Zoek

Wortelsap met een twist

Het is weer van Tournée Minérale! Of om het met andere woorden te zeggen: we worden met z’n allen uitgedaagd om gedurende heel de maand februari geen alcohol te drinken. Net zoals vorig jaar, kan dit initiatief van de Stichting Tegen Kanker en De DrugLijn voor de volle 100% op mijn steun en enthousiasme rekenen. Om er even enkele van hun cijfers bij te halen: ‘Elke dag krijgen meer dan 170 Belgen de woorden “je hebt kanker” te horen. Alcohol kan het risico op maar liefst 8 soorten kankers doen toenemen. Wereldwijd zijn er jaarlijks 704.000 nieuwe gevallen van alcohol gerelateerde kanker in de wereld.’ Ook in mijn boek Gewoon Gezond – eet volgens je buikgevoel haal ik nog enkele frappante statistieken aan over de gevolgen van onze Belgische gulzigheid wat betreft alcohol. Ik vind het dan ook heel positief dat er dankzij Tournée Minérale extra aandacht is voor lekkere en boeiende alcoholvrije drankjes!

Het wordt voor mij niet zo’n grote uitdaging, die alcoholvrije maand. Ik leid namelijk sowieso al een alcoholvrij bestaan 🙂 En dat gaat wel eens gepaard met een lichte tot matige irritatie aan het gebrek aan alcoholvrije alternatieven tijdens avondjes uit. Als niet-drinker ben je vaak aangewezen op ofwel water, ofwel chemische (al dan niet light) frisdranken ofwel mierzoete vruchtensappen, limonades of ijsthee. Dat kan beter, vind ik. Daarom ging ik aan het experimenteren met groentesap. Niet zo’n makkelijke opgave want aan het einde van de rit moet het resultaat natuurlijk in de eerste plaats lekker zijn. Echt lekker. Niet alleen voor mij, maar ook voor familie, vrienden en alle andere proefkonijnen die ik hier van spijs en drank voorzie. Een pleidooi vol statistiekjes gaat namelijk niemand op langer termijn tot een gezonde(re) levensstijl aanzetten. Smakelijk en interessant eten echter wel!

Voor de bereiding van dit bijzonder wortelsapje gebruikte ik de Slowjuicer van KitchenAid. Door de trage en warmtevrije manier van werken blijven de vitamines van de groenten en het fruit extra goed behouden. Toch is het me daar bij het maken van sapjes niet om te doen. Ik krijg namelijk al meer dan genoeg vitamines en mineralen binnen dankzij de bergen plantaardige voeding die ik verzet 😉 Ik ben fan van het toestel omdat het me helpt om groenten op alweer een nieuwe manier aan een menu toe te voegen en om feestelijke, gelaagde drankjes te maken die niet moeten onder doen voor een klassieke cocktail! En met de groentepulp die overblijft kan je allerlei leuke dingen doen (zie tips). Leuk nieuw speelgoed dus 😉

Karola's Kitchen - Wortelsap met een twist

Ingrediënten voor 2 personen:

3 wortelen
1/2 appel
1/8 komkommer
1/2 mandarijn
0,5 cm gemberwortel, naar smaak

Benodigdheden:

Een slowjuicer of sapcentrifuge

Bereiding:

Verwijder de steelaanzet van de wortelen en schrob ze schoon met een schuursponsje. Verwijder de schil van de mandarijn en schil de komkommer.
Doe alle ingrediënten in de machine en vang het sap op.

Tips:

Het is in principe niet nodig om de komkommer te schillen. Maar de donkergroene schil zorgt ervoor dat de kleur van het sap bruinachtig wordt. Door de schil te verwijderen, krijg je als eindresultaat een mooie, oranje kleur.

Heb je geen slowjuicer maar wil je toch graag een lekker en gezond alcoholvrij drankje maken? Probeer dan zeker eens één van onderstaande recepten uit!

Ook in mijn boek Gewoon Gezond – eet volgens je buikgevoel vind je enkele recepten voor alcoholvrije aperitiefjes!

Als je de pulp van de verschillende groente- en fruitsoorten apart opvangt, kan je ze nog gebruiken in andere recepten. Met de wortelpulp kan je bijvoorbeeld banana bread maken (klik hier voor het recept). De komkommer- en appelpulp kan je vermengen met wat Griekse yoghurt of smeuïge geitenkaas en verse kruiden. Zo bekom je een lekker dip, topping of boterhamspread.

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!