Heeft er iemand bezwaar tegen een snelklaar recept dat amper afwas creëert? Ik ook niet 🙂 Dit Midden-Oosters stoofpotje met feta is heel erg hard mijn ding. Je herkent er mijn favoriete specerijen in: komijn, gerookt paprikapoeder en kaneel. Mijn geliefde, ijzerrijke peulvrucht, de kikkererwt: zo handig in gebruik en zo voedzaam. En een kaas die naar mijn mening elk gerecht beter maakt. Hou je klaar voor een smaakbommetje dat in een oogwenk op tafel staat. In een eenpersoonsportie deze keer, een mooi bordje zelfzorg laat ons zeggen.
Mijn favoriete pannen
Het zal velen wellicht niet ontgaan zijn dat ik verzot ben op ovengerechten. Maar het mag ook eens anders en een kruidig, hartverwarmend eenpansgerecht zoals dit Midden-Oosters stoofpotje met feta is ook helemaal mijn ding.
Geen eenpansgerecht zonder pan! Een goede pan, een veilige pan en ook nog graag een milieuvriendelijke pan. Enter: een GreenPan-pan. Ik ben al jaren een trouwe fan en zeer intensieve gebruiker van hun producten en ik vertel er je met veel plezier wat meer over. Pannen aankopen is namelijk echt een investering en tegelijk zijn er zó veel producten op de markt. Wat extra wegwijzers voor een nieuwe aankoop komen dus sowieso vroeg of laat van pas!
Een antikleeflaag goed voor mens en milieu
In 2007 werd GreenPan geboren, uit de schoot van de Belgische vrienden Jan Helskens en Wim De Veirman. Zij zochten én vonden een milieu- en gezondheidsvriendelijk alternatief voor de klassieke antikleefpannen, die onder meer PFAS en lood bevatten. Ze ontwikkelden ThermolonTM, een keramische antikleeflaag op basis van een afgeleide van zand en diamant.
GreenPan optimaliseert zijn producten continu en dat merk je ook. Van de eerste generatie pannen was ik in alle eerlijkheid niet zo’n grote fan: de filosofie was uiteraard fantastisch maar de kwaliteit vond ik niet optimaal. Intussen werd in 2022 hun achtste generatie pannen gelanceerd en de coating is subliem! Ik mocht de nieuwste versie van de Barcelona-reeks uitproberen: de Barcelona. Het is de opvolger van de collectie die ik al een paar jaar intensief gebruik en waarvan ik nog steeds erg tevreden ben. (Daar lees je alles over in Mijn keuken must-haves.)
GreenPan-pannen zijn niet alleen veilig, hun producten is ook stukken milieuvriendelijker dan die van klassieke antikleefpannen. Het productieproces stoot 60% minder CO2 uit, alle pannen bevatten minstens 25% gerecycleerd aluminium en nog zo’n aantal mooie cijfers. Om blij van te worden.
Midden-Oosters met feta
Terug naar het eten. Ik weet niet of ik met de benaming van dit gerecht iemand tegen de haren strijk. Culturen en smaken mixen valt niet altijd in goede aarde, maar ik beloof je: ik bedoel het goed en – nog belangrijker – het smaakt verdomd goed! De gouden combinatie van komijn, gerookte paprika en kurkuma is een beetje een handelsmerk geworden 🙂 Ik gebruik het trio graag en haalde de inspiratie hiervoor uit de Libanese keuken. De romige, pittige feta past voor mij supergoed bij de zoete tomaten en hartige kikkererwten. Hopelijk geniet je er net zo van als ik!
– Deze blogpost kwam in stand in samenwerking met GreenPan –
Midden-Oosters stoofpotje met feta
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 1 el olijfolie
- 1 rode paprika
- 1 aubergine
- 1 dikke teen knoflook
- 2 grote trostomaten (ca. 400 à 450 g)
- 1/2 tl kurkuma
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1/4 tl kaneel
- 1 tl gedroogde oregano
- een snuifje chilivlokken of 1/4 tl harissa
- 1 klein blikje kikkererwten (130 g uitgelekt)
- 60 g verse spinazie (een grote handvol)
- een grote handvol bladpeterselie optioneel
- 50 g feta of een plantaardig alternatief
Instructies
- Snijd de ui grof. Verwarm de olijfolie in een pan en stoof de ui aan. Voeg meteen een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui op een laag vuur garen.
