Zoek

Mocktail met veenbessen, rozemarijn en ginger ale

Kerstmis en Nieuwjaar zijn officieel achter de rug, maar daarmee zijn de feesten lang nog niet voorbij. Het laattijdigste nieuwjaarsfeest dat ik ooit heb bijgewoond viel ergens in maart. We zijn dan ook Belgen natuurlijk, niet gauw nee zeggend tegen een gelegenheid om nog eens een drink, receptie of samenzijn te organiseren. Omdat heel januari vaak nog bezaaid ligt met nieuwjaarsrecepties en we daarenboven onze goede voornemens nog dicht in onze nek voelen hijgen, presenteer ik jullie dit feestelijke, winterse, alcoholvrije, lijnvriendelijke en bovenal superlekkere aperitief. Genieten dus, zonder iemand in de verleiding te brengen om enige gezonde ambitie vroegtijdig naast zich neer te leggen.

Deze mocktail is een variant op een recept dat Sofie Dumont voor Delhaize ontwikkelde. Je zag het misschien al voorbij komen in de feestgids van het Delhaize magazine of tijdens De feestkeuken van Sofie op televisie. Ik maakte er een suikerarmere versie van. Maar niet gevreesd! Mijn mocktail bevat nog steeds ontzettend veel smaak, dankzij de Clipper Happy Mondays thee.

Clipper Happy Mondays

Deze biologische thee is sinds enkele maanden mijn favoriete ochtendthee, super verkwikkend dankzij de combinatie van citroen, gember en zwarte peper. Niet alleen op maandagen maar ongeveer elke ochtend zet ik een kannetje van deze thee en wat niet op is na het ontbijt giet ik in een glazen fles. Met wat water, vers citroensap en stevia erbij heb ik op die manier in een handomdraai een frisse ijsthee klaar voor ’s avonds, het moment waarop ik anders maar al te graag naar een chemisch Zero-drankje grijp… Het was dan ook snel beslist om mijn dagdagelijkse restjes-ijsthee in dit feestelijk drankje te verwerken.
Dit aperitiefje is heel eenvoudig te maken, met slechts enkele ingrediënten. Ik ben superfan van de originele combinatie (waarvoor alle eer aan Sofie Dumont) van de gembersmaak met de veenbessen, rozemarijn en limoen. En ik ben nog meer fan van het feit dat ook een geheelonthouder als ik zorgeloos, maar chic kan meeklinken met een kleurrijk drankje. Santé!

Karola's Kitchen - Mocktail met veenbessen, rozemarijn en tonic

Ingrediënten voor 4 personen:

1 zakje Clipper Happy Mondays thee
0,5 l kokend water
1 tl steviapoeder
20 verse veenbessen
4 takjes rozemarijn
1 flesje Fever Tree Ginger Ale (= 200 ml)
2 limoenen (1 voor het sap en 1 in dunne schijfjes)
ijsblokjes

Bereiding:

Zet met een zakje Clipper Happy Mondays, het hete water en het steviapoeder thee, laat deze afkoelen en zet een uurtje in de koelkast (of tot de thee helemaal koud is).

Verdeel de veenbessen over vier glazen en pers een kwartje limoen uit boven elk glas. Kneus in elk glas de veenbessen en het limoensap. Verdeel de thee over de glazen (125 ml per persoon), leg enkele ijsblokjes, een takje rozemarijn en twee schijfjes limoen in elk glas. Schenk 50 ml ginger ale bij elke mocktail en serveer meteen.

Tips:

Ginger ale is een limonade-achtig gemberdrankje dat geen alcohol bevat. Het is doorgaans wel rijk aan suiker, vandaar dat we in deze mocktail maar een kleine hoeveelheid gebruiken. Het is verkrijgbaar onder verschillende merken. De Fever Tree Ginger Ale vind ik persoonlijk bij de lekkerste én bovendien is hij in vergelijking met heel wat concurrenten wat lager in suikergehalte.

Clipper heeft nog andere lekkere smaakjes, maar welke er voor mij nog echt uitspringt is de Snore & Peace: een combinatie van allerlei kalmerende en verzachtende kruiden die onze favoriete – jawel – avondthee is.

Nog meer feestjes voor de boeg waar mocktails wel mooi zouden staan? De Virgin gembermojito (klik hier) is een echte aanrader! Ook in mijn boek Gewoon gezond vind je nog lekkere, alcoholvrije (én suikerarme) drankjes.


– Deze blogpost kadert binnen het ambassadeurschap van Karola’s Kitchen voor Delhaize – 

3 reacties

    1. Blij dat de Nona Isabella gesmaakt heeft! Ginger Ale smaakt een stuk zoeter dan de Indian Tonic. Dus ik zou ze niet wisselen. Er zit verder geen zoetigheid in deze mocktail met veenbessen (bij de Isabella is de pompelmoes wel zoet), vandaar. Ginger Ale heeft ook een heel uitgesproken smaak. Je zou die wel kunnen vervangen door Ginger Beer of een andere gemberlimonade, maar daar stopt het denk ik wel ongeveer. Da’s mijn mening althans 🙂

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!