Zoeken

Gevulde pompoen met champignons, aubergine en kastanjes

November is al half voorbij. Dat wil zeggen dat december in zicht is. En dat betekent dan weer dat het bijna tijd is om over de feestdagen na te denken. Sinterklaas … (altijd éérst Sinterklaas, mensen), kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond … You know the drill. Normaal gesproken worden Kerst en Nieuw hier uitgebreid gevierd. Met een grote kerstboom, een propvolle feesttafel en eindeloos veel cadeautjes. Dat kreeg ik mee van thuis en ook al zijn Ons Mama en Papa er niet meer, mijn broer, zus en ik hechten nog steeds ontzettend veel belang aan de gezelligheid en het samenzijn. Nog meer dan vroeger zelfs.

Dit jaar zal alles echter een beetje anders gaan. Er komt geen kerstboom en de kans de we op 24 december of 25 december of 1 januari of … afhaalsushi of Libanees eten is reëel. Ergens middenin het feestgedruis zal onze baby namelijk geboren worden. Puur op verstand heb ik dus beslist mezelf te ontzien van het gedoe dat een grote boom en een huis vol genodigden met zich meebrengen. Aan mijn hart doet het wel pijn, moet ik toegeven, want I love de feestdagen!

Het is niet omdat het voor ons een weinig gebruikelijke kerstperiode zal worden, dat ik jullie niet ga inspireren met feestelijke receptjes. Feestelijk én – uiteraard – lichte, groenterijke recepten. Want ja, zelfs tijdens de feestdagen zet ik mijn eetfilosofie gewoon verder. Meer zelfs, ik hou er nog wat sterker aan vast. Als eten en drank in overvloed aanwezig zijn, vind ik het namelijk oprecht fijner om me vooral te richten op lekkere en originele groenteschotels. Mijn lichaam smeekt er als het ware om, zodat die dagen vol overdaad ook fysiek écht fijn en vrolijk zijn.

Deze gevulde pompoentjes zijn ideaal als showstopper tijdens een kerstdiner: super mooi, met een hoog feestgehalte en ongelooflijk lekker. Gevulde groenten zijn sowieso mijn go to als het wat specialer mag. Ze maken elk bord bijzonder. Ik schotelde jullie in een ouder kerstmenu al eens Bolletjescourgettes met pompoenvulling voor en deze keer liet ik me inspireren door de grote bak mini kastanjepompoentjes die bij Delhaize stond. Ik kon ze onmogelijk laten liggen. Geen paniek als je geen éénpersoonspompoenen zou vinden. Je kan ook enkele middelgrote of zelf één gigantisch exemplaar gebruiken en de schoonheid op tafel aansnijden zoals dat traditioneel met een kerstkalkoen of gebraad gebeurt. Nog steeds één en al feestelijkheid.

Ik ben geen veganist en ik ben ook niet intolerant voor lactose of gluten. Maar het is voor mij wel essentieel dat iedereen aan tafel kan meegenieten van van alle gerechten. Daarom probeer ik zoveel mogelijk plantaardige en glutenvrije keuzes te maken, zodat ook gasten met dergelijke eetvoorkeuren of intoleranties zich niet uitgesloten voelen. Bovendien vind ik ook niets leuker dan stiekem enkele speciale ingrediënten in het eten te verwerken, om dan – nadat alles tot op de kruimel werd verorberd en ik de complimenten in ontvangst heb genomen – te onthullen dat heel de maaltijd vegan, lactosevrij en glutenvrij was. Zelfs ruimdenkende eters blijven verbaasd over hoe romig, smeuïg en rijk gerechten, waar geen enkel dierlijk product in zit, kunnen smaken.

Karola's Kitchen - Pa'laisIn dit recept zorgde Pa’lais voor die romigheid en smeuïgheid. Pa’lais is een plantaardige “cream cheese” op basis van gefermenteerde amandelen en cashewnoten. Een cream cheese zonder cream en zonder cheese dus. Dit Belgische product is sinds kort verkrijgbaar bij Delhaize en daar ben ik blij om. Want de huidige, makkelijk verkrijgbare veganistische kaasalternatieven zijn – vergeef me – vaak rommel. Het is niet omdat iets de labels ‘vegan’ en/of ‘glutenvrij’ krijgt dat het ook voedzaam is. Heel wat plantaardige kaasimitaties zijn gemaakt van grote hoeveelheden kokosvet en zetmeel: verzadigd vet en snelle koolhydraten dus. Rommel, als je het mij (en de voedingsdriehoek en de Nutri-Score) vraagt. (Veel meer daarover lees je in mijn tweede boek Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond.) Pa’lais is géén rommel. Het is een voedzaam product dat veel eiwitten en gezonde vetten aanlevert. Applaus!

