Karola's Kitchen - Notencrumble van appel en peer

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Tot slot, de laatste gang van het kerstmenu:

Witloofsalade met balsamicobietjes en ene crumble van falafel

Aardappel-preigratin, portobello en
geroosterde wintergroenten met pecannoten

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Het dessert. De kers op taart. De klap op de vuurpijl. Afronden in schoonheid. En het is een schoonheid deze notencrumble! Het is eigenlijk echt onvoorstelbaar dat ik na meer dan zes jaar bloggen nog geen crumble met appel met jullie heb gedeeld. Ik ben namelijk verzot op alles wat met crumbles en appels is. Vraag maar na bij mijn vriendinnen die perfect kunnen voorspellen welke taart ik ál-tijd neem als we koffie gaan drinken 🙂 Geen taart in dit geval, maar wel een kommetje bomvol smaak. Onderschat dit dessertje niet. De titel mag dan heel eenvoudig klinken, wat er met deze zoetigheid gebeurt in je mond is zonder enige twijfel verrassend. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Notencrumble van appel en peer

Ingrediënten voor 4 grote porties:

50 g hazelnoten
50 g pecannoten
50 g amandelmeel (of amandelpoeder)
40 g koude Alpro Bakken & Braden (of kokosvet)
2 el ahornsiroop
een snuifje fleur de sel
2 kleine appels, ongeschild
2 kleine peren, ongeschild
3 gedroogde vijgen (of 70 g rozijnen)
1/2 tl kaneel
1/8 tl kardemom
1 ½ tl versgeraspte gember
Alpro vanille ijs

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C.

Hak de hazelnoten en pecannoten fijn. Doe ze samen met de boter, het amandelmeel, de ahornsiroop en een snuifje fleur de sel in een kom en vermeng de ingrediënten met behulp van je handen tot alles wat verdeeld is. (Daarom is het belangrijk dat de boter goed koud is, zodat deze niet smelt, door de warmte van je handen.) Er mogen gerust nog wat stukjes boter te herkennen zijn en alle brokjes moeten niet gelijkmatig zijn qua grootte. Zet opzij in de koelkast.

Snijd de appels en peren in kleine blokjes, hak de vijgen in kleine stukjes. (Je wil geen al te grote stukken fruit in je mond. Door alles klein te snijden, is het eten van dit dessert fijner én kunnen de smaken zich beter vermengen, wat het dus lekkerder maakt.)

Schep het fruit om met de kaneel, kardemom en versgeraspte gember en verdeel het over vier ovenschaaltjes (zie tips).

Schep de crumble bovenop het fruit in de schaaltjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Serveer meteen, met een bolletje vanille-ijs erbovenop. Smakelijk!

Tips:

Dit zijn relatief grote porties. Als je al een zeer uitgebreid diner voorziet, kan je hier gerust zes of acht porties van maken. Of vier kleintjes en met de rest één grotere ovenschaal vullen, die je dan kan afbakken voor bij het ontbijt, een van de volgende dagen. (Serveer er dan toch maar geen vanille-ijs bij 😉 Als ontbijt eet ik deze crumble met flink wat Alpro Mild & Creamy Natuur eroverheen! In het geval van een ontbijt zijn deze porties trouwens wel heel schappelijk 🙂 )

Heb je geen kleine ovenschaaltjes in huis, maak de crumble dan in één grote ovenschaal. Je kan de warme crumble dan aan tafel in kommetjes scheppen. Het resultaat zal minder mooi zijn, maar daarom niet minder lekker.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en wordt gesteund door Alpro, Garden Gourmet en De Nationale Loterij –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten