Zoeken

Labneh met Midden-Oosters gekruide groenten en veggie gehakt

De Midden-Oosterse keuken boomt! En dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik ben grote fan van de smaken, specerijen en overvloed aan groenten en peulvruchten. Maar dat zal jullie wellicht niet ontgaan zijn, gezien het grootgebruik van onder meer kurkuma en komijn in mijn recepten. Naast smaakbommen ook kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen. Altijd fijn, maar zéker nu de herfst haar intrede maakt. De dalende temperatuur en regen deren me echter niet: I LOVE DE HERFST. Zoveel prachtige seizoensproducten om mee te werken. Inspiratie, inspiratie, inspiratie 🙂 Voor dit nieuwe recept gebruik ik alvast kastanjepompoen, rode biet, veldsla en granaatappel. Dat alles in een Midden-Oosters jasje, zoals de titel vermoedelijk al verraadde.

Mee surfend op de Midden-Oosterse vibe, worden we met shakshuka’s om de oren geslagen (Joepie!), poppen de Libanese restaurantjes als paddenstoelen uit de grond (Hoera!) en ook supermarkten blijven niet achter. Allerlei heerlijkheden maken hun intrede in onze Vlaamse winkels en uiteraard pleziert ook Delhaize ons met heel wat lekkers. Hun eindeloze aanbod aan hummusjes (de Libanese hummus is mijn absolute favoriet) en olijven deed al verlangen naar meer en nu hebben ze ook labneh in huis.
Labneh is een romige, zachte verse kaas, die verkregen wordt door het laten uitlekken van yoghurt. Eigenlijk is labneh vrij makkelijk zelf te maken maar het vraagt om wat handigheid (het construeren van een doek om de yoghurt in te laten rusten) en tijd (een nacht) en dat zijn zaken die er voor mij al snel te veel aan zijn 🙂 Geef mij dus maar deze labneh uit de versafdeling van Delhaize, gemaakt op basis van geiten- en koemelk en ó-ver-heerlijk. Ook op vlak van voedingswaarde doet labneh het goed: de verse kaas bevat ruim 10 g eiwitten per 100 g en 148 kcal: helemaal oké om als ingrediënt of dip te gebruiken. (Ook al is de voedingswaarde van labneh vergelijkbaar – en zelfs beter – dan die van volvette Griekse yoghurt, voor mij is het net iets te heavy om zo uit te lepelen – helaas, want de verleiding is groot.)

Labneh zorgt in dit gerecht voor een frisse toets bij de warme smaken van een berg herfstgroenten, gekruid met onder meer komijn en ras-el-hanout. Extra bouwstoffen worden geleverd door plantaardige gehakt. Persoonlijk ben ik grote fan van het Rul Gehackt van De Vegetarische Slager (eveneens verkrijgbaar bij Delhaize) omdat het 100% vegan is én een waanzinnige hoeveelheid proteïnen bevat (maar liefst 24,3 g per 100 gram). Ook scoort deze vleesvervanger goed qua ijzergehalte. Niet elke soort veggie gehakt is helemaal plantaardig. Heel wat merken voegen nog kippeneiwit toe om de voedingswaarde te verhogen. Dat maakt het product uiteraard meteen een stuk minder ecologisch en diervriendelijk. Je zou kunnen zeggen dat dat in dit gerecht weinig uitmaakt omdat labneh een rasecht zuivelproduct is. Zo redeneer ik echter nooit. Elke plantaardige keuze vormt een positieve bijdrage, hoe klein ook. Daarom vind ik het helemaal niet vreemd om een op-en-top vegan product te combineren met een verse kaas.
(Nog een klein weetje: De Vegetarische Slager is een Nederlands merk. Onze Belgische tegenhanger – GreenWay – komt heel binnenkort ook met een vegan gehakt op de markt (ook verkrijgbaar bij Delhaize). Laat ons hopen dat ze het qua smaak en voedingswaarde net zo goed doen als hun Nederlandse concurrenten 😉 I’ll keep you posted!)

Dit kleurrijke gerecht vormt een voedzaam, hartverwarmend maaltje, dat je zowel warm als koud kan eten en bovendien perfect kan invriezen (zonder de labneh uiteraard). Het is een combinatie van enkele van mijn favoriete ingrediënten en – ondanks de ruime hoeveelheid groenten – erg vullend en verzadigend. Smakelijk!

