Search

Spaghetti primavera

Er bestaan heel veel varianten van pasta primavera. Deze Spaghetti primavera is de mijne. Prachtig groen, deugddoend geel, verse tuinkruiden, smakelijke lente-groenten, een rooooomig sausje en een eitje om blij van de worden.

’t Is lente

De lente is officieel begonnen. Maar maart kan al eens een vuile taart zijn, gevolgd door aprilse grillen. Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven. Houvast! Een lekkere maaltijd is dat voor mij. Lekker eten, een mooi bord, voedzame kleurrijke groenten… het zijn dingen waar ik zo veel geluk en ontspanning uit kan halen.

De lente doet wel haar best om erdoor te komen. Ik voel ze in de lucht en zie ze in de bloesems. En ook de winkelrekken beginnen er anders uit te zien. De eerste Belgische aardbeien zijn er al, de eerste asperges… I LOVE deze seizoensovergangen. Ze geven me altijd zoveel inspiratie. De seizoenswissels zie je dan ook altijd weerspiegeld in mijn recepten. Bij de Mayo-noedelsoep met scampi’s koos ik al voor zachte groentinten. Dit moest en zou een bord worden met opnieuw veel groen en wat accenten geel. (Ik denk heel vaak in kleuren als ik recepten ontwikkel.) And here we are.

’t Is makkelijk

Naast de lente inspireerde mijn eigen chronische gebrek aan tijd me ook. Deze Spaghetti primavera is heel snel klaar, je maakt maar één kookpot vuil (als je het oké vindt om die van de eitjes gewoon terug in de kast te zetten, zoals ik doe) en je hebt aan het einde van de rit toch een supervoedzame en groenterijke maaltijd op tafel staan!

Door de broccoli en volkorenspaghetti samen te koken en vervolgens de kookpot te gebruiken voor het aanstoven van de asperges en het maken van het sausje, creëer je amper afwas. En die 25 minuten aangegeven bereidingstijd zijn afgerond naar boven. Zelf maak ik dit gerechtje in zo’n 20 minuten. Dit wordt hier dan ook gegarandeerd een blijver!

’t Is voedzaam

De 4 groene groenten en de volkorenspaghetti in deze Spaghetti primavera, worden omhuld door een zacht romig sausje. Romig zonder room, maar wel met de Delhaize Verse kaas Light. Verse kaas (of roomkaas, zoals ik het zelf noem) van het type Philadelphia laten smelten tot een heerlijke saus heb je me nog al zien doen. Denk aan de Romige pasta met gegrilde courgette en kerstomaatjes of de Gevulde pasta met asperges en spinazie.

De roomkaas met de beste voedingswaarden is, voor zover ik weet, de Philadelphia Protein: 1,7 g verzadigd vet per 100 g en 11 g eiwitten. Maar dit is ook met zijn € 3,95 voor een bakje van 175 g (wat neerkomt op € 22,97 per kg) met voorsprong het duurste product. De Delhaize Verse kaas Light is een veel budgetvriendelijk alternatief: € 1,19 per bakje oftewel € 5,95 per kg. En dat terwijl de samenstelling ook goed is, met een heel mooie hoeveelheid eiwitten (9,6 g per 100 g) en een acceptabele hoeveelheid verzadigd vet (7 g per 100 g) en zelfs wat minder zout dan de Philadelphia Protein. Gebruik vooral wat je zelf wil! Maar weet dat een bakje Philadelphia Protein dus bijna 4 keer zo duur is, terwijl het zeker niet 4 keer beter is. Ik gebruik daarom zelf standaard de Delhaize Verse kaas Light, maar als de Philadelphia Protein aan ‘1+1 gratis’ staat, dan gaat hij wel in mijn winkelkarretje 🙂

Smakelijk!

Bovenaanzicht van een spaghetti primavera met groene asperges, broccoli en erwtjes, afgewerkt met een gehalveerd zacht eitje.

Spaghetti primavera

Spaghetti primavera, oftewel een spaghetti geïnspireerd op de lente, boordevol knapperige groene groenten en met een heerlijk roomsausje! De zachte eitjes maken dit gerecht extra lente-proof, maar je kan ze gerust vervangen door snippers (gerookte) zalm of grijze garnaaltjes.
4.93 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 eieren
  • 160 g volkorenspaghetti
  • 1 broccoli
  • 1 ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 bussel groene asperges (450 g)
  • 40 g Parmezaanse kaas + extra om te serveren
  • 100 g diepvrieserwtjes
  • een handje verse dille
  • een bosje bieslook (een duim dik)
  • 1/2 tl gedroogde dille
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1 bakje roomkaas (zie tips) (200 g)
  • 1 courgette
  • 1 citroen, grondig gespoeld de zeste

Instructies
 

De zachte eitjes

  • Breng een kleine pot water aan de kook en zet een kommetje ijswater klaar. Kook de eieren exact 7 minuten. Laat ze vervolgens minstens 5 minuten afkoelen in het ijswater.