Delhaize hád al het grootste veganistische assortiment van alle retailers. En voortaan liggen daar dus weer twee mooie nieuwigheden bij: Pa’lais natuur en Pa’lais bieslook-komkommer, te vinden in de kaasafdeling van Delhaize. Beide producten kan je gebruiken voor op de boterham of verwerken in warme gerechten. In zijn pure vorm heeft Pa’lais een licht zure smaak, doordat de noten gefermenteerd zijn. Zelf gebruik ik de spreads minder vaak als broodbeleg maar eerder om groenten (of pasta-gerechten, zo je wil) te voorzien van een smaakvolle, romige saus, zoals bij de vulling van deze pompoenen.
Een ander bijzonder ingrediënt in dit gerecht zijn de gekookte kastanjes. Ik werkte er nog nooit eerder mee maar vond ze altijd zo heerlijk kerstig, met hun volle, unieke smaak en textuur. Om alle aardse toetsen wat in balans te brengen voegde ik frisse blokjes appel en wat citroensap toe. Ook de boerenkool (die ik maar heel kort liet meestoven) zorgt voor een fijne beet, extra kleur en een verfrissend accent. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Gevulde pompoen met champignons, aubergine en kastanjes

Ingrediënten voor 4 personen:

4 mini kastanjepompoentjes (= hokaidopompoen of jampompoen – zie tips)
1 el + 1 el olijfolie
1 rode ui
500 g champignons (ik gebruikte 250 g witte en 250 g bruine champignons)
1 aubergine
2 dikke tenen knoflook, geperst
1 tl gemalen komijn
½ tl gedroogde tijm
1 appel
2 grote handenvol boerenkoolblaadjes (= 65 g, gewogen zonder de stengels)
1 kuipje Pa’lais vegan spread (ik gebruikte de komkommer-bieslook variant, maar de natuur kan ook – verkrijgbaar in de kaasafdeling bij Delhaize)
6 el plantaardige room
1 el citroensap
200 g gekookte kastanjes (verkrijgbaar in de gekoelde groente- en fruitafdeling bij Delhaize – zie tips)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar eigen smaak

Voor erbij (optioneel):
een groene salade
granaatappelpitjes
gebakken prei en spruitjes met veenbessen (klik hier voor het recept)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schrob de kastanjepompoentjes goed schoon, maar schil ze niet. Snijd de bovenkant van elke pompoen (een paar centimeter onder de steel) en schraap de pitten en draderige stukjes eruit. Plaats de pompoentjes en hoedjes in een mooie ovenschaal en druppel er 1 eetlepel olijfolie overheen. (Als een pompoen niet blijft staan, omdat de onderkant te puntig is, snijd het puntje dan weg, zodat een platte bodem ontstaat.) Wrijf met je handen de olijfolie uit over de binnen- en buitenkant van de pompoenen en hoedjes. Plaats 35 minuten in de oven.

Hak de rode ui fijn. Borstel de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan met antikleeflaag. Stoof de ui zo’n 5 minuten tot deze glazig is. Voeg de champignons toe en bak nogmaals zo’n 5 minuten op een hoog vuur. Schep regelmatig om en kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. (Het is geen probleem als de champignons hun vocht verliezen. Dit wordt in de volgende stap geabsorbeerd door de aubergine.)

Snijd de aubergine in kleine dobbelsteentjes. Voeg bij de champignons, samen met de geperste knoflook. Voeg ook de komijn en tijm toe en roerbak nog 5 à 10 minuten tot de aubergines door en door gaar zijn.

Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Spoel de boerenkool zeer grondig, zwier en dep droog en snijd in dunne reepjes. Voeg beide bij de andere groenten en roerbak nog enkele minuten. Draai het vuur laag en schep de Pa’lais vegan spread, de plantaardige room en het citroensap door de groenten. Breek de kastanjes met je vingers in stukken boven de groenten en schep nog een laatste maal alles om.

Schep de vulling rijkelijk in de pompoenen en zet de hoedjes erbovenop. Serveer bijvoorbeeld met een groene salade en granaatappelpitjes.

Tips:

Kan je geen mini kastanjepompoenen vinden, gebruik dan 2 middelgrote of zelfs 1 groot exemplaar en snijd deze op tafel aan, zoals dat traditioneel met een gebraad of kerstkalkoen wordt gedaan.
Ben je geen fan van pompoen? Ook bolletjescourgettes kunnen perfect dienst doen als pakketjes.

De gekookte kastanjes maken dit gerecht extra feestelijk en bijzonder. Ze passen zo goed bij de typische kerstsmaken. Kan je er geen vinden? Vervang ze dan door 50 g blanke amandelen. Hak deze grof en voeg ze toe samen met de aubergine, zodat ze wat zacht kunnen worden.

Je kan dit gerecht op voorhand voorbereiden. Maak in dat geval de vulling en bewaar deze in de kookpot. Rooster de pompoenen reeds 25 minuten. Plaats de pompoenen nogmaals 15 minuten in de oven als de gasten er zijn en warm dan ook de vulling opnieuw op. Voeg hier enkele eetlepels water aan toe om de groentemix opnieuw lekker smeuïg te maken.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden met het oog op verspreiding, in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

6 reacties

    1. Blij dat het gesmaakt heeft! De overige kastanjes kan je gerust gebruiken in groenterijke gerechten. Ze combineren dankbaar dankzij hun nootachtige smaak. Ze passen bijvoorbeeld goed in de Knolselder en boerenkool met geitenkaas uit de oven.

  1. Hey Karolien! Ik heb nog kastanjes over na het maken van jouw champignonragout (heerlijk comfort food trouwens 😉 ), en in jouw tips stel je voor om ze in dit recept te gebruiken. Jammer genoeg kan ik de Pa’lais niet vinden bij ons in de winkel. Kan ik het gewoon vervangen door bijvoorbeeld Philadelphia Extra Protein? Of heb je toevallig een idee voor een ander alternatief?

    Verder vind ik boerenkool niet super. :/ Gewoon weglaten of kan ik ze vervangen door iets anders?

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!