Winterkost! Dat is exact wat ik nodig heb om die ijstijd hier door te komen. We konden al heel even proeven van de lente, maar dat was maar om ons te plagen heb ik de indruk. Dus: terug dikke truien, twee paar sokken en warme, vullende gerechten. Toch voor eventjes. Want aanstaande vrijdag vertrekken wij voor een kleine drie weken naar Vietnam, waar die dikke truien van geen tel zijn. Ik kijk al uit naar de groenterijke, kleurrijke keuken daar, maar eerst dus nog wat stevige kost!
In dit recept gebruik ik aardpeer omwille van zijn bijzondere look, smaak en textuur. Aardperen zijn koolhydraatrijke knolletjes, die veel vitamine A, calcium en fosfor bevatten. Bovendien zijn ze rijk aan vezels, wel zeven keer meer dan aardappelen! Daardoor geven aardperen veel sneller een verzadigend gevoel. In dit gerecht combineer ik ze met geroosterde bloemkool, andijvie en een lekkere bloemkoolsaus, op smaak gebracht met witte miso. Deze gefermenteerde pasta op basis van rijst en soja gebruikte ik al eerder in cashewsaus (in het recept voor courgetti met broccoli en cashewsaus) en ik ben er grote fan van geworden. Je zou de bloemkoolsaus ook pit kunnen geven door parmezaan te gebruiken, maar toch geef ik hier om een aantal redenen de voorkeur aan miso. Omwille van de smaak, vanzelfsprekend, maar ook omdat het gerecht op die manier helemaal plantaardig blijft. Ik ben geen veganist en ik ambieer ook geen eetpatroon dat 100% vrij is van dierlijke producten. Maar als ik kaas of vis geen absolute meerwaarde vind in een gerecht, dan laat ik die met plezier achterwege. Goed voor de dieren, goed voor ons klimaat en een fijne afwisseling voor ons lichaam en onze smaakpapillen! Het gerecht blijft namelijk lichter dan wanneer je parmezaan zou gebruiken. Miso bevat namelijk veel minder (verzadigde) vetten (en dus ook calorieƫn) dan parmezaan. En tot slot: door miso te gebruiken, houd je dit gerecht naast glutenvrij ook lactosevrij, waardoor iedereen zonder zorgen kan meegenieten.
Miso mag dan wel een groot geitenwollensokkengehalte hebben, toch leerde ik het product kennen in een allesbehalve vegetarisch kookboek (Slow van Georgina Hayden, om precies te zijn) en wist het me al van mijn sokken te blazen in een allesbehalve veggie restaurant (Roots in Gent, om precies te zijn). Als je dus nog eens in een natuurwinkel bent, neem dan zeker een zakje mee! In een luchtdichte bokaal in de koelkast blijft het weken goed. En tot die tijd kan je dus ook tot een heerlijk resultaat komen met goddelijke parmezaan š
Ingrediƫnten voor 2 personen:
400 Ć 500 g aardpeer
4 tl rijstolie
1 grote bloemkool, inclusief de jongste blaadjes en stam
Ā½ tl gemalen komijn + een extra snuifje
150 g andijvie (of spinazie), grof gehakt
een grote handvol verse basilicumblaadjes, grof gehakt
1 el witte miso (of 30 g geraspte parmezaan ā zie inleiding)
een snuifje nootmuskaat
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
Schrob de aardperen schoon met een metalen sponsje. Doe dit uiterst grondig, want de schil blijft eraan (dat is de essentie van poffen) en door de vele bultjes en gleufjes blijft er makkelijk aarde hangen. Spoel de aardperen onder stromend koud water en geef ze nog een schrobbeurt. Dep ze droog met een schone doek, wrijf ze in met 2 tl rijstolie en plaats ze op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat. Zet 50 minuten in de oven.
Snijd de bloemkool in roosjes, spoel grondig, laat uitlekken en dep droog. Schep twee derde van de roosjes en de jongste bloemkoolbladeren om met 2 tl rijstolie, de gemalen komijn en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verdeel over een bakplaat of braadslede en plaats na de eerste 10 minuten baktijd van de aardperen in de oven. (De bloemkoolroosjes roosteren dus 40 minuten.) Schep de bloemkool na 15 minuten eens goed om.
Breng water aan de kook. Verwijder de dikke, taaie schil van de bloemkoolstam en snijd in stukken. Kook de overige bloemkoolroosjes en de stam 12 minuten tot ze zacht zijn. Giet af en kruid met wat komijn, nootmuskaat, de miso en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Mix het geheel met behulp van een staafmixer tot een gladde saus. (Je kan de dikte wat aanpassen door eventueel een beetje water toe te voegen.)
Verdeel de andijvie over de bloemkool na 30 minuten oventijd, zodat alle groenten tijdens de laatste 10 minuten samen in de oven staan.
Schep de bloemkool en andijvie om met de verse basilicum en serveer met de aardperen en witte saus.
Tips:
Witte miso kan je gebruiken als smaakmaker in tal van soepen en sauzen. Ik gebruik ām bijvoorbeeld ook in het recept voor courgetti met broccoli en cashwesaus.
Witte groentesaus kan je niet alleen maken op basis van bloemkool. Ook bijvoorbeeld knolselder kan hiervoor perfect dienst doen.
Kies jij, net zoals ik, graag voor onbewerkte koolhydraatbronnen, dan zijn koolhydraatrijke groenten een echte aanrader. Pastinaak, pompoen, zoete aardappelā¦ Naast vocht en vezels bevatten ze allemaal een mooie portie trage, verzadigende koolhydraten. Enkele recepten vind je hieronder:
3 reacties
Klinkt heel interessant, ga ik deze week eens uitproberen š
Lekkere, verrassende combinatie! helaas was de aardpeer wel plat gekookt na de aangegeven gaartijd.
Hey Lynn, dan zullen jouw aardpeertjes wellicht wat kleiner van formaat geweest zijn dan degene die ik gebruikte, waardoor ze sneller gaarden. Het is ook een beetje een kwestie van smaak, denk ik, hoe zacht je ze het liefste hebt š