Zoeken

Groene curry met tofusatés

Tofu! Zoals de oplettende Karola’s Kitchen-fans en Gewoon Gezond-lezers vermoedelijk niet is ontgaan, verschijnt tofu hier niet zo vaak op tafel. Ik gebruik het amper omdat ik al meermaals teleurgesteld werd door flauwe, rubberachtige blokjes in allerlei vegetarische schotels tijdens het uit eten gaan. Die weinig positieve ontmoetingen met tofu zorgen er ook vandaag nog voor dat ik zelf niet vaak met deze eiwitbron aan de slag ga. Vorige week stuurde mijn broer me echter een food-foto door die me instant zin deed krijgen in, jawel, tofu!

Mijn broer kookte tot voor kort nagenoeg niet. Of toch niets noemenswaardig. Gewoon voldoende om zichzelf levend en wel te houden. De kerstman deed hem echter een set kookboeken cadeau – ik zat er voor niets tussen, ik zweer het – en een man met een missie stond op: elke week van 2018 wil hij een nieuw gerecht uitproberen. Voor iemand die een wit broodje préparé een smakelijke maaltijd vindt, mogen we het behoorlijk avontuurlijk noemen om tijdens week 3 van die missie al met tofu aan de slag te gaan. En ere wie ere toekomt: zijn tofu zag er verdomd goed uit! Iets met gember en honing, liet hij me weten. Daar ging ook ik dus mee aan de slag.

Met deze curry kan je allerlei kanten op, zoals dat wel vaker het geval is met curries. Ik maak hier gebruik van groene curry-pasta uit een potje, om de ingrediëntenlijst niet intimiderend lang te maken. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik eigenlijk meestal zelf een curry-pasta maak. Da’s lang niet zo moeilijk als je zou denken als je de juiste smaakmakers in je diepvriezer hebt zitten en je over een kleine foodprocessor beschikt. Bij de tips vind je mijn recept hiervoor. Geen zin of geen tijd? Ga dan gewoon voor de potjes-versie. Helemaal niets mis mee!

Karola's Kitchen - Groene curry met tofusatés
Deze diepe borden zijn van de collectie ‘Surface’ van Serax.

Ingrediënten voor 2 personen:

voor de tofusatés:
250 g stevige (firm) tofu
zo’n 1,5 cm verse gember
1 grote teen knoflook, geperst
1 tl honing (of rijst- of agavesiroop, als je het veganistisch wenst te houden)
1 el olijfolie
1 el sojasaus (of tamari)

voor de curry:
2 tl olijfolie
250 champignons, schoongeborsteld en in plakjes
6 bladeren Chinese kool, in dikke reepjes
1 broccoli, in roosjes
100 g peultjes
1 grote teen knoflook, in plakjes
3 dikke lente-uitjes
een grote handvol verse koriander, de blaadjes en de steeltjes
1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd
150 ml kokosmelk
250 ml kokend water
2 à 3 el groene currypasta, naar smaak (zie tips)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Haal zoveel mogelijk vocht uit de tofu, zo neemt hij de smaken van de marinade beter op. Doe dit als volgt: leg enkele velletjes keukenpapier op een bord, plaats hier het blok tofu op en leg er een snijplank bovenop. Stapel iets zwaars op de snijplank, zoals enkele extra houten snijplanken, een zware pan, een zak bloem… en zet opzij. (Gebruik bij voorkeur iets niet breekbaars, want de toren is door de zachtheid van de tofu niet superstabiel.)

Maak intussen de marinade: schil de gember en rasp hem boven een brede, ondiepe kom of een soepbord. Zorg ervoor dat je al het raspsel opvangt en knijp het overgebleven, vezelige gedeelte voor je het weggooit uit om resterend sap los te maken. In totaal heb je zo’n 1 ½ theelepel verse gember nodig. Vermeng de gember met de geperste knoflook, honing, olijfolie en sojasaus.

Snijd de tofu in blokjes. Wrijf deze één voor één met één zijde in de marinade en draai ze vervolgens meteen om, zodat ook de andere zijde de marinade kan opnemen. Zet opzij en bereid intussen alle groenten voor. Snijd de champignons in plakjes, de Chinese kool in reepjes en de broccoli in roosjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes en 2 lente-uitjes in dikke ringen. Hak de koriandersteeltjes en de chilipeper fijn.