- Snijd de paprika en aubergine in blokjes. Voeg ze bij de ui. Pers de knoflook bij de groenten. Roer goed om en laat alle groenten zo'n 5 minuten garen, tot ze zacht zijn. Roer regelmatig om.
- Snijd intussen de tomaten in blokjes. Spoel de spinazie en zwier hem droog. Spoel intussen de kikkererwten onder koud stromend water. Zet alles even opzij.
- Voeg alle specerijen bij de groenten: 1/2 tl kurkuma, 1 tl komijn, 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl oregano, 1/4 tl kaneel en een snuifje chilivlokken en bak de kruiden 1 minuut mee. Voeg de tomaten toe en kruid met zout en versgemalen zwarte peper. Laat zo'n 5 minuten sudderen.
- Hak intussen de bladpeterselie grof. Zet opzij.
- Voeg de spinazie bij de groenten en schep voorzichtig om tot de blaadjes geslonken zijn en het stoofpotje opnieuw pruttelt. Zet het vuur uit en roer er vervolgens de kikkererwten en peterselie doorheen.
- Verkruimel de feta over de groenten (doe dit niet te fijn en zorg voor voldoende grote stukken). Smakelijk!
Midden-Oosters stoofpotje met feta: tips & tricks
Aanpassingen
- Glutenvrij
Dit recept is glutenvrij. - Lactosevrij
Dit recept is lactosevrij. Feta bevat slechts heel weinig lactose en kan door de overgrote meerderheid van de mensen met een lactose-intolerantie goed verteerd worden. - Vegan
Gebruik een plantaardig alternatief voor feta om dit recept vegan te maken. - Andere aanpassingen
- Geen fan van feta? Laat deze dan weg en bak een spiegeleitje bij dit stoofpotje.
- Voor extra koolhydraten kan je er wat brood of volkoren couscous bij serveren. Beide suggesties kunnen ook dienst doen als feta- of kikkererwten-vervanger. Ook linzen zouden werken in dit recept.
- Je kan de aubergine vervangen door courgette, champignons of gele paprika. De rode paprika zou ik persoonlijk niet weglaten of inwisselen, omdat die in combinatie met de tomaten voor de nodige zoetige saus zorgt.
Vooraf bereiden en bewaren
- Je kan dit gerecht perfect vooraf maken. Laat enkel de feta achterwege en voeg die pas vlak voor het serveren toe.
- Bewaar een restje in een goed afgesloten door in de koelkast, zo blijft het makkelijk 4 dagen goed. Ideaal om mee te nemen als lunch!
- Je kan dit gerecht prima invriezen. Voeg in dat geval de feta nog niet toe. Die krijgt een wat onsmakelijke textuur na het ontdooien.
- De overgebleven feta kan je 2 tot 3 weken bewaren in een bokaal met water, in de koelkast. Zorg ervoor dat de feta volledig ondergedompeld is.
- Bladpeterselie bewaar je makkelijk enkele weken door de bussel goed te spoelen en droog te schudden en de topjes van de stelen te knippen, zoals je dat met bloemen zou doen. Zet de bussel vervolgens in een groot glas water en bewaar dit in de koelkast.
- Nog veel meer van dit soort bewaartips vind je in mijn boek Karola’s Kitchen – Het kookboek!
Nog meer eenpansinspiratie
Word je wel blij van het idee: één pan, snel klaar, weinig afwas? Bekijk dan zeker ook de Groene shakshuka en Frittata met paprika en zongedroogde tomaatjes. Zo handige recepten voor op drukke dagen!
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
85 reacties
😍
Lekker, eenvoudig en snel klaar!
Fijn dat het kon smaken!
Was gemakkelijk, snel en lekker! Eens iets anders. Wij waren alvast fan.
Blij te horen dat het gesmaakt heeft!