Bovenaanzicht rechts een zwart bord Labneh met Midden-Oosters gekruide groenten en veggie gehakt op houten tafel links een vork met servieten

Labneh met Midden-Oosters gekruide groenten en veggie gehakt

Een makkelijke, kleurrijke schotel van geroosterde groenten afgewerkt met veldsla en granaatappelpitjes
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor de groenten

  • 1/2 kastanjepompoen (= jampompoen)
  • 2 rode bieten
  • 1 courgette
  • 2 rode uien
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl ras-el-hanout
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el rijstolie (of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan - zie tips)
  • versgemalen peper en grof zeezout (naar smaak)

Voor het gehakt

  • 100 g plantaardig gehakt (= een half bakje - zie inleiding)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 el rijstolie
  • 1 el water
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el appelciderazijn

Voor erbij

  • 200 g labneh (zie inleiding)
  • 2 grote handenvol veldsla
  • 4 el granaatappelpitjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Was de kastanjepompoen grondig, maar schil hem niet. Schep de pitjes eruit met een lepel en snijd de pompoen in hapklare stukken (= stukken die je elegant in één keer in je mond kan steken). Verwijder de steelaanzet en wortel van de bieten, maar laat de schil eraan. Schrob ze schoon met een keukenborsteltje of metalen sponsje en dep droog. Snijd ook de bieten in hapklare stukken. Snijd de courgette in halve maantjes van zo’n centimeter dik. Ontdoe de uien van hun schil en snijd ze in dikke partjes.
  • Schep alle groenten op een bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels rijstolie en strooi er 1 theelepel komijn, 1 theelepel ras-el-hanout en 1 theelepel oregano overheen. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om tot de kruiden en olie alle groenten bedekken. Plaats 25 minuten in de oven (omscheppen hoeft niet).
  • Vermeng het plantaardige gehakt met 1 eetlepel tomatenpuree, 1/2 eetlepel rijstolie, 1 eetlepel water, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder en 1 eetlepel appelciderazijn tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Schep het gehakt door de groenten na de eerste 25 minuten oventijd en plaats het geheel nog 5 minuten in de oven. Verminder hierbij de temperatuur naar 180°C.
  • Bereid intussen de borden voor door er zo’n 2 eetlepels labneh op uit te smeren. Schep de veldsla doorheen de groenten, wanneer deze uit de oven komen. Dresseer de groenten bovenop het laagje labneh en werk af met de granaatappelpitjes. Serveer dit gerecht warm of koud, met de overgebleven labneh en veldsla.
Trefwoord Vegetarisch, glutenvrij, veggie

Labneh met Midden-Oosters gekruide groenten en veggie gehakt: tips & tricks

Rijstolie kan je zorgeloos verhitten tot 240 °C. Het is daarom de olie die ik gebruik in alle recepten die een hoge temperatuur vragen. Gebruik geen olijfolie voor dit gerecht. Deze heeft namelijk een rookpunt van 180 °C en vormt toxische verbindingen bij hogere temperaturen.

Wil je dit gerecht vegan houden, vervang de labneh dan door ongezoete sojayoghurt, op smaak gebracht met versgemalen zwarte peper, grof zeezout, een snuifje gemalen komijn, wat citroensap en eventueel wat verse kruiden (zoals peterselie en/of bieslook).

Vraag je je af wat te doen met de overgebleven pompoen en granaatappelpitjes? Kijk dan eens bij het recept Geroosterde groentesalade met komijn en granaatappel. Eén van mijn persoonlijke favorieten 🙂


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

56 reacties

  1. Dag Karolien,

    Dit is zooo’n lekker receptje dat het bijna tweewekelijks bij ons op het menu staat. Denk je dat je ook een snelle versie kan maken met pompoenblokjes uit de diepvries of geen aanrader qua textuur?

    Zo hard bedankt voor al jouw lekkers!!

    1. Hoi Elien, heel erg fijn dat dit zo kan smaken! Het is ook echt een persoonlijke favoriet hier ? Ik zou persoonlijk echter geen pompoen uit de diepvries aanraden. Die gaat een stuk papperiger/smaaklozer eindigen. Ik ben zeker niet tegen diepvriesgroenten hè! Maar in dit geval ga je qua smaak en textuur teveel moeten inleveren, lijkt me.

    1. Persoonlijk zou ik dat niet echt doen 🙂 Ik denk dat de meerwaarde van de (relatief dure) falafelballetjes een beetje verloren gaat door de ketchup en kruiding. Je kan het veggie gehakt wel perfect vervangen door linzen!
      Maar laat je vooral helemaal gaan met experimenteren 😉 Zo worden soms de beste ontdekkingen gedaan!

  2. Dag Karolien,

    Deze stond al een tijdje op mijn ’to cook’ lijstje en wauw, wat een heerlijk gerecht! Eerste kennismaking met Labneh en direct verkocht. Heb jij nog ideetjes om de overschot van de Labneh te gebruiken?
    Groetjes!

  3. Hoi,
    Heb dit gerecht uit het boek gemaakt dus met linzen maar echt heel erg geslaagd! Ik ben echt niet zo’n ster in de kuiken maar dit is heerlijk en makkelijk.
    Had butternut gebruikt wat ook prima ging en we hadden nog wat feta liggen van een ander gerecht en heb dat er nog een beetje overheen gekruimeld. Super lekker 🙂

    1. Ik maakte vandaag de versie met de linzen en Griekse yoghurt uit je boek… Wauw wat een smaakexplosie! Lekker! Bovenstaand recept op de blog zal ik zeker ook eens maken, met de labneh en het gehakt. Ik maak mijn labneh meestal zelf met geitenyoghurt.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!