulplijnen zijn. Vandaar mijn fan-zijn. Het was dan ook een kwestie van tijd alvorens ik eens aan de slag ging met die nieuweling, Zùsto. Ik zag Zùsto voor het eerst voorbijkomen tijdens Bake Off Vlaanderen en het werd meteen duidelijk: deze zoetstof is een droom voor bakkers die bewuster met suiker willen (of moeten) omgaan. Je kan Zùsto namelijk gebruiken in precies dezelfde hoeveelheid als suiker. Van andere zoetstoffen moet je vaak maar half zoveel gebruiken als van suiker, waardoor bij een vervanging de verhoudingen van een recept niet meer kloppen, wat bij het bakken eenvoudigweg tot misbaksels leidt.
Wat is Zùsto?
Zùsto is een zoetstof op basis van voedingsvezels, uit onder meer maïs en cichorei en polydextrose (een door de mens gesynthetiseerde ‘vezel’), dat dienst doet als vulstof. Zùsto is daardoor een zeer vezelrijk product, dat maar liefst 64,7 g vezels per 100 g aanlevert. Voedingsvezels zijn prebiotische stoffen, wat wil zeggen dat ze als voedsel dienen voor ons darmflora, oftewel de goede bacteriën in onze darmen. En dat is een goede zaak*! (Ik heb al veel gezegd en geschreven over het belang van voedingsvezels, onder meer bij de recepten Pastasalade caprese en Snelle ontbijtpannenkoekjes.)
Zùsto haalt zijn zoetkracht uit de zoetstoffen isomalt, erythritol en sucralose. Voedingsgoeroes hebben je mogelijks wijsgemaakt dat je ingrediënten die je niet kan uitspreken niet mag vertrouwen. Dat is de belachelijkste regel die ik ooit in mijn leven al gehoord heb. Ik kan zoveel woorden die mijn boekhouder en verzekeringsmakelaar tegen mij zeggen amper uitspreken. Daarom zijn ze niet ‘gevaarlijk’. Deze zoetstoffen werden suuupergrondig onderzocht. Ze worden door de mens gemaakt, maar je vindt ze ook in de natuur terug. Ze worden zodanig ingezet dat ons leven makkelijker, beter en gezonder wordt. Niets om bang voor te zijn dus. Integendeel, ik vind het een staaltje menselijke genialiteit om te vieren. (Je kan veel meer lezen over zoetstoffen, in alle details, op www.zoetstoffen.eu.)
*Als je heel gevoelig bent aan vezels, door bijvoorbeeld de ziekte can Crohn of PDS, dan zijn vezels voor jou níét gezond omdat ze tot krampen en darmspasmen kunnen leiden. Nog maar een voorbeeld dat ‘gezond’ steeds contextgebonden is.
Hoe gebruik je Zùsto?
- Zùsto is een een-op-een-suikervervanger. Je kan dus precies evenveel Zùsto als suiker gebruiken in een recept.
- Doordat Zùsto zo rijk is aan vezels, reageert het sterk met vloeistoffen. Vezels zuigen namelijk water op en houden het vast, wat ervoor zorgt dat Zùsto klontert wanneer je de zoetstof zonder pardon in bijvoorbeeld melk gooit. Doe dit steeds geleidelijk aan, onder voortdurend roeren.
- Wanneer je Zùsto en boter wil vermengen, doe dit dan met een tussenstap, door de Zùsto eerst met de andere droge ingrediënten zoals bloem te mengen. In dit recept ga ik ook op die manier tewerk.
- De verpakking van Zùsto moet steeds helemaal luchtdicht gesloten worden om te vermijden dat de vezels met vocht uit de omgeving reageren.
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zùsto –
Cobbler met peer
Benodigdheden
- mini foodprocessor (of zie tips)
Ingrediënten
Voor het fruit
- 2 peren
- 1 tl koude (plantaardige) boter of kokosolie
- 150 ml water
- 200 ml appelsap of perensap
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl kardemom
- 1/4 tl gemberpoeder
- 60 g blauwe bessen (vers of diepgevroren)
- 1 tl Zùsto
Voor het deeg
- 60 g (plantaardige) boter of kokosolie
- 80 g volkoren speltmeel of haver-, tarwe-, rogge- of boekweitmeel
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder (= 5 g)
- 25 g amandelmeel of amandelpoeder of andere fijngemalen noten
- 40 g Zùsto
- een snuifje zoutvlokken of fleur de sel
Voor erbij
- vanille-ijs, opgeklopte room of yoghurt al dan niet plantaardig
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de peren en snijd ze in tweeën. Snijd er met een klein mesje het klokhuis uit (en eventueel de taaie vezels die van het klokhuis naar het steeltjes lopen).