Verhit de olijfolie in een kookpot. Roerbak de champignons en de plakjes knoflook zo’n 5 minuten. Voeg de Chinese kool toe en stoof ook deze zo’n 2 minuten mee. Klop intussen de kokosmelk los met de currypasta.
Voeg de broccoli, peultjes, koriandersteeltjes, de 2 lente-uitjes, kokosmelk met currypasta, het kokende water en de helft van de chilipeper toe aan de pot en schep alles goed om. Breng aan de kook en laat 4 minuten koken. Breng eventueel verder op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Bak intussen de blokjes tofu aan beide kanten enkele minuten in een hete pan met anti-aanbaklaag. (Je hoeft in principe geen extra vetstof te gebruiken, vermits er reeds olijfolie in de marinade zit.) Zorg ervoor dat alle marinade over te tofu verdeeld is tijdens het bakken, want deze geeft extra veel smaak!

Snijd het overgebleven lente-uitje in fijne ringetjes en scheur de korianderblaadjes in stukken.

Verdeel de groenten en de currysaus over 2 diepe borden. Strooi hier wat lente-ui, chilipeper en koriander overheen en werk af met de (al dan niet aan een stokje geregen) tofublokjes.

Tips:

De tofu die ik gebruik is de gewone standaard, zoals je die in de betere supermarkt kan vinden. (Via deze link kom je te weten wat tofu en andere vleesvervangers eigenlijk precies zijn.)
Heb je de tofusmaak te pakken? Probeer dan ook de Aziatische groentemix met gebakken tofu uit.

De overgebleven Chinese kool kan je verwerken in bijvoorbeeld de bloemkool en Chinese kool met parmezaan en hazelnoten.

Het restje kokosmelk kan je bijvoorbeeld gebruiken in het kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen of in de Thaisachtige linzensoep.

Zoals je in de inleiding kon lezen, maak ik eigenlijk liever zelf currypasta, dan dat ik ‘m uit potjes gebruik. Hiervoor mix ik in een kleine foodprocessor 3 fijngesnipperde limoenblaadjes (djeroek poeroet), 1 ½ el versgeraspte gember, 2 tenen geperste knoflook, een hand korianderblaadjes en steeltjes, 2 groene chilipepers (zonder zaadjes en zaadlijsten), 1 stengel fijngesneden citroengras, 2 lente-uitjes en 1 à 2 el olijfolie tot een dikke pasta. Door zelfgemaakte currypasta even aan te bakken komen de smaken extra goed tot hun recht. Schep ‘m daarom na het aanstoven van de champignons in de kookpot en roerbak het geheel zo’n 2 minuten, voor je de Chinese kool toevoegt. (Gebruik de volledige hoeveelheid zelfgemaakte pasta voor dit recept!)
Nog een tip bij deze tip: limoenblaadjes koop je in een Aziatische speciaalzaak (voor de Gentenaars: bij de Thai in de Holstraat bijvoorbeeld). Je kan de blaadjes diepgevroren kopen en op die manier kan je ze ook heel lang bewaren. Citroengras en chilipepers kan je bij de betere supermarkt verkrijgen. Vaak moet je deze specerijen daar in een bakje met een paar stuks kopen, maar de overschot kan je ook gewoon de diepvriezer ingooien. Dat leerde ik van Jamie Oliver. Zo heb je altijd een voorraad van deze heerlijke smaakmakers in huis!

5 reacties

  1. Vandaag dit eens uitgeprobeerd en wauw: inderdaad voor de eerste keer niet teleurgesteld in tofu!
    Mijn man kijkt altijd sceptisch wanneer ik nog eens een poging doe om een lekker tofu-gerechtje te maken. Maar vandaag was het voor de eerste keer dat ik hem gemeend ‘lekker’ hoorde zeggen tijdens het smullen. Bedankt voor de inspiratie!!

  2. Blijkbaar is het niet zo’n goed idee om de olie reeds bij de marinade te doen. Dat zou het absorberen van de marinade belemmeren. Just saying ?. Dit ga ik ook zeker eens maken! Curry’s zijn altijd een succes.
    Lieve groeten.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!