De spaghetti

  • Breng een grote pot (waar uiteindelijk alles in moet) met water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en laat 5 minuten koken.
  • Snijd intussen de broccoli in roosjes. Verwijder de taaie schil van de stam en hak de stam in schijfjes. Voeg de broccoli bij de spaghetti en laat nog 4 minuten koken. Schep voor het aflopen van de kooktijd 3 pollepels kookvocht op en zet opzij. Giet de pasta en broccoli af en spoel ze onder koud stromend water.
  • Snipper de ui fijn terwijl de pasta en broccoli koken.
  • Zet de kookpot terug op het vuur. Verwarm er de olijfolie in en voeg de ui toe, samen met een flinke snuif fijn keukenzout. Laat de ui stoven.
  • Spoel intussen de asperges. Snijd de onderste, taaie 2 à 3 centimeters weg. Hak de stelen in stukjes van een centimeter maar stop 5 à 6 centimeter onder de top. Voeg de asperges bij de ui en laat enkele minuten mee bakken.
  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Spoel de erwtjes onder warm water, zodat ze al wat ontdooien. Hak de verse dille en bieslook fijn. Zet opzij.
  • Doe de gedroogde dille en peterselie bij de groenten en laat ze 1 minuut mee bakken. Voeg de roomkaas toe en zo'n 100 milliliter van het pastakookvocht. Kruid met versgemalen zwarte peper en indien nodig wat extra fijn keukenzout. Roer om tot de roomkaas volledig gesmolten is.
  • Zet het vuur uit. Voeg de Parmezaanse kaas, erwtjes en verse kruiden bij toe en schep om. Voeg ook de spaghetti en broccoli toe. (Je hoeft het vuur hier niet per se uit te zetten, maar ik doe het om te vermijden dat de groenten overgaar worden en dat de saus schift.) Schenk er wat extra kookvocht bij als de saus te droog zou worden.
  • Draai de courgette in sliertjes en voeg ook deze toe. Rasp de zeste van de citroen, doe dit rechtstreeks boven de kookpot.
  • Zet het vuur opnieuw aan, op een lage stand, en schep alles om. Voeg indien nodig nog wat kookvocht toe.
  • Pel de eieren en snijd ze in de lengte in tweeën. Serveer de Spaghetti primavera met extra Parmezaanse kaas en de eitjes. Werk eventueel af met wat extra verse kruiden.
Trefwoord pasta

Spaghetti primavera: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Zoals in al mijn recepten, schrijf ik de bereiding uit zoals ik ze zelf uitvoer: ik zet niets vooraf klaar maar doe kleinere taakjes (zoals de asperges snijden en de kaas raspen) tussendoor. Maar dit is een snel recept! Als je het stresserend vindt om op die manier te koken, doe de kleine taakjes dan gerust vooraf. (Dat kan ik ook aanbevelen bij andere heel snelle recepten, zoals de Tortellinisoep of de Mac’n Greens uit mijn boek Smaakvol.
  • Zelf gebruik ik al jaaaaren de GEFU spiralizer. Een klein handig ding dat in je lade met keukenspulletjes past. Meer lezen over mijn favoriete keuken must-haves? Ik verzamelde ze allemaal op de pagina Mijn keuken must-haves.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije spaghetti om dit recept glutenvrij te maken.
  • Lactosevrij
    Gebruik een lactosevrije roomkaas, zoals Arla lactosevrij, Dilea of Philadelphia lactosvrij. Ik kan je niet vertellen welke de lekkerste is, want ik heb nog geen enkele geproefd. Maar de Arla lactosvrije roomkaas is de voordeligste.
  • Eivrij
    Je kan het zachte eitje weglaten of vervangen door blokjes zalm of reepjes gerookte zalm.
  • Vegan
    • Vervang de roomkaas door je favoriete plantaardige room en de Parmezaanse kaas door een vegan alternatief. (Ik vind geen enkele plantaardige Parmezaanse kaas geweldig, maar de meest lekkere is naar mijn mening Nurishh.)
    • Laat het eitje weg of vervang het door vegan spekstukjes.
  • Andere aanpassingen
    • Groene asperges zijn vaak prijzig en uitheems. Ik gebruik ze wel eens graag, maar je kan ze gerust vervangen door sperzieboontjes. Voeg deze dan 2 minuten voor de broccoli bij de spaghetti.
      Ook lekker erbij zijn peultjes (sluimererwten) of snijbonen. Beide kan je bakken, net zoals ik met de groene asperges doe.
    • Zie hierboven voor alternatieve ideetjes voor de eieren.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan de eitjes vooraf maken en indien gewenst de groenten snijden. Dit recept leent zich er niet toe om verder vooraf te bereiden, omdat de groenten plat zullen worden en de saus grotendeels in de pasta zal trekken, waardoor het gerecht droog wordt.
  • Bewaar de citroen, waarvan je enkel de zeste nodig had, in de koelkast. Niet in een doosje! Gewoon vrij aan de lucht is het beste.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

20 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!