- Laat de theelepel boter smelten in een pan (met deksel). Leg de peren in de hete boter, met de aangesneden kant naar beneden. Laat enkele minuten bakken, tot ze een goudbruine kleur krijgen.
- Schenk 150 ml water en 200 ml appelsap bij de peren. Voeg ook 1 theelepel kaneel, 1/4 theelepel kardemom en 1/4 theelepel gemberpoeder toe. Draai de peren om en roer de specerijen door het vocht. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen.
- Maak intussen het deeg. Doe 80 g volkorenmeel in een mini foodprocessor, samen met 1 theelepel kaneel, 1 theelepel bakpoeder, 25 g amandelmeel en 40 g Zústo. Mix enkele seconden tot de ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
- Snijd de koude boter in blokjes en doe die bij het meelmengsel. Voeg ook een snuifje zoutvlokken toe. Mix opnieuw, nu wat langer, tot je een kruimelig deeg deeg krijgt dat licht begint samen te hangen.
- Leg de gestoofde peren in een ovenschaal en voeg 50 ml van het vocht toe. verdeel er de blauwe bessen tussen. Schep het kruimelige deeg over het fruit. Verdeel het over de hele schotel, maar druk het niet aan. Plaats 25 minuten in de oven.
- Laat het overige kookvocht van de peren intussen inkoken tot een siroop. Klop er tijdens dit proces 1 theelepel Zùsto doorheen. (Het is belangrijk dat je blijft kloppen bij het toevoegen van de Zùsto om klontertjes te vermijden!)
- Serveer met wat (plantaardig) vanille-ijs, (plantaardige) yoghurt of opgeklopte room erbij. Smakelijk!
Tips & tricks
Bereidings- en producttips:
- Zùsto is verkrijgbaar bij Delhaize en enkele andere retailers; en via hun eigen webshop.
- Als je roomboter, kokosolie of plantaardige bakboter uit een wikkel gebruikt, zorg er dan voor dat deze uit de koelkast komt. Als je plantaardige bakboter uit een vlootje gebruikt heeft deze vaak nog een vrij zachte textuur als hij gekoeld is. Verdeel de plantaardige bakboter daarom in blokjes, leg hem in een schaaltje en plaats 15 à 20 minuten in de diepvriezer alvorens je aan de slag gaat.
- De mini foodprocessor die ik gebruik is de KitchenAid 5KFC3516. Het is een van mijn favoriete keukenhulpjes! (Een overzicht van mijn keuken must-haves vind je hier.)
- Als je geen mini foodprocessor hebt, kan je de boter ook met behulp van een vork doorheen de droge ingrediënten pletten.
- Gaat een grote fles appelsap niet opgedronken worden bij je thuis, koop dat een klein flesje of brikje van 200 ml, om verspilling te vermijden.
- Dit recept is voor 4 personen, wanneer het geserveerd wordt als dessert. Als je het als ‘namiddagtaart’ op tafel zet, dient het eerder 2 à 3 personen.
- Ik vind de combinatie met volle Griekse yoghurt, licht gezoet met wat zoetstof het allerlekkerste! Maar voor een bolletje ijs gaat iedereen overstag, dus als je een iets klassieker publiek hebt, zou ik daarvoor kiezen.
Aanpassingen:
- Glutenvrij
Gebruik boekweitmeel of een andere glutenvrije bloem. - Lactosevrij
Gebruik lactosevrij ijs, lactosevrije yoghurt of plantaardige opklopbare room. - Vegan
Gebruik plantaardig vanille-ijs of plantaardige yoghurt of room. - Notenvrij
Mix in de mini foodprocessor 35 g pompoen- of zonnebloempitten tot een grof meel en gebruik dit in plaats van de amandelen. - Ander fruit
Je kan ook appelen gebruiken in plaats van peren. Laat deze iets langer koken, tot je er vlot met een mes in kan prikken.
Vooraf maken:
Je kan deze cobbler met peer vooraf maken. Bak hem dan slechts 20 minuten in plaats van 25 minuten en plaats hem voor het serveren nog 15 minuten in een oven van 180°C.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zùsto –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
64 reacties
Eén woord: ZALIG!
Ik maakte deze zondag voor mama en mij bij ons theekransje. Allebei grote fan! Deze maak ik sowieso vaker deze herfstperiode.
Oh super 🥰 Klinkt heel gezellig!
Superlekker recept, hiermee heb ik gescoord op de zondagsbrunch (en mijn ontbijt de dagen erna :))!
Super! 🙂
Op mijn pak zusto staat 18gr vezels per 1000gr geen 65 of interpreteer ik hier verkeerd? Plus eerste ingrediënt is polydextrose. Is dat wel zo ok?
Hey Katrien, die 18 g is blijkbaar nog een oude verpakking. Op die nieuwe staat 65 g. Zo heeft Zùsto me gebrieft 🙂 Ik zal het nog even navragen voor jou. Polydextrose is een synthetische vezel, een door de mens gemaakte vezel dus. En dat is helemaal oké 🙂 En heel uitgebreid onderzocht! Niet door Zusto maar door veel grotere organen die heel intensieve onderzoeken doen naar de veiligheid van zo’n nieuwe zaken en heel strenge regels opstellen over het gebruik.
Ik weet dat het woord “synthetisch” vaak in een slecht daglicht wordt geplaatst door heel wat voedingsgoeroes (vooral wanneer het hen uitkomt, want een supplement is ook synthetisch maar dat wordt dan vaak wel aangeprezen of verkocht ;)), maar ik ben een heel grote fan van de ontwikkelingen die gebeuren op vlak van voeding. Producten worden echt beter gemaakt dankzij kennis en vooruitgang (en veel onderzoek!): voedzamer, suikerarmer, zoutarmer, minder verzadigd vet, meer vezels… en lekkerder!
Uiteraard moet je geen Zusto eten om gezond te zijn. Maar Zusto past wel perfect in een gezond eetpatroon! Als jij je er oncomfortabel bij voelt, zou ik zeggen: eet het niet. Ik wil je niet met stress of angst opzadelen. (Ik weet uit ervaring wat eetstress en angst is…) Maar neem in dat geval ook zeker eens de tijd om het boek ‘Ode aan E-nummers‘ te lezen van Rosanne Hertzberger. Een SUPER interessant (en ook heel grappig) boek dat voor mij persoonlijk echt een kleine aardverschuiving betekende 🙂
Zalig dessert! 🥰😋
Ik ga dit serveren als dessert bij mijn verjaardagstraktatie over 2 weken en ik dacht: “Waarom al niet eens voorproeven en testen 😄”.
Ik dacht eerst wel dat het maken complexer/technischer zou zijn, maar dit valt heel goed mee. Alles staat ook zeer duidelijk uitgelegd.
Het enige misschien: als ik dit op voorhand maak (wat je ook goed toelicht dat dat zeker kan).. Hoe warm ik de siroop dan best terug op? Of dit wel beter last minute maken en dus het vocht bewaren om dan de siroop à la minute te kunnen maken?
Dankjewel voor je heerlijke creaties.
Hey Wendy, groot gelijk wat betreft dat voorproeven! 😀
Ik zou het vocht inderdaad gewoon in de pan bewaren en pas vlak voor het serveren inkoken. Dat gaat het allerbeste resultaat geven!
Beste Karolien,
ik maakte dit gerecht dit weekend. Qua smaak was het helemaal top, maar mijn laag crumble was wel vrij ‘slap’ en niet crunchy. Enig idee waaraan dit kan liggen?
Groetjes,
Dorien
Hey Dorien, dat komt omdat het een cobbler is 🙂 En geen crumble. Bij een crumble heb je een eerder krokante korst en bij een cobbler is de laag zacht en “doughy”. Als je liever een krokante korst hebt, moet je anders de Notencrumble met appel en peer eens proberen!